Mindent az acai bogyóról: miért és hogyan fogyaszd, házi acai tál receptek a láthatáron!

Ha hatékony módját keresed az egészséged támogatásának, akkor van egy jó hírünk: az acai bogyó fogyasztásával elérheted! Cikkünkben nemcsak a gyümölcs egészségügyi előnyeit szeretnénk megmutatni, hanem tippeket is adunk az acai bogyó fogyasztásához. 

Mitől szuperélelmiszer az acai bogyó?

Egyre többen kezdik megtapasztalni az olyan szuperélelmiszerek egészségügyi előnyeit, mint például az acai bogyó. Szuperélelmiszernek nevezünk minden olyan élelmiszert, amelyek a bennük lévő kalóriamennyiséghez képest magas tápértéket kínálnak. Az Acai bogyókat magas antioxidáns tartalmuk miatt az egyik legjobbnak tartják, és állítólag számos egyéb egészségügyi előnnyel is bír, de mik is ezek? Miért érdemes fogyasztani?- ha velünk tartasz, megtudhatod!

acai bogyó

4 ok az acai gyümölcs fogyasztására!

  • Magas antioxidáns tartalom

Dr. Greger legújabb tanulmánya szerint a rendszeres acai bogyó fogyasztás segíthet az oxidatív stressz csökkentésében, amely a magas antioxidáns tartalommal magyarázható. Elmondható továbbá, hogy az acai bogyó megháromszorzhatja a vér antioxidáns kapacitását, mely más bogyós gyümölcsökre (pl: eper, málna, áfonya) nem mondható el. A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően megvédhetjük sejtjeinket az oxidatív folyamatok káros hatásaitól. Amikor a sejtek oxidálódnak a szervezetben, a membránjaik megsérülhetnek. Ez a károsodás pedig szabad gyökök képződését eredményezheti, amelyek elektronokat vonhatnak el az egészséges sejtektől.  Az oxidáció elleni védelemnek köszönhetően, az acai bogyók képesek megelőzni a szívbetegséget, a cukorbetegséget és pozitív eredményeket láthatunk az öregedési folyamatok késleltetésében is.

Sokan nem tudják, de….

Más gyümölcsökhöz hasonlóan, az acai bogyó külső része, vagyis a héj  tartalmazza a legtöbb rostot, tápanyagokat és ezen részében található a legtöbb antioxidáns is. Étrendkiegészítő vásárlása során fontos odafigyelni, hogy a termék megfelelő mennyiségű héjat tartalmazzon !

  • Egészséges zsír összetétel

Az acai bogyók nagy mennyiségben tartalmaznak olyan fontos zsírsavakat, mint az omega-3, omega-6 és az egyszeresen telítetlen zsírsavak. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges életmód fenntartásához, a telítetlen zsírsavak szerepe pedig a bőrápoló termékekben fontosak. Az említett zsírsavak közös tulajdonsága, hogy segítenek megelőzni az olyan egészségügyi problémákat, mint például magas vérnyomás és magas koleszterin. 

  • Egzotikus ízvilág

Egyszerre édes és kesernyés? –a nyers acai bogyó íze kicsit a szederre emlékeztet, de enyhe keserűséggel, amely hasonló az étcsokoládéhoz. Az acai bogyó és a kakaóbab egyaránt gazdag polifenolokban, ami részben megmagyarázhatja az ízbeli hasonlóságot.  

  • Segítség a fogyásban

Az acai bogyókat régóta a fogyás természetes segédeszközeként emlegetik, különösen antioxidáns és antocián tartalma miatt. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos acai pálmafa lila bogyóit régóta használják étrendkiegészítők alapanyagaként. Bár az acai bogyó diétának többféle változata ismert, azonban a legtöbb megközelítés szerint magát a kivonatot kell fogyasztani a diéta során, más gyógynövényekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt. Egyes feltételezések szerint az acai bogyó diéta során felgyorsulhat az anyagcsere, csökkenhet az étvágyat és a bogyós gyümölcsnek köszönhetően méregtelenítő hatást is elérhetünk.

Az acai bogyó további jótékony hatásai:

  • magas antioxidáns tartalom
  • immunerősítő
  • javítja a koleszterin szintet
  • fokozza az agyi aktivitást
  • energia serkentő
  • javíthatja a szív egészségét

Acai – kék áfonya- Mi a különbség?

