Valóban veszélyes lehet a kalciumtartalmú étrendkiegészítők használata?

Jótékony hatással van a szervezetre, ha a kalcium élelmiszerek által jut a szervezetbe. Vajon ugyanez elmondható akkor is, mikor étrendkiegészítők formájában kerül bevitelre? A vélemények megoszlanak, de lássuk, mire engednek következtetni a vizsgálatok eredményei. Az alábbiakban igyekszünk megtalálni a választ a kérdésre Dr. Michael Greger orvos összegzéseinek segítségével.

Évtizedek óta feltételezik, hogy a kalciumtartalmú étrendkiegészítők természetesek és biztonságosak, valójában azonban se nem természetesek, se nem kockázatmentesek. Bár annak ellenére, hogy ugyanezt el lehet mondani minden gyógyszerről, az orvosok továbbra is írnak recepteket, mert abban reménykednek, hogy a felírt készítmények előnyei meghaladják azok kockázatait. Vajon a kalciumtartalmú étrendkiegészítő előnyei meghaladják a kockázatait? 

Növekedett a csípőtörés kockázata

A csípőtörés ugyanúgy halálos kimenetelű lehet, mint a szívroham vagy a stroke, hiszen a halálozási kockázat a balesetet követő hónapokban növekszik. A nők közül minden ötödik ember a csípőtörést követő évben életét veszti, ráadásul ez az arány a férfiak esetében még lesújtóbb. A csípőtörést elszenvedők élettartama átlagosan 4-5 évvel megrövidül. Egy randomizált, ellenőrzött kísérlet során az egyik csoport csupán placebót, hatóanyag nélküli tablettát kapott, míg a másik kalciumtartalmú étrendkiegészítőt. Az utóbbi csoportba tartozóknál 64 százalékkal növekedett a csípőtörések aránya. Szóval azoknál, akik étrendkiegészítőket kaptak, ahelyett, hogy csökkent volna, növekedett a kockázat. Akkor vajon miért gondolják sokan azt, hogy a kalciumtartalmú étrendkiegészítők szedése csökkentheti a kockázatot? Egy 1992-es befolyásos tanulmányban szerepel, hogy a D-vitamin és a kalciumtartalmú étrendkiegészítők kombinációja 43 százalékkal csökkentheti a csípőtörések arányát. Azonban az ennek alapjául szolgáló vizsgálatban olyan nők vettek részt, akiknek D-vitamin-hiányuk volt. Szóval, ha valaki D-vitamin-hiányos, akkor érdemes D-vitamint és kalciumot szednie, hiszen csökkentheti a csípőtörés kockázatát. Azonban a D-vitamin-hiányban nem szenvedő nők számára a legújabb hivatalos ajánlás egyértelmű: a csípőtörés megelőzése érdekében nem javasolt D-vitamin- és kalciumtartalmú étrendkiegészítőket szedniük. Hiszen, ha nincs bizonyíték az előnyre, akkor az ilyen formában történő pótlás nem éri meg a kockázatot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek a kiegészítők nem játszanak szerepet a csontritkulás kezelésében, vagy azt, hogy bizonyos esetekben nem alkalmazhatóak. Azonban, ha csak a töréseket akarják megakadályozni a segítségükkel, akkor nem javasolt a szedésük. 

Jelentősen megnőtt a halálozási arány

Egy idősek otthonában végzett kísérlet során az ott élőket véletlenszerűen két csoportra osztották. Az egyik társaság több időt töltött a napfényen, míg a másik ehelyett D-vitamin- és kalciumtartalmú étrendkiegészítőket kapott. Az utóbbi csoportba tartozóknál jelentősen megnőtt a halálozási arány, rövidebb életet éltek, mint annak a csoportnak a tagjai, akik több időt töltöttek a napfényen. Úgy tűnik, hogy a kalciumtartalmú étrendkiegészítők nem segítenek csökkenteni a csípőtörések kockázatát, ráadásul növelik a halálozási arányt. Ha megnéznénk, hogyan alakul az előny-kockázat aránya a kiegészítők szedése során, akkor a legtöbb ember arra a következtetésre jutna, hogy a kalciumtartalmú étrendkiegészítők több kárt okoznak, mint hasznot. A fenti megállapítások fényében egyértelmű, hogy érdemes elkerülni ezeket a tablettákat és a kalciumot javasolt inkább élelmiszerek által bejuttatni a szervezetbe, mivel a bevitelnek ez a formája nem jár kockázattal.

