Újhullámos kávézó egy csipet retro stílussal – Partisan Coffee Shop

A Duna szomszédságában a nyüzsgő Pozsonyi úton található a Partisan Coffe Shop. A név is utal rá, hogy a középpontban a kávé iránti rajongás áll. Itt biztos, hogy  100%-os odafigyeléssel készítik a reggeli dupla kávénkat! Attilával, a kávézó tulajdonosával többek között  az üzlet történetéről és a kávéfőzés rejtelmeiről beszélgettünk.

Partisan interjú

Légkör Közvetlen, hangulatos, laza.
Ideális Meghitt baráti beszélgetésekhez, egyedül elfogyasztani egy finom kávét.
Amit mindenképpen kóstolj meg Pisztáciás croissant egy pohár kolumbiai jegeskávéval.
Állatbarát Igen.

A kávézó Újlipótváros egyik közkedvelt újhullámos kávézója. Minden nap reggel 8-tól várják a kávéimádókat. Választhatunk a már jól ismert Espresso, Latte és Cold Brew közül is, de ha valami különlegesebbet keresünk, akkor Bulletproof vagy Dirty Chai is van a palettán. Ha a reggeli kávé mellé valamit szívesen harapnánk akkor különböző ételek közül is szemzgethetünk, mint például Buddha Bowls, Avó Toast, de joghurtos granola tálat is választhatunk friss gyümölccsel és Viblance granolával. Ezeken kívül pedig olyan friss péksüteményeik is vannak, mint a fahéjas csiga, portugál krémes vagy a közkedvelt pisztáciás croissant. Különböző vitamindús préslevek is színesítik a kínálatot:  gyömbér, a cékla vagy spenótos körtelé.
Ha pedig haza is vinnénk valami gasztro különlegességet, akkor az üzletben található polcokról választhatunk a specialty kávék, kistermelői lekvárok, mézek és sörök közül. A Viblance granolákat, kásákat és müzliket is itt találjátok! 

Partisan interjú 1

Újhullámos kávéélmény retro hangulattal fűszerezve!

A kávézóba belépve megfogott az egyedi, laza retro stílusú berendezés, és a barátságos kiszolgálás. Ez a hely tökéletes egy kis kikapcsolódásra a munkanapok forgatagában. A kávézó nem túl nagy, de ez csak még közvetlenebbé teszi. Akár az emeleten vagy a teraszon is elfogyaszthatunk egy finom kávét.

Partisan interjú 2

Mi a ti történetetek ? Hogyan született meg a Partisan Coffee?

2014-ben nyitotta meg Tomi, az öcsém és a barátja Dávid az akkor még Double Shotot. A fiúk mindenképpen a Pozsonyi utcán szerettek volna kávézót nyitni és rátaláltak erre a helyre. Akkoriban ez egy konyhafelszerelés bolt volt. Mindent ők alakítottak át benne, megteremtve a retro hangulatot. A Double Shot azóta több változáson is átment, jelenleg a Veres Pálné utcában van az üzlet. A pozsonyi utcai kávézóban pedig maradtunk mi, és csak az üzletünk neve változott meg. Három évvel ezelőtt Dávid kilépett, így az öcsémmel ketten vittük tovább a kávézót. Én az építőiparból csöppentem a vendéglátásba. Egy éve viszont Tomi is kilépett, így egyedül viszem a vállalkozást.

„Az építőiparból csöppentem a vendéglátásba.”

Partisan interjú 3

Ti miben vagytok mások, mint a többi kávézó?

Főleg abban, hogy a kávénkat saját magunk pörköljük a pörkölőnkben. Ezt jelenleg is az öcsém csinálja. Nagyon fontos szempont számomra, hogy jó minőségű kávét kínáljak a vendégeimnek, ez az alapja mindennek. A zöld kávébabot külföldről Antwerpenből szerezzük be és mint említettem, mi magunk pörköljük, de nem a klasszikus olaszos vonalat képviselve. Az újhullámos vonalon maradva világos pörkölésű kávéink vannak, enyhe gyümölcsös és kakaós ízvilággal. Kéthetente pörkölünk, 1-2 hetes kifújási idővel, ezalatt a kávé pihen és csak ezután kerül felhasználásra. A másik amiért szerintem különlegesnek számítunk, az az üzlet hangulata, és a közvetlen, személyes kapcsolat, amit a vevőinkkel ápolunk. Nagy részük törzsvendég, jól tudjuk mit szeretnek és mit fognak rendelni. 

„A kávénkat saját magunk pörköljük a pörkölőnkben.”

Kicsit mesélnél az újhullámos kávéfőzésről? Mit is jelent ez pontosan?

