Mi is az a granola? Miről ismerheted fel az igazán jó granolát?

Az elmúlt pár év információbősége révén havonta újabb és újabb csodaételekre vetül reflektorfény – legyen az éppen egy egzotikus vagy egy elfeledett hazai szuperfood. Mégis mi alapján teszed le a voksod egyik és másik mellett? A jótékony hatásokon túl – nyilván – az íz játszik döntő szerepet.

Lehet egy reggeli oltári egészséges, ha a bekanalazása közben szinte elalszol felette… Ezért jó olyan szuper ételekkel feldobni a reggeleket, mint a granola. 😉 Oké, de mi is az a granola? Valamiért jobban esik az ezzel toppingolt zabkásád, mint ha a natúr zabpelyhet ennéd…

A granola sztori

A granola nagyon röviden sült müzli – extrákkal (mely extrák a granola lényegét adják). Magyarország ugyan csak pár éve ég granola lázban, az már évtizedek óta világszerte népszerű reggeli, desszert vagy nasi. Sőt, a granola története 150 évvel ezelőttig nyúlik vissza.

 

Granola történelem

1893-as Dr. John Harvey Kellogg’s Granola hirdetés

 

‘There is a long way to the top’

Amíg a granola a zabkásád tetejére került, kanyargós utat járt végig.

A sztori 1863-ban kezdődik, mikor az egészséges életmód egyik úttörője, Dr. James C. Jackson úgy gondolta, hogy a betegségek kialakulása a táplálkozásra vezethetők vissza. Elkezdett kísérletezni a hidegen fogyasztott, tápanyagokban gazdag gabonafélékkel: graham lisztet sütött ropogósra, és így alkotta meg az ételt, ami segítette betegei gyógyulását. Ez a keverék, amit granulának (granulátum) nevezett, nem csak a Viblance granoláinak, de a müzlik őse is. Ám Jackson nem maradtak sokáig vetélytárs nélkül.

A holisztikus gyógyászat népszerűsítője, Dr. John Harvey Kellogg is a hideg gabonakeverékben látta az gyógyírt a szanatóriumában ápolt emberek betegségére. Kellogg búzalisztből, zablisztből és kukoricalisztből készített mixet, amit szintén granulának nevezett. 1889-re már heti két tonnát adott el belőle, és szép lassan a Kellogg név mögé óriási müzlinagyhatalom épült.

Az értékes granola ezek után kispadra került a kukoricapehely és a cukros müzli árnyékában, aminek az emberek fokozatosan a rabjává váltak.

És akkor jöttek a ‘60-as évek…

…velük pedig a hippik! ☮  A nagyipari termékek és a cukor-uralom alól a felszabadítást vezette: Layton Gentry (a.k.a. Johnny Granola Seed). 1965-ben pár évnyi kísérletezés eredményeképp megszületett a modern granola. Tömeggyártása 1972-től zajlik, először Heartland Natural Cereal néven jelent meg a szupermarketek polcain.

Nem mindegy, mi van a dobozban

Ma már, a nagyipari gyártás eredményeképp, a finomított cukrok, az ízfokozók és az adalékanyagok az eredetileg egészséges, rostban, tápanyagban és vitaminban gazdag granolákat egy csapásra visszaküldik a ‘reggelizőpehely’ kategóriába. Ami még kiábrándítóbb, hogy a ‘mentes’ szócska varázslatos erejét használva könnyen belefuthatunk például “cukormentes” termékekbe, ami persze szuper, de vajon mit pakolnak bele helyette? Legtöbbször valami mesterséges édesítőt vagy aromát… Nem menő.

A “mentes” szó nálunk nem egy olcsó reklámfogás, hanem a termékeinket valójában fémjelző információ.

Granola - mi a granola? Milyen a jó granola?

 

Müzli vs. valódi granola

Külföldön már a mainstream kategóriába sorolható termék nálunk az újdonság erejével hat, hiszen csak az elmúlt 1-2 évben jelent meg a boltok polcain. Hazánkban az oly népszerű gabonapehelynél a megfelelően elkészített granola lényegesen több tápanyagot és sokkal kevesebb cukrot tartalmaz – éppen, ahogy a müzlikeverékek is, de a müzlinél sokkalta finomabb. Hogy miért?

Az igazi granola több, mint gabonák és magvak keverékének sült verziója.

A valódi, mai értelemben vett granola, amit Nyugat-Európa és Észak-Amerika reggeliző helyein felszolgálnak, attól kerül más dimenzióba, mint a nyers müzli, hogy sütés közben a természetes édesítők (ami hagyományosan méz, nálunk juharszirup, almalésűrítmény vagy bio agávészirup) karamellizálódnak a zabszemeken és a magvakon, ami egy teljesen új minőséget és textúrát eredményez. Továbbá az igazi granola krémességét a leheletnyi extra szűz olivaolaj vagy kókuszolaj adja.

Sok gyártó sokféle termékre ráírja, hogy granola. Ha az igazi granola élményt keresed, a fenti szempontok észbentartásával nem nyúlhatsz mellé.

A jó granola titka

Ahogy azt már Te is tapasztaltad, granolából jót találni iszonyúan nehéz. Az alap, hogy valami kétes eredetű lisztkeverékből készül, tele van cukorral és csak a nevében van köze a granolához. Ha végre találsz olyat, amiben egész magvak és gabonaszemek vannak, akkor az valószínűleg nem gluténmentes, és csurran-cseppen bele egy kis aroma vagy ízfokozó…

A granola a természet ízeinek tökéletes harmóniája: a gyümölcsök és a magvak ideális arányú keveréke az, ami a különleges ízt nyújtja – az optimális arányt pedig csak úgy találhatjuk el, ha nagyvonalúak vagyunk az igazán értékes alapanyagokkal – ha a legjobb íz eléréséhez több gyümölcs, finomabb magvak kellenek, akkor azok bele is kerülnek a pakkba. 🙂

Szerintünk a jó granola:

  • teljes zabpehelyből készül
  • ehhez értékes gyümölcsök és magvak kerülnek, nem elhanyagolható mennyiségben
  • az édességet és a textúrát juharszirup, almalé, agavé szirup és kókuszvirág nektár variációi biztosítják – nem használunk mézet, így termékeinket vegánok is fogyaszthatják
  • Az ízeket valódi fűszerek hangsúlyozzák

A granola, mint a kiegyensúlyozott étrend része

A granola alapjában véve izgalmas és értékes étel, ami rávezethet az egészséges táplálkozás útjára. Tápanyagtartalmát tekintve nem versenyez a teljesen feldolgozatlan, nyers növényi ételekkel, viszont az élvezeti érték és bevitt tápanyag arányában nehéz felülmúlni. A granolát eheted önmagában, mint egy egészséges snacket két étkezés között. Növényi tejjel, joghurttal, gyümölcsökkel vagy smoothiekkal pedig egy szuper reggeli vagy egészséges desszert alapja lehet.

A granoláink ínycsiklandóak, rostban gazdagok és hosszan ellátnak energiával – így támogatnak az életmódváltásban, és teszik izgalmasabbá a reggeleidet, hogy aztán a szuper formában legyél egész nap.

Forrás: 2012. Greenbaum – D. Rubinstein. Who made that granola? New York Times. 2012. 03. 23. http://www.nytimes.com/2012/03/25/magazine/who-made-that-granola.html  (Megtekintve: 2018. 05. 18.)
Granola hirdetés – kép: Courtesy of Wikimedia Commons,  (Megtekintés ideje: 2018. 05. 18) Eredetileg publikálva: The Journal of Electro-Therapeutics, December 1893,
Nyitó
tókép: Dan Counsell