MIÉRT VEGÁN?

A Viblance termékeinek előállításához nem használunk semmilyen állati eredetű összetevőt. Mézet sem. Illetve nyilván állatkísérleteket sem folytatunk. Ha ezt tekintjük a vegán címke kritériumának, akkor 100%-ban vegán cég vagyunk.

Viszont ennél sokkal több szeretnénk lenni, és a vegán életmódot folytató embereknél jóval nagyobb csoportot szeretnénk elérni. Mindenkit, aki a lehető legtisztább és legfinomabb élelmiszereket keresi.

A veganizmust növényi alapú étrendet egészségügyi oldalról közelítjük meg. Saját tapasztalataink, illetve kutatásunk alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az állati eredetű termékek elhagyása nem egészségtelen (ahogy azt ma még az emberek többsége hiszi és sok szakember állítja), hanem épp ellenkezőleg, segít az optimális egészség elérésében.

Sorra dőlnek meg az évtizedekig uralkodó tévhitek (például, hogy növényi alapú étrendből nem lehet elég proteint bevinni), és már a hivatalos, fősodorbeli szervezetek is kezdik elismerni a vegán életmód létjogosultságát illetve az állati eredetű élelmiszerek rizikó faktorait. A tudomány nem ismer olyan tápanyagot, amihez a szervezet ne lenne képes növényi forrásokból hozzájutni. Kivételt képez persze a b12 vitamin, ami a természetben előforduló édes vizekben megtalálható, de mivel ilyet viszonylag ritkán iszunk, érdemes étrend-kiegészítővel pótolni.

Az érem másik oldalán viszont egy sor betegséget találunk, ami növényi alapú, kevés feldolgozott élelmiszert tartalmazó táplálkozással megelőzhető, lassítható és adott esetben visszafordítható. Ilyen például az érelmeszesedés, cukorbetegség, a rák több formája, a krónikus túlsúly és még sorolhatnám. Ezek a betegségek több millió ember életét keserítik meg az országban és 100 milliárdos nagyságrendű költséget jelentenek az egészségügynek. Minden lépés tehát amit egy kiegyensúlyozott, növényi étrend irányába teszünk mindenkinek jó.

Az állati élelmiszerek mellőzésének számos pozitív hozadéka van még (néhány társadalmi szinten elhanyagolható és átmeneti negatív következmény mellett). A vegán társadalom döntő többsége az állatok iránt érzett empátia miatt lett vegán. Mi is átérezzük ennek az érvnek a fontosságát és támogatjuk az ipari méretű állattartás erős szabályozását, korlátozását vagy akár megszüntetését.

Az állattenyészés környezetre gyakorolt hatása a másik fontos érv, ami sok embert a hús és tejmentes étrend választására késztet. Ennek fontossága a társadalomban általában és a döntéshozók körében is masszívan alábecsült. A széndioxid kibocsátás csökkentését szinte kizárólag a közlekedés és energia szektorokon keresztül próbálják elérni megfeledkezve arról, hogy az állattenyésztés hozzájárulása a problémához ugyanebben a nagyságrendben mérhető.

Szinte minden érv a növényi alapú étrend mellett szól. A Viblance csapata mégsem 100% vegán életmódot folytató egyénekből áll, nem előírás, hogy csak vegánok dolgozhatnak velünk. Sőt a két alapító sem mondható 100%-ig vegánnak. Miért?

Kb 90-95% ban növényi alapú étrendet eszünk (saját otthonunkba nem hozunk állati termékeket például) és úgy érezzük, hogy ezzel a pozitív hozadékok nagy részét is megkapjuk, illetve a közjóhoz is hozzájárulunk. A maradék 5-10% pozitív hozadékai viszont nem állnak arányban a szükséges erőfeszítéssel. Ha emiatt nem viselhetjük személyesen a vegán címkét, azzal együtt tudunk élni.

Úgy véljük, az emberek többségét nem az észérvek és nem is az állatkínzást bemutató videók fogják meggyőzni (bár ezekre is szükség van). Mire a hús a tányérra, és a bőrcsizma a lábra kerül az emberek többsége nem tudja összekapcsolni a végterméket az állatok szenvedésével. Ami a mi tapasztalatunk szerint hamarabb meggyőzi az emberek többségét, az az állati összetevőktől mentes élelmiszerek magasabb élvezeti foka. Amint a vega burger nagyobb élményt okoz, mint a húsos, illetve amint a vegán granola finomabb, mint a mézes, az emberek váltani fognak. Főleg, ha ezt követően felsorakoztatjuk az észérveket is.

A mi törekvésünk tehát az, hogy jobb növényi alternatívát állítsunk az emberek elé és hagyjuk őket átszokni egy olyan étrendre, ami mindenkinek jobb. Társadalmi szinten sokkal nagyobb és hasznosabb változást tudunk előidézni az által, ha minél több ember hús és tejtermék fogyasztásának csökkentését célozzuk meg ahelyett, hogy egy sokkal szűkebb réteget próbáljunk 100%-ig veganizálni.

Azt se felejtsük el, hogy az egészségünk szempontjából a vegán étrend önmagában nem garantál semmit. Ha nem eszünk mást csak 20 evőkanál  fehér cukrot minden nap, a vegán címkét megtarthatjuk, az egészségünket viszont aligha. A növényi alapú étrend fontossága mellett hangsúlyozni kell az étrend változatosságát és a magas feldolgozottsági szintű élelmiszerek arányának alacsonyan tartását is.

Visszakanyarodva a Viblance vegánpolitikájához, teljes mellszélességgel támogatjuk a növényi alapú étrend elterjesztését, és kizárólag vegán termékeink forgalmazásával ehhez igyekszünk hozzájárulni. Nem várjuk el viszont senkitől, hogy 100%-ig száműzze az állati eredetű élelmiszereket a saját életéből. 90% – 95% épp elég lenne.

Comments are closed.