Mi van, ha nem vagyok éhes reggel? Mit egyek reggelire ilyenkor?

Sokat halljuk, , hogy a reggeli a legfontosabb étkezés és soha ne mulasszuk el. Vannak, akik mindennap reggeliznek, vannak, akik kevésbé tartják ezt fontosnak. Cikkünkben annak járunk utána, hogy mi van akkor, ha valaki nem éhes a nap kezdetén? Ez problémát jelenthet-e egyáltalán az egészségünkre? Megnézzük, milyen kiváltó okai lehetnek ennek és igyekszünk pár egészséges reggeli ötletet adni, hogy jól induljon a napod.

Valószínűleg sokan hallottátok már azt a mondást, hogy reggelizz, úgy, mint egy király. Ez arra utal, hogy egy bőséges finom reggelivel kezdjünk. Mivel azonban ahány ember annyi szokás, ebben sem foglalhatunk állást úgy, hogy az mindenki számára 100%-ig megfelelő legyen. Ahogy már korábbi írásunkban említettük, nélkülözhetetlen, hogy ismerjük a saját testünket és annak igényeit. 

Mi az éhség?

Ismerős ez az érzés, mit szólnátok egy kis tudományos magyarázathoz? Éhséget akkor érzünk, amikor a testünk számára egy jelzés érkezik, hogy kifogy az élelmiszerből és szükség lenne a „raktárainkat” feltölteni. Ahogy fogy a szervezetben az üzemanyag, megjelenik ez az ismerős érzés, ami az étel utáni étvágyat fejezi ki. 

Az éhség mértékét szabályozza:

 • a vércukorszint csökkenése
 • a ghrelin vagyis, az éhséghormonok növekedése
 • a hipotalamusz középső régiója 
 • üres gyomor

Amikor az éhség érzet megjelenik, az egyfajta ürességi állapotot idéz elő és bekapcsol egy fokozott étvágy növekedési hajlandóság. Számos esetben fordulhat elő, ha már túlzottan fokozódik ez az érzés, akkor a gyomrod is korog. Jelen esetben ez már egy kisebb fajta vészreakció és kísérheti ingerlékenység, gyengeség.

Többnyire reggel lehet ez az érzés erősebb, hiszen ekkor hosszabb idő telt az az utolsó étkezés óta és ez különféleképpen jelenhet meg mindenkinél. Vannak, akik már úgy ébrednek, hogy mit is egyek reggelire, így azonnal nekilátnak, mert a szervezetüknek szüksége van tápanyagra. Ezzel szemben vannak olyan személyek, akik teljesen jól érzik magukat és nem fogyasztanak reggelit. Bizonyos esetekben a reggeli éhség hiánya komoly problémát is jelezhet, de a legtöbb esetben ez teljesen normális, nem kell aggódni. Vizsgáljuk meg egy kicsit jobban ez utóbbi esetet.

Milyen kiváltó okai lehetnek, ha valaki nem éhes reggel?

Számos oka lehet annak, ha valaki nem érzi éhesnek magát, még akkor sem, ha a szervezetének szüksége lenne tápanyag bevitelre.

Íme, a lehetséges tényezők, melyek emögött állhatnak:

 • Hormonszintváltozás

A hormonok éjszaka és alvás közbeni ingadozása befolyásolhatja az étvágyat. Elsősorban az epinefrin vagy más néven adrenalin szint okozhatja, mivel ez a reggeli időszakban magasabb. Ezért fordulhat elő, hogy ez a hormon elnyomhatja az étvágyat azzal, hogy a gyomor ürülési idejét mérsékli és hatással van a májban és az izmokban található szénhidrátok lebomlására is, ami a szervezet táplálását szabályozza. A ghrelin vagyis éhséghormon szintje a reggeli órákban alacsonyabb, mint előző este. Ez adhat egyfajta magyarázatot arra, hogy miért lehet valaki kevésbé éhes ébredéskor. A napi hormoningadozás természetes folyamat a szervezetben, amely a táplálkozásra is hatással van. Azonban, ha rendkívüli ingadozás következik be a táplálkozásban, érdemes szakemberrel konzultálni.

 • Betegség

Számos betegség okozhat éhség csökkenést, mint például gyomorrontás, megfázás, influenza. A légúti betegségek esetében ez fokozottan megjelenhet, hisz a szaglás csökkenésével az ételek ízlelését is befolyásolják. Hidratáljunk, akkor is, ha nem szeretnénk reggelizni. Jó  ötlet egy kis leves vagy banán, almaszósz fogyasztása.
Van olyan egészségügyi állapot, amely jelentősebb éhség csökkenést okozhat, ilyen pajzsmirigy alulműködés, vesebetegség, szívelégtelenség.