Az acai és a kék áfonya legfőbb tulajdonsága, hogy magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, illetve mindkét bogyós gyümölcs szuperélelmiszernek tekinthető. De mi is a különbség antioxidáns kapacitásuk (ORAC), megjelenésük, ízük és felhasználásuk szempontjából?

acai vs kékáfonya

ACAI BOGYÓ KÉK ÁFONYA
Kiváló rostforrás Kiváló rostforrás
Magas C-vitamin tartalom Magas C-vitamin tartalom
Magas Antioxidáns tartalom Magas Antioxidáns tartalom
Elérhető: por formájában, fagyasztva Elérhető: frissen, fagyasztva, por formában
Dél-Amerikában termesztik Európában termesztik
Egészségügyi előnyeiről jelenleg még tanulmányok folynak Számtalan tanulmány alátámasztja egészségügyi előnyeit

 

TÁPÉRTÉK Acai püré

(100 gramm)

Friss kék áfonya

(100 gramm)

Kalória (kcal) 60 57
Cukrok (g) 0 9,96
Rost (g) 3 2,4
Koleszterin (mg) 0 0
Fehérje (g) 2 0,74

 

 

Mekkora az acai és a kék áfonya antioxidáns tartalma?

Az acai bogyó és az áfonya egyaránt gazdag antioxidánsokban, különösen antocianinokban. Az acai por antioxidáns kapacitása (ORAC) körülbelül 400 μMTE/g, ami 100 μMTE-vel magasabb, mint az áfonya por antioxidáns kapacitása grammonként. Mielőtt azonban azt gondolnád, hogy az acai sokkal jobb, mint a kék áfonya, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az antioxidáns kapacitás mérésére számtalan különböző módszer létezik és az eltérő módszerek, eltérő eredményt adhatnak.

Az áfonya magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, rendszeres fogyasztás mellett, hatékonynak bizonyulhat szív- és érrendszeri betegségek esetén, illetve a daganatok növekedéséhez kapcsolódó szabad gyökök elleni küzdelemben is.

A “Journal of Agriculture and Food Chemistry” tanulmányában az acai bogyó összetevőiről olvashatunk. A kutatás nemcsak a gyümölcsben megtalálható mikro-és makrotápanyagokra tér ki, hanem anitoxidáns összetevőiről is információt szerezhetünk. Az acai gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, antocianinokat, illetve proantocianidineket is, melyek kombinációja pozitívan befolyásolhatják az olyan egészségügyi problémákat, mint az ízületi gyulladás, a daganatos betegségek, illetve a magas koleszterinszint. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tanulmányok nem támasztják alá az acai hatékony küzdelmét a kóros betegségekkel szemben. 

Hogy néz ki és milyen az íze a két gyümölcsnek?

Az acai bogyó és az áfonya mély lila színét a bennük lévő flavonoid pigmentek adják. Ízüket tekintve mind az acai bogyó, mind az áfonya kellemes ízű, az acai talán egy kicsit édesebb, mint a kék áfonya. A legtöbb egészséges élelmiszer rajongó valószínűleg egyetért abban, hogy mindkét bogyó íze élvezhetőbb,  mint az olyan ételeké, mint a camu camu vagy az acerola, amelyek szintén előkelő helyet foglalnak el a szuperélelmiszerek listáján.

Milyen formában fogyaszthatunk acai bogyót és mennyibe kerül?

Az acai gyümölcs egyik legszuperebb jellemzője, hogy nemcsak étrendkiegészítőként, hanem teljes értékű ételként is fogyaszthatod.

Ellentétben a friss áfonyával, amely egész évben könnyen beszerezhető, a friss acai bogyót nem könnyű megvásárolni Észak-Amerikában és Európában, mivel ezeket az apró bogyókat elsősorban Latin-Amerikában termesztik és egyik fő jellemzőjük, hogy könnyedén romlanak, ezért itthon por és fagyasztott püré formában kapható. A port a nagyobb bioboltok polcain megtalálod, ha pürét szeretnél, azt inkább online webshopokban érdemes nézegetni. Az acai por ára kb. 5000-6000 Ft/ 100 gramm, míg a fagyasztott püré 3000-4000 Ft/ 400 gramm. Az itthon kapható gyümölcslevek közül bio változatban 3500-4000 Ft/ 330 ml áron tudod megvásárolni.

Készíts Acai smoothie bowlt otthon!

Acai gyümölcsből kiváló smoothie készíthető, melyhez a Viblance Smoothie Receptkönyv nyújthat ötleteket. A Viblance csapat 8 tápláló recepttel segít, hogy az acai bogyóhoz hasonló szupergyümölcsökből superfood smoothie készüljön! A könyvben szereplő apró trükkök, praktikák segítségével selymesebbé, ínycsiklandozóbbá varázsolhatod a gyümölcskrémeket.