Ez egy elég összetett dolog. Kezdetben én sem voltam a kávéfőzés nagy mestere, mint már említettem az építőiparból kerültem ebbe a szakmába. Három év alatt rengeteget tanultam a kávé elkészítéséről. Ahhoz, hogy egy jó kávét tudjunk készíteni nagyon oda kell figyelni a részletekre. Fontos a megfelelő pörkölés és a tamperolás, azaz tömörítés. A megfelelő kávémennyiség és a friss őrlésű kávészemek szintén elengedhetetlenek. A kávégépet és az őrlőt napi szinten kell állítani. A szemcsenagyságot befolyásolja a hőmérséklet is, amely kihat a kávé ízére. Ezt napjában többször is állítanunk kell. Végezetül pedig az sem mindegy, hogy min főzzük le.

Partisan interjú 4

A vendégek milyen fajta kávékkal találkozhatnak, ha betérnek hozzátok?

Három-négy féle kávét szoktunk rendelni. Van két alap a brazil és a kolumbiai ezt mindig tartunk. A többit pedig szüretektől függően válogatjuk össze. Igyekszünk az évszakokhoz igazodni, nyárra savanykásabb citromosabb ízvilágú fajtákat keresünk, míg a hidegebb hónapokra csokoládésabbakat. 

Melyik a vendégek kedvence? Mivel szokták fogyasztani?

A kedvenc kávénak talán a kolumbiait mondanám, de ez nagyon egyénfüggő. Van, akinek nem elég intenzív, nekik a brazilt szoktuk ajánlani. Az étlapunkat, mindig igyekszünk az évszakhoz igazítani. Idén nyáron kecskesajtos fogásokkal színesítjük az ételkínálatunkat. Az Avó Toast és a joghurt tál friss gyümölccsel és Viblance granolával télen- nyáron az egyik kedvenc fogás. A péksütemények közül a pisztáciás croissant mondanám. A péksütik egyébként fagyasztva érkeznek és itt sütjük ki frissen a konyhán, mindig ügyelve arra, hogy ki ne száradjanak. Emiatt inkább kisebb adagokat sütünk, naponta többször. 

Ha kedveled a gyümölcsösebb ízvilágú kevésbé intenzív kávét, akkor mindenképp próbáld ki a jeges lattét kolumbiai kávéval és növényi tejjel. Nem lőhetsz mellé, ha egy pisztáciás croissant is választasz kísérőnek.

Partisan interjú 5Partisan interjú 6

Milyen hatással volt rátok a COVID időszakot? Mi adott erőt nektek?

Az első hullám alatt sajnos el kellett küldenünk az alkalmazottjainkat, ez volt a legnehezebb. Akkor az öcsém és én vittük az üzletet, hétköznapokon Tomi volt a pult mögött, hétvégén pedig együtt dolgoztunk. Ez alatt az időszak alatt alakult ki az üzletben található polcrendszer. Jött a karácsonyi időszak és tudtuk, hogy nem lesz ünnepi vásár, ezért azt gondoltuk a vendégek örülnének neki. Nagy sikere volt. Törekedünk arra, hogy jobbára magyar kézműves termékeket kínáljunk: mézet, sört és különféle lekvárokat. Akkor kerültek a polcra a kisebb kiszerelésű Viblance granolák is, mert kezdetben csak a nagy kiszerelést rendeltük. Nagyon szeretik a vendégeink, sokan visznek haza belőle. 

Összességben szerencsésnek mondhattuk magunkat mert ki tudtunk nyitni és nem voltunk veszteségesek, nem kellett bezárni. Miután újra a megszokott módon üzemelhettünk új csapatot kellett felállítanunk, a régiek közül csak a vezető baristánk jött vissza.

Végig az motivált minket, hogy a vendégkörünket ki tudjuk szolgálni, örültek, hogy nyitva vagyunk. Egyébként a vendégeink 70-75%-át a környéken lakók teszik ki. A karácsonyi időszakban ajándékutalványokat is lehetett nálunk venni. Sok vásárlónk ezt adta a közelben lakó rokonainak, barátainak, ezzel is támogatva minket.

Miért döntöttetek úgy, hogy a mi termékeinket választjátok? Miért van a polcon a Viblance?

Először is amiatt, mert minőségi és magyar termék. Nem utolsó szempont az arculat, az új grafika sem. Szerintem nagyon szuper és vásárlócsalogató is. Egyébként a feleségem és a lányom is ezt eszik otthon. Itt az üzletben is a Pekándiós Granola, a Cocoberry Granola és a Citromos Proteinkása a legkedveltebbek. 

“Azért szeretjük a Viblance-t, mert minőségi és magyar termék. Nem utolsó szempont az arculat, az új grafika sem. Szerintem nagyon szuper és vásárlócsalogató is. Egyébként a feleségem és a lányom is ezt eszik otthon.”

Partisan coffee

A képekért köszönet Magyar Kittinek! 🙂

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 16.

Nyitvatartás: Hétfő-Csütörtök: 8.00 – 18.00

                             Péntek-Vasárnap: 8.00 – 16.00

E-mail: [email protected]

Weboldal: https://www.facebook.com/partisancoffee.shop/