Smoothie vagy dzsúsz – melyik az egészségesebb?

Nincs is annál jobb, mint egy friss zöldséges-gyümölcsös csodaitallal indítani a napot. Azonban nem mindegy, hogy smoothie vagy dzsúsz formájában fogyasztjuk a vitaminbombát, hiszen jelentős különbségek vannak a két változat között. Vajon melyik az egészségesebb? Dr. Michael Greger orvos összegzésének segítségével eláruljuk, hogy melyik a jobb választás.

Egész gyümölcs és zöldség vagy dzsúsz

Smoothie vagy dzsúsz

Harvardi kutatók megállapították, hogy jelentős különbség van az egész gyümölcs és zöldség, illetve a dzsúsz fogyasztásának hatásai között. Például az áfonya, a szőlő vagy az alma elfogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Ha dzsúsz formájában kerülnek a szervezetbe ezek a gyümölcsök, akkor ez a kockázat magasabb. Ezen kívül például az alma koleszterinszintet csökkentő hatása is kisebb mértékben jelentkezik dzsúszként. De mindez csak néhány különbség a sok közül. Mi lehet ezeknek az oka? Esetleg a hiányzó rostok? Régebben a rostot közömbös, emészthetetlen anyagnak tartották, de ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. A bélbaktériumok rövid láncú zsírokká alakítják, melyek számos, az egészséget elősegítő hatással bírnak. Például gátolják a rossz baktériumok növekedését és segítik az ásványi anyagok felszívódását. A jó baktériumoknak szükségük van rostokra az egészséges bélműködéshez, a hasmenés megelőzéséhez vagy enyhítéséhez, valamint a folyadékfelvételhez is.

Nem csak a rostok tűnnek el

Nyilván mindenkiben felmerül ilyenkor a kérdés: ha a rost jelenléte az egyetlen különbség, akkor a gyártó miért nem adja hozzá utólag az italaihoz? Az utólag hozzáadott rosttal készült dzsúsz és a teljes gyümölcs vagy zöldség tápanyagértéke nem összehasonlítható. Hiszen a készítési folyamat során nemcsak a rostokat távolítjuk el, hanem azokat az anyagokat is, melyek hozzájuk kötődnek. Például a kedvező egészségügyi hatásairól ismert polifenolokat, melyek a fitonutriensek, vagyis a növényekben található jótékony hatású vegyületek egyik nagy csoportját alkotják. Ha mégis italt szeretnénk készíteni a gyümölcsökből és a zöldségekből, akkor érdemes a smoothie mellett dönteni, hiszen ez a változat minden részét tartalmazza a növénynek, így több tápanyag van benne, mint a dzsúszban.

Nem mindegy, hogy mi kerül a smoothie-ba

A smoothie készítése során gyümölcsök, zöldségek és folyadék, például víz, tej vagy tea kerül a turmixba. Gyümölcsök közül érdemes áfonyát és epret is használni. Miért pont ezeket javasoljuk? A következő vizsgálat eredményei elárulják. Kutatók több mint 100 ezer nőt bevonva a vizsgálatba megfigyelték, hogy azoknál, akik a legtöbb antociánt fogyasztották, 8 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Mik az antociánok? A bogyós gyümölcsökben, például az áfonyában és az eperben előforduló pigmentek és egyúttal erős antioxidánsok is, melyek segítik a káros UV-sugarak által létrehozott szabadgyökök elleni védekezést. A hatás eléréséhez nem kell nagy mennyiségre gondolnunk, hiszen a legtöbbet fogyasztó csoport tagjai naponta körülbelül 6 epret vagy 11 áfonyát fogyasztottak. 

Áfonya vs. hamis áfonya

Egy másik érdekes kísérletben a résztvevők áfonyaport fogyasztottak a napi szokásos életvitelük mellett. Azonban csak a csoport egyik fele kapott valódi áfonyaport, a másik fele placebót. Vagyis olyan port, melyben ugyanolyan mennyiségű cukor és kalória volt, mint az igazi gyümölcsben, de ténylegesen nem tartalmazott áfonyát. A 8 hetes vizsgálat során az utóbbi csoport vérnyomásában nem történt számottevő változás, hiszen a 138/79-es kezdőérték 139/80-ra változott. A valódi áfonyát fogyasztók csoportjánál azonban jelentős változás következett be, a 138/80-as kezdőérték 131/75-re esett vissza. Ez a szám még mindig magasnak számít, hiszen legalább 120-ra vagy 110-re kellene csökkennie. Szóval az áfonyafogyasztás önmagában nem állítja helyre a vérnyomást, de lenyűgöző az a tény, hogy csupán egy gyümölcs étrendbe való beiktatásával jelentős javulás idézhető elő. Végül kipróbálták, hogy mi történik akkor, ha kétszeresére emelik a vizsgálatban részt vevők napi áfonyafogyasztását, de ez már nem eredményezett további jelentős vérnyomáscsökkenést.

Az áfonya jótékony hatásait gátolják a tejtermékek

Az előbb említett két vizsgálat során az áfonyaport vízzel oldották fel és így jelentkeztek a gyümölcs jótékony hatásai. Lássuk, mi történik akkor, ha sovány tejjel vagy joghurttal keverjük össze a port. Az önkéntesek egyik csoportja vízben oldotta fel az áfonyaport, míg a másik fele tejben. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a tejtermékekkel együtt fogyasztott áfonya elveszti jótékony hatásait, például nem idéz elő vérnyomáscsökkenést. Kimutatták azt is, hogy a zsírosabb tejek jobban gátolják a tápanyagok felszívódását, mint a sovány tejek. Ez azt sugallja, hogy nemcsak a tejfehérje, hanem a tejzsír is betölti a blokkoló szerepet. Persze ez nem csupán az áfonyára igaz, a tejtermékek tápanyag-felszívódást gátló szerepe más bogyós gyümölcsöknél, például az epernél is jelentkezik.

A Dr. Greger által összegzett kutatási eredményekből kiderül, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket dzsúsz helyett, inkább vízzel készített és bogyós gyümölcsökkel kiegészített smoothie-ként érdemes fogyasztani. 

 

forrás: nutritionfacts.org

képek: unsplash.com