Az acai bogyó fogyasztásának másik alternatívája az acai tál, amely fagyasztott acai pürét tartalmaz és bogyós gyümölcsökkel, banánnal, granolával és egyéb finomságokkal kevernek össze.

Ha kedvet kaptál az acai tálhoz, akkor mutatunk neked egy gyorsan elkészíthető receptet!

Házi acai bowl recept

házi acai tál

Hozzávalók:

  • 1 db közepes méretű fagyasztott,szeletelt banán
  • 65 gramm fagyasztott áfonya
  • 65 gramm fagyasztott eper
  • 180 ml növényi tej vagy gyümölcslé – használd a kedvenc növényi tejed (szója, mandula,rizstej stb) vagy gyümölcsleved (szőlő,alma)
  • 120 ml növényi joghurt – helyettesítheted növényi tejjel vagy gyümölcslével is
  • 200 gramm fagyasztott acai püré / vagy 2 tk acai por (online beszerezhetők)
  • feltétek – dió,magvak, friss gyümölcs, granola

 

Elkészítés:

  • Fagyasszd le a gyümölcsöket! – a felszeletelt banánt, az áfonyát és az epret egy sütőpapírral bélelt tároló edénybe helyezzük és fagyasztóba tesszük. Ezt követően addig várunk, míg a gyümölcsök megdermednek.
  • Turmixolás – Ha a gyümölcsök megdermedtek, akkor a turmixgép táljába helyezzük a fagyasztott összetevőket és hozzáadjuk a növényi tejet, a joghurtot, illetve a fagyasztott acai pürét is. Magas fordulatszámon pürésítjük a hozzávalókat, egészen addig, amíg el nem érjük a homogén állagot. Szükség esetén pótoljuk a folyadékot.
  • Összeállítás – Az elkészült turmixot öntsd egy tálba és turbózd fel a kedvenc feltéteddel! Népszerű alternatívák: a szeletelt banán, dió, mandula, bogyós gyümölcsök, de megszórhatod ropogós Viblance granolával vagy pekándióval, kesuval, törökmogyoróval. Ha még gyümölcsösebbé szeretnéd varázsolni, szórd meg liofilizált gyümölcsökkel.
  • A tökéletes ízélmény érdekében azonnali fogyasztás javasolt!

Jó étvágyat hozzá!

acai bowl

Reméljük, kedvet kaptál az acai fogyasztáshoz és biztosak vagyunk benne, hogy szeretni fogod! 🙂


Források:

Facts and myths about Acai berry: https://editorial.victoriahealth.com/facts-and-myths-about-acai-berry

Dr. Greger-The Antioxidant Effects of Açai vs. Apples: https://nutritionfacts.org/video/The-Antioxidant-Effects-of-Acai-vs-Apples/

Are Acai Berries Really Superfoods? 5 Healthy Benefits of These Colorful Fruits: https://foodrevolution.org/blog/acai-berry-benefits/

What Is the Acai Berry Diet? : https://www.verywellfit.com/the-lowdown-on-the-acai-diet-88693  https://theforkedspoon.com/acai-bowl/

Fagyasztott acai püré: https://rawolution.hu/termek/acai_fagyasztott_gyumolcs/

Acai Bowl Recipe : How to Make Your Own Acai Bowl https://theforkedspoon.com/acai-bowl/

Welcome to Acai life: https://acailife.com/welcome-to-acai-life/

Acai Berry kivonat: https://vitaminpatika.hu/termek/acai-berry-vitaking-60-gelcaps/?gclid=CjwKCAjwtIaVBhBkEiwAsr7-c1QCfdGlzG3MeiqgZJB77lbd44_MF0aiMP13VyDBhEbgWXQ85cRKyhoCs1cQAvD_BwE

“Journal of Agriculture and Food Chemistry”; Phytochemical and Nutrient Composition of the Freeze-Dried Amazonian Palm Berry, Euterpe Oleraceae Mart; A.G. Schauss; November 2006: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17061839/

What Is the Nutritional Difference Between Acai & Blueberries? : https://www.livestrong.com/article/542808-what-is-the-nutritional-difference-between-acai-blueberries/

Acai Berry vs Blueberry – Superfood Showdown: https://www.healwithfood.org/comparison/acai-berry-vs-blueberry-antioxidants.php

Acai Berries vs Blueberries: Which is Better? : https://medmunch.com/acai-berries-vs-blueberries/

Medicura Acai 100% Bio gyümölcslé 330ml : https://multi-vitamin.hu/szirupok-szorpok-italok-italporok/medicura-acai-100-bio-gyumolcsle-330ml-p2960

Fotók:

freepik.com