A REGGELI CSAK A KEZDET…

…avagy a Viblance mesterterv

Azt hiszem nyugodtan hívhatom Elon Muskot, a Tesla és a Spacex alapítóját és vezérét példaképünknek. Semmi köze nincs az egészségtudatos életmódhoz, mégis rengeteget tanulhatunk tőle, kiváltképp a Tesla stratégiájával kapcsolatban. Ahogy Elon Musk nem csinált titkot hosszútávú mestertervéből, mi sem csinálunk titkot a miénkből. Sőt, az sem puszta véletlen, hogy a mi terveink is a Tesláéhoz hasonló szakaszokból állnak.

Nulladik szakasz (Ez már megvolt, 2-3 évig tartott)

 • Tanulás, kutatás.
 • Gyártókapacitás kialakítása, minőségi alapanyagok felkutatása, termékfejlsztés, jogszabályi előírásoknak való megfelelés, engedélyek megszerzése.

Első szakasz (Itt tartunk most)

 • Kézműves módszerekkel, kis mennyiségben, szükségszerűen prémium kategóriás, hosszan eltartható élelmiszerek gyártása.
 • Egészségtudatos életmódra ösztönző tartalmak készítése és terjesztése a kapacitás függvényében.

Második szakasz

 • Első szakaszban felhalmozott eredmény befektetésével:
  • Gyártási folyamatok automatizálása, volumen növelése, minősége megtartása, árak csökkentése, elért fogyasztók számának radikális bővítése.
  • Más, szigorú minőségi előírásoknak megfelelő termelők termékeinek forgalmazása.
  • Tartalomgyártás bővítése: egészséges életmódra nevelés ingyenes és fizetős információs termékek (kurzusok, előadások, ismeretterjesztő anyagok, filmek stb.) létrehozásával és terjesztésével

Harmadik szakasz

 • Második szakaszban felhalmozott eredmény befektetésével:
  • Gyártási, logisztikai folyamatok optimalizálása, egészséges élelmiszerek elérhetővé tétele a teljes népesség számára.
  • Egészségközpontok nyitása, ahol az egészséges életvitelhez szükséges tudás közvetlenül, személyes találkozások során kerül átadásra.

Negyedik szakasz

 • Harmadik szakaszban felhalmozott eredmény befektetésével:
  • A teljes skála lefedése. Reggeli, ebéd, vacsora egy helyen, házhoz szállítással.

A vezérfonal, ami minden szakaszban változatlan: finom és egészséges élelmiszerek gyártása.

Ma, 2016 októberében könnyebb egészségtelenül enni, mint egészségesen. Az egészségesebb alternatíva vagy drágább vagy dolgozni kell vele vagy nem olyan jó. Az a célunk, hogy ez megforduljon: könnyebb legyen egészségesebben enni, mint egészségtelenül. Ezért fogunk olyan élelmiszereket készíteni, melyek hosszútávon olcsóbbak, egyszerűbbek és finomabbak lesznek.

A terv ambiciózus, kétségtelen. Viszont a probléma, amit meg akarunk oldani szintén méretes. Nemzetközi összehasonlításban szinte minden egészségügyi mutató tekintetében a sor végén kullogunk, minden harmadik ember túlsúlyos, évente több ezren veszítik el végtagjaikat cukorbetegség miatt és várható élettartamban Kína két évet ver ránk (férfiak), Görögország pedig több, mint hatot.  A legmegdöbbentőbb mindebben, hogy ezeknek a bajoknak a túlnyomó többsége nem genetikai eredetű, se nem valamiféle magyar átok, hanem rossz döntések, információ és alternatíva hiányának következménye. Ami egyben azt is jelenti, hogy jobb döntésekkel, egészségesebb életmóddal ezek a betegségek nagyrészt megelőzhetők.

Honnan vesszük a bátorságot, hogy egyáltalán belevágjunk és elhiggyük, hogy sikerülhet? Hiszen nem vagyunk Elon Muskok… és nem épp most adtuk el a paypal részesedésünket, hogy aztán 100 millió dollárból csináljunk egy új vállalkozást… sőt még forintban sincs 100 millió kezdő tőkénk, csak a töredéke…

Van viszont személyes érintettségünk, szakmai tapasztalatunk, kitartásunk, lelkesedésünk, nemzetközi rálátásunk és egy adag kalandvágyunk. Ezen kívül van egy gyorsuló trend és társadalmi környezet, amiben az egészséges életmód kezd menő lenni.

Elég lesz ez ahhoz. hogy mestertervünk megvalósuljon? Meglátjuk. Annyi biztos, hogy hosszútáv futásra készülünk…  A nulladik szakaszból az elsőbe eljutni is hatalmas munka és erőfeszítés volt, de megcsináltuk. Innen tovább lépni csak veletek együtt tudunk. Viszont veletek együtt határ a csillagos ég…