„Nekem ez a legfőbb célkitűzésem, hogy megmutathassam, így is lehet teljes életet élni…”

Együtt lehet élni a cukorbetegséggel és az IR-rel? Hogyan alakítsuk a mindennapokat, ha jónéhány alapvető dologról le kell mondanunk az étkezéseink során? Iklódi Dórával a Wander Food Wonder gasztroblog megálmodójával, és a Cukormentes Örömök c. könyv szerzőjével beszélgettünk.

Jelenleg egy sikeres gasztroblogot írsz és egyre több projektben veszel részt. Arra lennék kíváncsi, mi előzte meg mindezt, hogy lépett az életedbe a gasztronómia?

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok és marketinges. A gasztronómia mindig része volt az életemnek, gyerekkoromtól kezdve sütöttem-főztem a nagymamámmal. Ezt a szenvedélyemet később össze tudtam kapcsolni a munkámmal. A reklámkészítés és marketing kapcsán kezdtem foglalkozni az ételfotózással és food stylist-tal. A blog hobbiként indult három évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok.

Hogyan tudnád összefoglalni a munkád filozófiáját?

Mindig azt tartom szem előtt, hogy hogyan tudnék segíteni másoknak. Hogyan tudnék hasznos tanácsokat adni, akár receptek formájában, akár máshogy.

Nekem ez a legfőbb célkitűzésem, hogy megmutathassam, így is lehet teljes életet élni, hiába része a mindennapjaiknak a cukorbetegség vagy az IR.

Ez az állapot – nem szívesen használom rá a „betegség” szót – nem azt jelenti, hogy nehezebb az élet és le kell mondanunk dolgokról. Ezt át lehet fordítani egy pozitív irányba és így is jó lehet magunkat érezni a saját testünkben.

Fotó: Szendeff Lőrinc; BOOOK Kiadó

Milyen jellegű ételeket szeretsz főzni, van esetleg a kedvenced?

Ez érdekes kérdés, az a helyzet, hogy ez elég változó nálam. A tanfolyamokon főként sütikkel foglalkozunk, ennek az az oka, hogy erre van a legnagyobb igény. Azt tudom mondani, hogy leginkább a nagymamám receptjeit szeretem elkészíteni, amelyeket gyerekként is már megismerhettem. Ezeket persze átformálom aszerint, hogy én is tudjam őket fogyasztani.

Mit tartasz a legfontosabbnak az alapanyagok kiválasztásánál és az ételek elkészítésénél?

Számomra az egyik legfontosabb, hogy szezonális legyen a termék. Például ne együnk januárban epret, mert annak egyfelől nem lesz olyan az íze, másfelől a tápanyag tartalma sem olyan, mint kéne lennie. Mindemellett arra törekszem, hogy lehetőleg hazai termékeket fogyasszak! Van számtalan szuper ételünk, de ezekről manapság kevés szó esik.

Például chia mag helyett ehetünk mákot is, amelynek sokkal jobb a tápanyagtartalma. Vidékikent fontos nekem, hogy saját termesztésű növényeket fogyasszak, de ez egy olyan lehetőség, amellyel értelemszerűen nem tud mindenki élni.

Fotó: Szendeff Lőrinc; BOOOK Kiadó

Mesélj egy kicsit a nemsokára nyíló ÉtelMűhelyről. Honnan jött az ötlet és mi inspirált?

Egy gasztrostúdió, egy közösségi tér. Az egyik célunk az, hogy legyen egy olyan hely, egy olyan konyha, ahol a bloggerek, gasztrobloggerek, ételfotósok tudnak szabadon alkotni. Megtalálható az ÉtelMűhelyben egy teljesen felszerelt konyha, ahol el lehet készíteni az ételeket, másfelől minden eszköz adott hozzá. Dekor, evőeszköz, tányérok, fotóhátterek, sőt videókat is lehet forgatni a konyha kialakításának köszönhetően. Emellett kiváló helyszín workshopok, rendezvények számára. Saját igényünkből érkezett az ötlet, hiszen én magam is mindig kerestem a legmegfelelőbb helyszínt a saját workshopjaimnak.

Nemrégiben jelent meg a Cukormentes Örömök c. könyved a BOOOK Kiadónál, melynek fókuszban a cukormentes főzés áll. Mesélnél egy kicsit arról, miben más még ez a könyv a többi hasonló témájú receptkönyvtől?

Azért a cukormentesség a fókusz, mert rengeteg ember cukorbeteg és IR-es Magyarországon, ez tényleg egy széles réteget érint, és sajnos egyre több gyereket is… Ennek ellenére -, hogy alapvetően számukra nyújt ez a könyv nagy segítségét – mások is tudják örömmel forgatni, akik szeretnének egy kicsit egészségtudatosabban étkezni.

Nem csak desszertek vannak benne, hanem reggelitől a vacsoráig 70 receptet találunk a könyvben. Ezek nagyon kényelmesen beépíthetőek a hétköznapokba, egyszerűen elkészíthetőek és az alapanyagok is könnyen beszerezhetőek. Azok számára ajánlom összességében, akik szeretnének magukra, az egészségükre odafigyelni.

Fotó: Szendeff Lőrinc; BOOOK Kiadó

Milyen terveid vannak a közeljövőben?

Hamarosan anyuka leszek, leginkább Rá szeretnék koncentrálni. Szeretném az eddigi munkáimat és a blogot is folytatni emellett, viszont ennek kapcsán már látom is a következő nagy projektet. A várandóságom alatt egyre jobban fókuszba került, hogy mit lehet fogyasztani ebben a kilenc hónapban, és mit lehet majd szoptatás alatt, nem is beszélve arról, hogy mi lesz akkor, amikor a baba már megszületett. A jövőbeni terveim között szerepel, hogy ebbe a témába sokkal jobban beleássam magam, mert látom, hogy ez is egy kérdőjeles terület, és igény is lenne rá…

Tudjuk, hogy ismered és szereted a Viblance granolákat. Mit szeretsz benne a legjobban, van esetleg kedvenc ízed?

Legtöbbször tízóraira és uzsonnára fogyasztom a Viblance granolákat, általában kókusz joghurttal vagy kókusz tejjel. Időnként csempészek bele egy kis gyümölcsöt és olajos magvakat. Az egyik nagy kedvencem így ősszel, közeledve a karácsonyhoz a Mézeskalácsos lett. Azért szeretem, mert teljesen természetes az íze, nincs felturbózva felesleges ízfokozóval és adalékanyaggal. Vegán, glutén- és laktózmentes, ezért az is fogyaszthatja, akinek valamilyen ételallergiája van.

Milyen receptet ajánlanál az olvasónak, amelyet elkészíthetnek belőle?

Almás pite pohárkrém az egyik kedvencem, ehhez kimondottan Zöldalmás Viblance granolát használok. Alig tíz perc alatt elkészíthető ez a könnyű desszert.

 

További ínycsiklandozó granolás receptekért nézz körül a blogunkon!

 

Nyitókép: Szendeff Lőrinc; BOOOK Kiadó