5 tévhit a növényi alapú táplálkozásról, amellyel ideje leszámolni!

Eddig csak szemezgettél a tudatos életmóddal, de a sok kétely és városi legenda elriasztott? Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba! Hoztunk néhány szóbeszédből ismert tévhitet a növényi alapú táplálkozásról…

1. A növényi alapú táplálkozás és a vegán életmód egy és ugyanaz!

Valóban hasonló a kettő, de nem egyforma a két életmód. Míg a vegánok elsősorban etikai okból kifolyólag tartják magukat távol az állati eredetű ételektől, addig a növényi alapú táplálkozást folytatók leginkább egészségügyi megfontolásból teszik ezt.

2. A növényi alapú étrend egyáltalán nem tartalmazhat tojást vagy tejterméket.

Nincs erre vonatkozó szigorú szabály, ez egyénenként változik. A vegán életmódot folytató emberek valóban 100 %-ban kerülik ezeket az ételeket, de a növényi alapú táplálkozást gyakorlók estében valamelyest lazább ez a szabályrendszer – leegyszerűsítve: nem jelent problémát, ha időnként tartalmaz az étel tojást vagy tejet.

3. A növényi alapú táplálkozást folytatók komoly vitaminhiánnyal küzdenek…

Nagy tévedés! Több országban is elfogadott, hivatalos álláspont, hogy a növényi étrenddel minden tápanyag bevihető, csupán egyetlen kivétel akad, ez pedig a B12 vitamin. Ezt a vitamint olyan baktériumok termelik, amelyek természetes esetben a talajban, vízben megtalálhatóak, így jut eredetileg az ételünkbe is.

ISMERED A VIBLANCE REGGELIKET? ITT MEGTALÁLOD.

 

A modern mezőgazdasági termelés azonban ellehetetleníti, hogy így jussunk hozzá, nem csak vegánok, hanem a húsevők is… Voltaképpen az állatok is főleg úgy kapják a B12 vitamint, hogy beinjekciózzák nekik, hiszen a sok antibiotikumtól, takarmányevéstől nem jutnak hozzá ők sem természetes úton. Ha az ember fogyaszt húst, akkor ebből a vitaminból értelemszerűen több jut be, ettől függetlenül szinte mindenki B12 vitaminhiányban „szenved”. Vagyis azoknak is szükségszerű lenne B12 vitamint bevenni, akik egyébként fogyasztanak állati eredetű ételt.

növényi étrend

4. … nem beszélve a fehérjehiányról!

Ezzel a területtel sincs gond a növényi alapú táplálkozás estében, hiszen a növényekben is megtalálható a fehérje! 🙂 Kutatások szerint az átlag magyar az ajánlott fehérjebevitelnél napi 10-20 grammal többet visz be szervezetébe. Tehát senki nem eszik kevesebb fehérjét Magyarországon, mint amennyire szüksége lenne. Számos vegán atléta teljesítménye bizonyítja, hogy tiszta növényi étrenddel is bőven elég fehérjéhez jut a szervezet.

5. Az állati eredetű fehérjék „jók”, a növényi fehérjék „rosszak”

Szerencsére ez sem igaz. Az esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezetünk nem képes megtermelni, minden növényben megtalálhatóak csak más-más arányban. Ha az ember csak gyümölcsevő diétát folytatna, akkor is képes lenne bevinni a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjét.

+ Tipp a Viblance csapatától: Hogyan álljunk át a növényi alapú táplálkozásra?

Érdemes fokozatosan átállni, s eleinte csupán egy étkezést megváltoztatni. A reggeli ebből a szempontból egyszerű és ideális, ugyanis ha eddig fogyasztottunk állati eredetű ételeket a nap első felében, azokat könnyű elhagyni. Ma már számos olyan alternatíva elérhető, amelyek ízletesek és könnyű elkészíteni őket magunknak. Ez lehet gyümölcssaláta, smoothie, zabpalacsinta és természetesen granola is. Ha már ezt meg tudtuk szokni, következő lépésként jöhet a vacsora, amelynél szintén le lehet cserélni a húst más ételre. Ezt követve jöhet a „melósabb” lépés: az ebéd. Be lehet vezetni, hogy innentől kezdve nem minden nap eszünk húst, csupán heti háromszor, majd kétszer és végül teljesen leépítjük az étrendből.

Ezt olvastad már?