Miért nem mézzel édesítjük a granoláinkat?

Ha szereted az édes életet, ugyanakkor az egészséges táplálkozás híve vagy, sok fejtörést okozhat, hogy mivel édesíts a legtermészetesebben, és bűntudat nélkül. A répacukormentes étrend alap, de ha a mesterséges édesítőket is kizárod, a köztudatban egy alternatíva marad: a méz. De mit csinálsz, ha fontos számodra a ‘nem ártás elve’? Hogy lesz vegánként, mindezek felett, mézmentes és édes a diétád?

Létezik granola méz nélkül?

Hogy készül hagyományosan a granola? Zabpehely, magvak és méz. A méztől lesz a sütés után olyan ropogós, és finom – ettől lesz más, mint a müzli. Mi, a granoláinkban, nem használunk mézet, mégis megkapjuk az édes ízt, és a roppanós darabkákat.

Miért nem használunk mézet?

Azt szeretnénk, hogy granoláink a legtöbbetek számára egy finom és egészséges alternatívát nyújtanának – a méz pedig egy olyan étel, amit több okból is kerülünk.

Etikai okok

Ne szépítsük: kizsákmányoljuk a méhecskéket. Ezek után nem csoda, ha néha megcsípnek minket. (Ha nem sajnálod a méheket, nézd meg az Utolsó mézvadász című filmet.)

Ha nem ártás elve vezérel – vegánként pedig a saját egészséged mellett ez a legfontosabb pillér – akkor nem fosztod ki a méhecskéket – nagy tételben ezt pedig végképp nem szeretnénk, ezért is csinálunk vegán granolát.

Méz allergia

A méz allergia nagyobb eséllyel jelenik meg azoknál, akik a allergiásak a(z adott) virágporra, ám többen is érzékenyek lehetnek rá. Orrfolyással, kiütésekkel, de akár fejfájással és hasmenéssel is járhat.

Hangsúlyos íz

A mézet vagy szereted, vagy nem, ám az biztos, hogy hangsúlyos ízével könnyen elnyomja más, különleges összetevők ízét, amikkel mi szeretjük felturbózni granoláinkkat.

Mivel helyettesíthető a méz?

A granola olyan összetevői, mint a gyümölcsök és a magvak alapból adnak egy édes ízt a keveréknek. Ezen felül, a tökéletes, éppen elég édesség eléréséért három alternatívát is használunk: juharszirupot vagy almasűrítményt és agavé szirupot.

A Viblance méz nélküli, vegán granolái

malnas_granola_viblance_mez_nelkulmezeskalacsos_granola_viblance_mez_nelkülmez_nelkül_pekándios_granola_viblancemez_nelkül_zöldalmas_granola_viblancekakaos_granola_viblance_mez_nelkul

 

Cocoberry
Kókuszpehely és málnaszemek? Akkor bizony kókuszvirág-nektárral segítjük elérni a roppanósságot és emeljük ki az összetevők természetes, édes ízét a Cocoberryben – hogy igazán ínycsiklandó legyen a kókuszos-málnás ízvilág.

Mézeskalácsos
A valódi mézeskalácsos ízvilág eléréséért a Mézeskalácsos granolánál igazán mindent megtettünk – mindezt vegán elveket szem előtt tartva. Méz helyett kókuszvirág-nektár és almasűrítmény, továbbá bio agavé szirup hangsúlyozza a törökmogyoró, mandula és a vörösáfonya természetes édességét. Még a vörösáfonyánk sem cukrozott, azt is almasűrítménnyel édesítettük! 🙂

Pekándiós
A Pekándiós granola a kanadai juharsziruptól ilyen ropogós és kellemes karamell ízű, és a bio agávé sziruptól éppen annyira édes, amennyire kell. 🙂 A pekándió mellé még a kihagyhatatlan kókuszpehely, a szuperegészséges mandula és bio puffasztott quinoa kerül.

Zöldalmás
Zöldalmás granolánkban nem az ipari termékekben megszokott ‘zöldalma íz’ dominál. Aromák helyett ugyanis, igazi almát használunk. A 9%-os almatartalom mellett az almalésűrítmény alapozza meg Zöldalmás granolánk ízélményét.

Kakaós
Kakaós granolánkban az édesítés célja elsősorban a valódi kakaó intenzív ízének szelidítése. Itt a kókuszpehely mellett kókuszvirág nektár az édeskés íz fő felelőse.

Ezért döntöttünk így

A méz kerülésének egyetlen hátránya, hogy az alternatív megoldásokat nagyrészt külföldről kell behozni, mert itthon nem teremnek meg. A vegán életmód követőinek általában fontos szempont a környezet védelme, ahogy nekünk is az. A pro és kontra érvek mérlegelése után mégis a mézmentes granola mellett tettük le a voksot, így termékeinket bátran fogyaszthatod, ha vegánként, vagy bármilyen egyéb okból kerülöd a mézet.

Forrás: https://www.healthline.com/health/allergic-to-honey#symptoms
Borítókép: Jennifer Pallian