BIO VAGY NEM BIO?

Hosszú távon bio, rövid távon nem. Így lehetne összefoglalni a biopolitikánkat.

Sokan sok mindent gondolunk a bio élelmiszerekről. Azt tényként kezelhetjük, hogy az elviekben vegyszermentes növénytermesztés szükségszerűen alacsonyabb terméshozammal, következésképpen magasabb árakkal jár. Ez persze a bio termékek bolti árának csak egy részét magyarázza meg. A másik legalább ilyen fontos tényező az ellenőrzési díjak és kapcsolódó adminisztratív költségek. Így lesz a boltban kapható bio termék ára kb. duplája a nem bio verziónak.

Mitől bio a bio termék?

“…az ellenőrzés feladata nem az, hogy a terméket bevizsgálják egy laboratóriumban és ha mindenféle veszélyesnek ítélt szermaradványtól mentesnek találják, akkor kimondják, hogy bio, hanem az ellenőrző szervezetek a világon mindenütt gondos és folyamatos vizsgálattal biztosítják, hogy a bioterméket a fent említett szabályoknak megfelelő módon állították elő.”

Az idézet a Biokontroll Hungária weboldaláról származik és jól mutatja, hogy a bio minősítés nem azt garantálja, hogy a bio piacon vásárolt uborkában nem lesznek vegyszermaradványok, hanem azt, hogy a bio piacon árusító őstermelő a szabályoknak megfelelően végzi a tevékenységét, és a termék dokumentációja maradéktalanul megfelel az előírásoknak.

Elviekben a szabályok betartása persze garantálja a termék vegyszermentességét, de attól még tény, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal csak az esetek elenyésző töredékében győződnek meg a hatóságok a termékek valódi vegyszermentességétől. Ez leginkább import termékek esetében lehet aggasztó, kiváltképp, ha az import termék olyan országokból származik, ahol burjánzik a korrupció és a papírok beszerzése csak pénz kérdés. Az ilyen import termékek estében a magyar hatóság, illetve Biokontroll Hungária nonprofit Kft nyilván nincs abban a helyzetben, hogy a perui Maca termelőt meglátogassa, hanem kénytelen a papírok meglétére hagyatkozni.

Ennek ellenére, hosszú távon az a célunk, hogy minden termékünkből bio verzió is készüljön.

Már most, a kezdetek kezdetén több bio minősítésű alapanyaggal dolgozunk (ezeket jelezzük is a csomagoláson). Viszont a kézműves, kis volumenű termelési módszereink miatt a termékeink eleve a prémiun árkategóriába kerülnek. Ezeket az árakat adott esetben megduplázni a bio minősítés miatt nem lenne jó húzás. A második szakaszban viszont már leszünk abban a helyzetben, hogy a volumen növelésével lejjebb hozzuk az árakat, így a bio minősítésű termékek is megvalósulhatnak.

Akkor most fontos, hogy bio termékeket együnk vagy sem?

Fontos, hogy ha választhatunk bio terméket együnk, de sokkal fontosabb, hogy ne együnk kevesebb zöldséget és gyümölcsöt, csak mert nem bio.  

Azért szeretnénk hosszú távon bio termékeket előállítani és azért vásárolunk lehetőség szerint bio élelmiszereket saját magunk, mert a minősítési rendszer visszásságai ellenére úgy gondoljuk, jobb lenne, ha a több vegyszer felől a kevesebb vegyszer használatának irányába fordulna a mezőgazdaság. Ez pedig akkor következhet be, ha növekszik a bio termékek piaca, növekszik a verseny, a volumen, ami hosszú távon csökkenti a költségeket és végül a fogyasztói árakat is.

Viszont mindenkit arra buzdítunk, hogy első körben győződjön meg arról, hogy elég friss zöldséget, gyümölcsöt és teljeskekiőrlésű gabonát eszik és csak második körben foglalkozzon azzal, hogy bio vagy nem bio verziót választ. A nem bio zöldségek és gyümölcsök egészséges, pozitív hatása ugyanis sokszorosa a növényvédőszermaradványok potenciális káros hatásainál.

Azt se felejtsük el, hogy a bio nem az egészséges szinonimája. Ha fehér cukorból és lisztből biót választunk, attól még nem lenne jó ötlet többet enni ezekből, mint a nem bio verzióból.