Miért fontos hogy reggelizz? Mindent az étkezések királynőjéről

Már a felmenőink idejében is fontos szerepet tulajdonítottak a reggeli étkezésnek, mivel köztudottan pozitívan hat az anyagcsere folyamatokra, segíti a koncentrációt, valamint energiával tölt fel.  Az utóbbi évtizedek kutatásai a reggeli további hasznos hatásait is kimutatták, például a vércukorszint stabilizálását, vagy a fogyókúrában betöltött meghatározó szerepét. Azonban reggeli és reggeli között is van különbség. Csak abban az esetben válik a nap egyik legfontosabb étkezésévé, ha a testet jól, és megfelelő módon táplálják. A minőségi reggelizési rutin kialakítását és az egészséges reggeli elfogyasztását nem csak a test, de a lélek is meghálálja.

A REGGELI, A TEST DOKTORA

Break the fast!, azaz Szakítsd meg a böjtöt!” – így talán nem hangzik olyan jól a reggeli közismert, angol megfelelőjének (breakfast) magyarra fordított változata, azonban a kifejezés mögött tudományos tartalom lapul. A reggeli étkezés megtöri az alvás alatti huzamosabb „böjt időszakot”, amely során a test energiát használ fel. 

 Légy aktívabb!

Testünk az éjszakai alvás folyamán igyekszik a vércukorszintünket stabilan tartani, ezért glükóz termelésbe kezd, amelyet az elfogyasztott szénhidrátok lebontásából nyer ki. A glükóz különösen fontos az agyműködésünk szempontjából, mivel az agy majdnem teljes egészében ezt használja fel energiaforrásként. Ha az „elhasznált” glükózt nem pótoljuk egy tartalmas reggelivel, a test a tartalékokat kezdi felélni, amely az energiaszint lecsökkenéséhez vezet. Kutatások bizonyítják, hogy azonos energiabevitel mellett azok, akik reggeliznek, aktívabbak a nap folyamán, mint azok, akik csak a nap későbbi részében kezdik meg a kalóriabevitelt. 

Figyelj a biológiai órád működésére!

A reggeli étkezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a napi biológiai óránk megfelelően működjön. Ennek feltétele a test megfelelő vércukorszintje. Az Amerikai Diabétesz Szövetség kutatása során 18 egészséges, és 18 cukorbetegségben szenvedő alany esetében tesztelték azt, milyen hatása van a reggeli kihagyásának a vércukorszintjükre. A teszt mindkét esetben az egyének napi biológiai ritmusának teljes felborulásához, az első étkezés pedig a vércukorszint nagyon magas arányú emelkedéséhez vezetett. Ehhez hozzájárul a tény, miszerint testünk vércukorszint kontrollja a reggeli órákban a leghatékonyabb. 

Koncentrálj!

A reggeli elfogyasztása segíti a koncentrációt és serkenti az agyműködést, mivel a test kap egy reggeli energialöketet. Egy 54 kutatási anyagból készült összefoglaló kezdeményezése alapján a reggeli elfogyasztása fejlesztheti a memóriaképességet, habár ez a konkrét bizonyítás még további kutatásokat igényel.

Segítsd az emésztésed!

A reggeli szerepe kulcsfontosságú az anyagcsere elindításában. A testünk az elfogyasztott ételek emésztésekor hőt termel, amely folyamatát termogenezisnek nevezzük. A folyamat során a zsír vízzé és szén-dioxiddá alakul – ez a kémiai folyamat a köznyelvben a „zsírégetés”. Dr. Juliane Richter, az anyagcsere folyamatok kutatója szerint a reggeli bizonyítottan serkenti az anyagcserét , mivel a reggelire elfogyasztott étkezés – függetlenül a reggeli kalóriatartalmától – kétszer olyan magas termogenezist eredményez, mint a vacsora.