kalcium étrendkiegészítő

Nő a szívroham és a stroke kockázata

Egy 2008-as, új-zélandi tanulmány szerint a kalciumtartalmú étrendkiegészítők szedése körülbelül egy ponttal csökkentheti a vérnyomás értékét, bár ez a hatás csupán átmenetinek tűnik, hiszen néhány hónap után megszűnik. Továbbá a bélben lévő kalciumtöbblet a zsír felszívódási zavarát okozhatja, mivel a kalcium és a zsír így egyfajta, szappanhoz hasonló anyaggá áll össze. Ezáltal csökkenti a telített zsír felszívódását és növeli a széklet telített zsírtartalmát, így a szervezet koleszterinszintje csökkenhet. A kutatók tehát arra számítottak, hogy alacsonyabb lesz a szívrohamok aránya azáltal, ha a kísérletben részt vevőknek kalciumtartalmú étrendkiegészítőt adnak. Sajnos tévedtek, nőtt a szívrohamok előfordulásának aránya.

Miért növelik a kalciumtartalmú étrendkiegészítők a kockázatokat, miközben az élelmiszerekből bevitt kalcium nem?

Erre a magyarázat a kiegészítők által okozott természetellenesen magas, gyors és tartós kalciumszint vérben való jelenléte lehet. Ez a magas szint akár nyolc órán keresztül is kitart és hiperkoagulálható állapotot idézhet elő, vagyis véralvadási rendellenességet okozhat. Ezáltal megnő a vérrögök kialakulásának veszélye a szívben és az agyban is, mely növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

A kalciumszükséglet alacsonyabb, mint azt korábban becsülték

Érdekes módon, a legtöbb tápanyaggal ellentétben, a kalcium esetében nincs nemzetközi megegyezés. Például az Egyesült Királyságban a felnőtteknek javasolt napi mennyiség 700, míg az Egyesült Államokban 1200 milligramm is lehet. Bizonyos tanulmányok arra utalnak, hogy a férfiak és a nők kalciumszükséglete alacsonyabb, mint azt korábban becsülték. Megállapították, hogy a szervezet kalcium-egyensúlya rendkívül ellenálló a változásokkal szemben. Ez azt jelenti, ha kevesebb kalciumot fogyasztunk, akkor több szívódik fel és a szervezet kevesebbet választ ki. Ha pedig többet, akkor az egyensúly fenntartása érdekében kevesebb szívódik fel és a szervezet többet választ ki. Mindez arra enged következtetni, hogy az élelmiszerekkel bevitt kalcium mennyisége miatt nem kell aggódni. Továbbá ez magyarázatot adhat arra, hogy a legtöbb vizsgálatban miért nem találtak összefüggést a kalciumbevitel és a csontvesztés között. Szóval, ha nem írja elő az orvos a kalciumtartalmú étrendkiegészítő szedését, akkor érdemes kerülni. Hiszen a legtöbb ember számára ezek a tabletták nem tekinthetőek biztonságosnak.

A kalciumtartalmú étrendkiegészítőket széles körben alkalmazzák azon az alapon, hogy természetesek és ezért biztonságos módszernek tekinthetőek a csonttörések megelőzésében. Mára azonban világossá vált, hogy a használatuk nem természetes, mivel nem ugyanazokat a hatásokat fejtik ki, mint az élelmiszerek által szervezetbe juttatott kalcium. Sőt, a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a kalciumtartalmú étrendkiegészítők alkalmazása nem biztonságos. Ezek a megállapítások egyértelműen arra engednek következtetni, hogy mindenképpen jobb, ha a kalcium valódi élelmiszerek útján kerül a szervezetbe. Az étrendkiegészítők használatát pedig érdemes mellőzni, ha nem az orvos írja elő bizonyos esetekben, például egyes műtétek után.

 

forrás: nutritionfacts.org

képek: unsplash.com