 • Depresszió, szorongás

A szorongás és a depresszió nagymértékben befolyásolhatja az éhségérzetet. Az ilyenkor megjelenő alvászavar, krónikus fáradtság jelentős hatással bír az étvágy változásra. Nem egyformán jelenik meg, hisz vannak, akiknél ezek a tünetek megnövekedett étvágyhoz vezethetnek. Mivel a szorongás során az üss vagy fuss reakció indul be, ezáltal a központi idegrendszerben a stresszhormonok felszabadulása beindul, amely lassíthatja az emésztést és az éhségérzetet. A depresszió hosszú távú étvágy csökkentéshez vezethet.

 • Várandósság

A terhesség során felmerülő reggeli rosszullétek természetesen befolyással vannak a reggeli étvágyra. Vizsgálatokban nagyon sokan beszámoltak arról, hogy a terhesség korai szakaszában jóval kevesebbet ettek reggel. Jelen állapotban más tényezők is előfordulhatnak, melyek hatással vannak az éhségre, mint pl. puffadás, emésztési zavar. Segítséget nyújthat a hidratálás, kis étkezések bevezetése, szellőztetés a lakásban és a sok alvás.

 • Előző napi bőséges vacsora 

Az egyik legáltalánosabb ok lehet az előző esti bőséges vacsora, mivel ez megzavarhatja a szervezetet, főleg, ha zsírban vagy fehérjében gazdag ételek kerültek elfogyasztásra. Ezek a makrotápanyagok lelassítják a gyomor kiürülését, így jellemzően tovább fennmarad a teltségérzet. Ezzel sincsen alapvetően probléma, azonban ha a reggeli kimarad ilyenkor, mindenképpen célszerű gondoskodni a napközbeni megfelelő tápanyagforrásról és a hidratálásról.

 • Életkor

Megállapítást nyert, hogy az életkor előrehaladtával az emberek étvágycsökkenést tapasztalnak. Ezt több dolog is okozhatja, többek között: csökkenő anyagcsere és energiaszint, akut és krónikus betegségek, mérséklődő nyáltermelés. Előfordulhatnak ilyenkor mentális problémák is, mint a szorongás, amely a korábban említettek alapján szintén befolyással van a táplálkozásra.

Amennyiben te is tapasztalsz étvágytalanságot, vagy éhség csökkentést, akkor igyekszünk pár tippet megosztani veled, amely hasznos lehet.

Ötletek, mit fogyasszak, ha nem vagyok éhes reggel?

 • Egyél kis mennyiségű ételt gyakrabban

Nem válik be mindenkinek az, hogy reggelire bőségesen étkezzen. Megoldást jelenthet, ha inkább többször eszel kevesebbet. Ez a fajta motiváció segítség lehet az étvágy fokozásban.

 • Fogyassz tápanyagdús ételeket

A leghatásosabb az olyan magas kalóriatartalmú ételek előtérbe helyezése, amely más tápanyagokat is biztosítanak, mint a fehérjék, egészséges zsírok vagy teljes kiőrlésű gabona. Ha ezen alapanyagokra odafigyelünk máris ízletesebb és  egészségesebb reggelit állíthatunk össze magunknak.

 • Étkezések időzítése

Ideális lehet, ha nagyjából ugyanabban az időben eszünk. Ez a fajta tudatosság a biológiai óránkra is jó hatással van. Ha valaki nem éhes, akkor előfordul, hogy az étvágy sem figyelmeztet arra, hogy itt az ideje enni. Lehet akár emlékeztetőt is beállítani, így figyelemmel tudjuk kísérni a táplálkozásunkat továbbá az elegendő kalóriát is.

 • Kevesebb rostot

Bizonyítást nyert, hogy a rostban gazdag diéták teltségérzetet nyújtanak, ezáltal lassítják az emésztést. Ha rostszegény ételeket fogyasztunk helyette, akkor segíthet abban, hogy többet együnk a nap folyamán. Azonban ezt csak egy bizonyos ideig lehet hasznos számunkra, hosszú távon negatív hatással lehet az egészségre.

 • Egyél egészségesebb ételeket

Sokak számára picit megfélemlítő lehet, ha nagy étkezésekre gondol. Mi lenne, ha azt mondanám, erre is van megoldás. Ebben a rohanó világban hasznos lehet az útközbeni snackek elfogyasztása. Ezek nem helyettesítik ugyan a nagy étkezéseket, de kiegészítik. A legjobb, hogy ezek a táskánkban vagy a zsebünkben is elférnek.

Íme, néhány egészséges harapnivaló:

Ezek mellett egy könnyed reggeli granolával is indíthatod a napodat, amelyet akár otthon is elkészíthetsz. Inspirálódj receptes könyvünkből  vagy szerezd be a már kész, tápláló reggeli granolákat itt.

Nincs semmi gond, ha nem vagy éhes reggel, ez is egy természetes reakciója a szervezetnek. Fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit, és ha lehet, azért indítsd a napod egy egészséges és ízletes reggelivel.

 

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/why-am-i-not-hungry-in-the-morning#1.-You-ate-a-large-dinner-or-late-night-snacks

https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-to-increase-appetite

https://www.healthline.com/health/why-am-i-not-hungry

https://www.youtube.com/watch?v=9zNRcgsagrs