A REGGELI, MINT A FOGYÓKÚRA ESZKÖZE 

„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus! Adelle Davis táplálkozásszakértő 1954-es művében megjelent állítása azóta is tudományos jelentőséggel bír, többek között a fogyókúrázók körében is. A reggeli étkezéssel jelezzük a test számára, hogy a nap folyamán várható még energiabevitel, azonban ha ez kimarad, a testünk úgy érzékeli, hogy nem kap táplálékot, ezért a kalóriaégetés helyett túlélő üzemmódba kapcsol, és raktározni kezd, amely súlygyarapodást okozhat.

A reggeli fogyókúra-támogató hatását egy izraeli kutatók által készített bizonyítás is alátámasztja. E szerint ugyanazon kalóriamennyiség elfogyasztása reggeli időpontban kevésbé rakódik le, mintha ugyanezt a mennyiséget vacsorára ennénk. A kutatást két fogyókúrázó női csoport alkotta, ugyanolyan mértékű kalóriabevitellel, és nagyon hasonló intenzitású mozgással. Az egyetlen különbség a két csoport között a napi kalóriamegoszlás volt: az első csoport az ajánlott napi bevitel felét reggelire fogyasztotta el, a második napi bevitelének csupán 15%-át tette ki a reggeli. Az eredmény önmagáért beszélt: azok a hölgyek, akik a kalóriabevitelük felét elfogyasztották a reggeli étkezéssel, körülbelül 5 kilogrammal többet fogytak, és két extra centiméterrel csökkent a derékvastagságuk, mint a másik csoport tagjainak. Dr. Michael Greger tanács alapján akkor van lehetőségünk elősegíteni a fogyást, ha a kalóriamennyiségünk 70%-át ebédidőig, a nap korábbi szakaszaiban visszük be. Ennek a folyamatnak a reggeli szerves része. 

 

“A reggeli olyan, mint a testmozgás Ha reggel helyet adsz neki, remekül fogsz kinézni és egész nap jól fogod magad érezni a bőrődben.” – mondja dr. Tangney, a Rush University Medical Center klinikai dietetikusa és a táplálkozás szív egészségére gyakorolt hatásainak szakértője.

 

MILYEN AZ EGÉSZSÉGES REGGELI?

A test megfelelő táplálása már a kora reggeli órákban ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb – mint maga a reggeli. Orvosi szakvélemény alapján a „mit” még mindig nagyobb szerepet játszik az egészségben, mint a „mikor”, ha étkezésről van szó. Évek óta a reggeli rituálék főszereplői a müzlik, azonban a Which által készített felmérés alapján 10 amerikai és angol müzli márkából 7-ben a finomított cukor volt a második vagy a harmadik legnagyobb arányú összetevő. A kiegyensúlyozott életmód betartása a nap minden szakaszában fontos, ez alól a reggeli sem kivétel. 

Szakértők szerint egy reggeli akkor lesz igazán tápláló, ha zsírszegény, tartalmaz gyümölcsöket, zöldségeket, fehérjét és teljes értékű gabonaféléket. A fehérjék és a rostok biztosítják a hosszabb ideig tartó teltségérzetet, még a gyümölcsökből és zöldségekből származó komplex szénhidrátok energiával látnak el minket, ezen kívül tökéletes vitamin-és ásványi anyag források. Továbbá az Ausztrál Nemzetközösség Tudományos és Ipari Kutatási Szervezete szerint egy magas fehérje tartalmú, tápanyagdús reggeli csökkenti a stressz-vagy unalomevést, vagy egyes ételek iránti leküzdhetetlen vágyakozást. Fontos, hogy minden étkezésünkbe – ahogyan a reggelibe is – változatosságot csempésszünk.  

De mégis mi szerepeljen a tányéron ahhoz, hogy egészséges és tápláló reggelivel indítsuk a napot?

  • Magas rosttartalmú gabonafélék: zabpehely, zabkása, köleskása, müzli, korpás gabona, vagy teljes kiőrlésű pékáruk, például pirítós vagy bagel.
  • Természetes növényi fehérje: hüvelyesek, magfélék, szuperélelmiszerek: őrölt lenmag, chia mag, tökmag-vagy kendermagfehérje, magok, magvajak (mogyoró, mandula).
  • Gyümölcsök és zöldségek: legjobb a friss, de a Harvad kutatása szerint a fagyasztott termékek is ugyanolyan tápanyagdúsak. 

