MIÉRT CSINÁLJUK, KIK VAGYUNK?

Miért csináljuk?

Szerelemből és tapasztalatból. A címben feltett első kérdést ezzel el is intézhetnénk, de talán mégis érdemes hozzá tenni egyet s mást.

Imádunk jókat enni. Ezzel vagyunk így páran… na meg azzal is, hogy “jó kaják” alatt nem feltétlenül azokat az ételeket értettük, amik az egészségünknek jók, hanem amik az érzékszerveinknek azok. Következésképpen sok (szinte csak) feldolgozott élelmiszert ettünk. Tömtük magunkba a cukros, fehér lisztes cuccokat, nem vetettük meg a tejtermékeket és húskészítményeket sem. Zöldséget vagy gyümölcsöt csak hébe hóba…

Húszas éveink végén kezdtük észrevenni, hogy valami nincs rendben. Fáradtság, fejfájás, folyamatos éhségérzet, bőrproblémák, szédülés, hangulatváltozások, koncentráció hiánya, súlygyarapodás, vitamin hiány tünetei és még sorolhatnám. Viszont fogalmunk sem volt, hogy mindennek köze lehet az étrendünkhöz, hiszen azt ettük, amit mindenki más körülöttünk… Elmentünk tehát mindenféle vizsgálatra, diabetolóigától a CT-n át az allergológiáig kipróbáltunk mindent, de mégsem kaptunk válaszokat. Diagnosztizálható betegségeink nem voltak, mégsem éreztük jól magunkat a bőrünkben.

Az egészséges étrendre úgy tekintettünk, mint egy úri luxusra, se időnk nem volt rá, hogy a boltban a címkét olvasgassuk, netán főzzünk magunkra, se pénzünk nem volt, hogy az egészségesebb alternatívákat (v)együk – gondoltuk.

Az áttörést dél-amerikai utazásom hozta meg, ami testközelbe hozott olyan emberekkel, akik játszi könnyedséggel varázsoltak maguknak hihetetlenül finom és egészséges ételeket naponta 3-szor. Szerencsém volt meglátogatni egy kakaóbab ültetvényt és csokoládé manufaktúrát (tree to bar), ahol megismertem a különbséget a mindenki által kedvelt lila borítású csoki és az igazi adalékanyagmentes csoki között. Mondanom sem kell, ég és föld.

Ezt órákig tudnám ragozni, de a lényeg, hogy végre felismertük az étrend egészségre és közérzetre gyakorolt brutális hatását és azt, hogy nem minden finom kaja egészségtelen és nem minden egészséges kaja fű ízű. A két halmaznak szép nagy metszete van.

Mióta több teljes értékű vagy minimálisan feldolgozott élelmiszert, kevesebb állati eredetű kaját és sokkal több friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk, korábbi panaszaink szinte kivétel nélkül elmúltak.

Már vagy két éve tudjuk, hogy ezek a felismerések túl fontosak ahhoz, hogy magunknak megtartsuk őket. És, bár visszanézve, nem is értjük, hogy nem jöttünk rá ezekre a dolgokra korábban, mégis azt látjuk, hogy az emberek többségének még mindig fogalma sincs vagy ha van, az elképzelések szintjén megáll a dolog. Ehhez az is nagyban hozzájárul, hogy a magyar kiskereskedelemben elérhető élelmiszer választék messze elmarad a kívánatostól. Még masszívan dominálnak az ipari gyártású, adalékokkal és tartósítószerekkel tömött, nagy feldolgozottsági fokú, nagyrészt állati eredetű termékek.

A Viblance-t azért hoztuk létre, hogy ez megváltozzon. Közvetlenül szeretnénk javítani a helyzeten azáltal, hogy olyan termékeket készítünk és forgalmazunk, melyek finomak ÉS egészségesek. E mellett szeretnénk, ha minél többen ismernék meg azt a tudásanyagot, ami nekünk is segített megváltoztatni az életmódunkat. Ezért dolgozunk.

Nagy öröm számunkra, hogy nem vagyunk egyedül. Az egészséges élelmiszerek szegmense ha nem is elég gyorsan, de stabilan növekszik. Minden olyan kezdeményezésre, vállalkozásra és megmozdulásra barátként tekintünk, melynek céljai a mieinkkel átfedésben vannak.

Kik vagyunk?

Két harmincas évei elején járó srác, David és Zsolt. David Belgiumban nőtt fel, anyai ágon magyar felmenői vannak, így a flamandon, francián és angolon kívül magyarul is beszél picit. Magyarországra először 2006-ban került, a CEU-n tanult business managementet. Néhány évet dolgozott nagyvállalatoknál, de hamar rájött, hogy a saját útját akarja járni. A Viblance életében többek között ő felel az infokommunikációs infrastruktúra működéséért és a nemzetközi kitekintésért. Jómagam közgazdászként végeztem, éltem Angliában, dolgoztam digitális marketingben, bejártam dél-Amerika nagy részét, most pedig a Viblance mindenese vagyok.

Mindketten fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, hiszen saját bőrünkön érezzük az életminőségre gyakorolt hatását. Nem feltétlen az motivál minket, hogy 100 évig éljünk, hanem, hogy amíg élünk, addig a lehető legjobb állapotban legyünk testileg, lelkileg és mentálisan. Sem saját életünkben, sem a Viblance termékeiben nem akarjuk túltolni az egészség vonalat – vannak napok, amikor “kirúgunk a hámból” olyan dolgokat is eszünk, amiket máskor nem. Ha nem engedélyeznénk magunknak ezt a rugalmasságot, könnyen a fanatizmus hibájába eshetnénk. Tisztában vagyunk saját esendőségünkkel, merünk róla őszintén beszélni és igyekszünk azt kordában tartani.

Saját magunkból kiindulva, termékeinket az élvezeti érték és egészségtudatosság között egyensúlyozva tervezzük meg. Arra törekszünk, hogy az egyes élelmiszerekből megcsináljuk a saját kategóriájának legegészségesebb verzióját. Ahol (termékeinket illetően) nincs kompromisszum: állati eredetű összetevők, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók és társaik kizárva.

Nap mint nap találkozunk emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak. Ha te is egy vagy közülünk, mindenképp iratkozz fel a listánkra. Változtassuk meg a világot (de legalább Magyarországot) együtt!

 

 

Comments are closed.