6 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a koffeinről

  • A koffein 45 percen belül szívódik fel a szervezetben
  • Napi 300 mg koffein elfogyasztását még biztonságosnak tartják a kutatók
  • A koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint:1,5 dl-ben átlagosan 3 mg koffein van

Ha te is a rendszeres kávéfogyasztók társaságát erősíted, akkor már biztos feltetted magadnak azon kérdések egyikét, hogy mennyi az egészséges napi kávémennyiség vagy mikor érdemes inni az utolsó kávét, hogy az ne legyen negatív hatással a pihenési időre. Amennyiben szeretnél választ kapni ezekre és ehhez hasonló kérdésekre, tarts velünk!

1. Gondoltad volna, hogy a reggeli rutinodat nem célszerű kávéfogyasztással kezdeni?

Reggel legtöbbünknek az első dolga, hogy felrakjuk a jó öreg kotyogóst a tűzhelyre, hogy minél előbb hozzájuthassunk az energiát adó fekete elixírhez. De biztos ez a legmegfelelőbb időpont a kávéfogyasztásra? A válasz sajnos nem. A koffein hatással van a kortizolszint növekedésére. A kortizol hormon, mely többek között az energiaegyensúly szabályozásában is részt vesz, az ébredést követő 30-45 percben a legmagasabb. Ez a szint nap hátralevő részében folyamatosan csökken egészen elalvásig. Ebből kifolyólag nem célszerű a reggeli magas szintet még jobban megnövelni. Ha tehát 7 órakor ébredsz fel, akkor a legmegfelelőbb idő a kávéfogyasztásra délelőtt 9-11 óra között van, amikor a kortizolszint csökken és kissé elálmosodsz.

reggeli kávé

2. Délután 5 óra után már nem javasolt a kávé fogyasztása

Egy kutatás szerint a kávé a szervezetbe jutása után 45 percen belül szívódik fel, azaz ennyi idő kell a koffeinnek, hogy teljesen kifejtse hatását. Ugyanez a kutatás kimutatta, hogy a fekete felezési ideje átlagosan 5 óra, mely függ az életkortól és a testsúlytól is. De mit is jelent ez? Egy adag tiszta eszpresszóban (25 ml) megközelítőleg 106 mg koffein van, azaz 5 óra elteltével még 53 mg koffein marad a testedbe. Ahhoz, hogy ne befolyásolja negatívan a koffein a pihenésünket, legalább 6 órával lefekvés előtt már ne fogyassz kávét. Tehát, ha 11-kor szeretnél nyugovóra térni, akkor legkésőbb 5-kor igyál utoljára a koffeines italból.

3. Napi egy-két csésze eszpresszó az egészségért!

Egy másik tanulmány szerint napi 300 mg-ig terjedő rendszeres koffeinbevitel még biztonságosnak számít és akár szívritmuszavarok ellen is védelmet nyújthat. A koffein küszöbértéke nehezen meghatározható, mivel nem olyan könnyű túladagolni. Szájon át történő bevitel esetén 10-14 g számít halálos dózisnak, tehát közel 2,5 liternyi eszpresszó elfogyasztása lehet végzetes. Azonban egyes esetekben már 1g koffein is okozhat kellemetlen tüneteket, mint például nyugtalanságot, ingerlékenységet vagy akár hányást is.

Összefoglalva a napi 1-2 csésze kávé teljesen biztonságos és még az egészségedre is jótékonyan hat.

koffein

4. A koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint!

A koffeinmentesítési folyamat összetettsége miatt csak a koffein 97%-át tudják eltávolítani a kávébabból a maradék 3%-ot nem. Ez azt jelenti, hogy 1,5 dl koffeinmentes kávéban nagyjából 3 mg koffein marad. Ha emellett a kávéfajta mellett döntesz akkor mindenképpen a svájci vizes eljárási móddal készültet válaszd, mert a kivonási folyamat oldószer mentes és még környezetbarát is.

5. Mikor oldódik ki a koffein a kávéból?

Mérések bizonyítják, hogy a koffein 60%-a kávéfőzési idő első 8-10 másodpercében fő ki az őrleményből. A kávé fajtájától és a főzés típusától függetlenül az őrleményből először a zsírok, majd a savak a cukrok és végezetül a növényi rostok vonódnak ki.

6. A sötét pörkölésű kávéban több a koffein?

Egy tanulmány szerint 240 fokon történő 15 perces pörkölés során az arabica kávébab megközelítőleg 20%-ot veszít koffeintartalmából, míg a robusta 8%-ot. A felmérésből kiderül, hogy nem a pörkölési idő, hanem a hőmérséklet befolyásolja a koffeinveszteséget. Tehát a sötét pörkölésű kávéban kevesebb a koffein annak ellenére, hogy erősebb ízvilágú.

És ha még nem volt elég a kávéból, próbáld ki a Csokoládés kávé granolánkat, ami 100% Arabica kávéval, vörösáfonyával és kesudióval készül.

kávészemek


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK223801/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5740146/

https://www.jacc.org/doi/full/10.1016/j.jacep.2018.01.012

https://www.researchgate.net/publication/317824932_How_Much_Caffeine_in_Coffee_Cup_Effects_of_Processing_Operations_Extraction_Methods_and_Variables

https://www.sevenmiles.com.au/editorial/caffeine/

https://clivecoffee.com/blogs/learn/how-coffee-extraction-works

https://www.wellandgood.com/coffee-brewing-caffeine-connection/

https://www.drberg.com/blog/the-best-coffee-substitutes

Fotók:

https://pixabay.com/