Bolti termékek vásárlásnál ajánlott megnézni az összetevőket, hogy a lehető legtermészetesebb alapanyagokból készült opcióra essen a választás, elkerülve a finomított cukrokkal, adalékanyagokkal és tartósítószerrel teli termékeket. 

a reggelizés fontossága

Adj magadnak napi 20 percet reggelizésre

A reggeli rutinná tétele nem csak a fizikai, de a mentális egészséghez is hozzájárul. A rohanó, stresszes világban egy telefonoktól, közösségi médiától, és munkától mentes reggeli a nap tökéletes indítója lehet. A reggeli étkezésre fordított ajánlott napi idő minimum 20 perc. Így nem csak élvezni tudjuk a finom és tápláló reggelit, de hagyunk magunknak megfelelő időt a rágásra, nyelésre, így elkerülve a sietős étkezések miatt fellépő gyomorbántalmakat.  

Végül, de nem utolsó sorban, ha még élvezetesebbé szeretnéd tenni a reggeli étkezést, keresd meg a benned rejlő kreativitást, és díszítsd fel a reggelid úgy, mintha egy reggelizőhelyen szervírozták volna! Így a reggeli nemcsak finom és tápláló, de vonzó és esztétikus is lesz egyben. 

A MAGYAROK EGÉSZSÉGES ÉS FINOM REGGELIRE VÁGYNAK

Az általunk készített, reggelizési szokásokat feltérképező közvéleménykutatásból kiderült, hogy a 9000 megkérdezett hölgy 85%-a fogyaszt reggelit, akik számára a legfontosabb, hogy az első étkezése egészséges és finom legyen. A hétköznapok rohanásában a nők 58%-a reggelizik sietősen, így a harmadik legfontosabb szempont a gyorsaság – kivéve a hétvégék ráérős reggelei. Azok a válaszadók, akik jelenleg nem reggeliznek, nyitottak lennének ezen étkezés beiktatására, ha megtalálnák a gyors, egészséges, finom, egyben tökéletes opciót. A Viblance termékei nekik kínálnak egy ideális megoldást a gyors, rohanós hétköznapokra, a laktató, adalékoktól mentes, finom és változatos ízvilágú édes reggeli választékkal.  A ráérős hétvégéken a receptgyűjteményünk segítségével ugyanezen termékeket rengeteg más módon felhasználhatod és díszítheted. Reggelizz velünk kreatívan! 


Szívesen olvasnátok még több inspirációt tőlünk? Blogunkon változatos receptötletekből és érdekes cikkekből szemezgethettek! Kövessetek minket Instagramon és Facebookon, hogy mindig értesüljetek a legfrissebb hírekről, kedvezményekről, nyereményjátékokról!

Felhasznált források:

Dr. Michael Greger: https://nutritionfacts.org/video/breakfast-like-a-king-lunch-like-a-prince-dinner-like-a-pauper/ 

Jessica Brown, BBC: https://www.bbc.com/future/article/20181126-is-breakfast-good-for-your-health 

Rachel Galioto és Mary Beth Spitznagel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863263/ 

Wich?: https://www.which.co.uk/news/2018/06/revealed-the-cereals-with-more-added-sugar-than-biscuits/ 

Quora: https://www.quora.com/What-is-the-origin-of-the-saying-Eat-breakfast-like-a-king-lunch-like-a-prince-and-supper-like-a-pauper 

Juliane Richter: https://academic.oup.com/jcem/article/105/3/e211/5740411?login=true 

Avita Health: https://avitahealth.org/health-library/benefits-of-eating-a-healthy-breakfast/#:~:text=When%20you%20eat%20breakfast%2C%20you,than%20burn%2C%20any%20incoming%20calories

Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/food-and-nutrition/art-20048294 

Better Health: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/breakfast 

Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fresh-or-frozen-produce-the-health-benefit-is-all-in-the-mix