Vekni: Egy hely, ahova visszavárnak!

A forgalmas Ferenc körútról a Tompa utcán végighaladva a Ferenc téren át eljuthatunk a Veknihez, ami nem csak kávézó, hanem delikátesz is. Délelőtt érkeztem, ahol Flórával a Vekni tulajdonosával beszélgettünk többek között a kávézó történetéről, a vendégekről – akiket akár a második családjának is nevezhetnénk – és a közkedvelt szendvicsekről.

vekni

Légkör Csendes, családias, barátságos.
Ideális Munkába menet beugrani egy elviteles kávéra és egy finom szendvicsre.
Amit mindenképpen kóstolj meg Padlizsános falukrémes szendvics és egy pohár mandula-rizstejes latte.
Állatbarát Igen.

 

Kávézókkal elég gyakran találkozhatunk. Na de kávézóval és egyben delikátesszel is? Talán kicsit ritkábban. A Ferenc téren átsétálva a fák lombjai közül már jól látszik a Vekni felirat, ahol mindössze 23 m2 – en megtalálhatjuk mindazt amire szüségünk van: kávét, ínycsiklandozó szendvicseket, pékárukat és különböző turmixokat – mint például spenót, alma, banán és narancs ízletes keverékét. A Vekni minden nap (vasárnap kivételével) reggel 7 és este fél 6 között várja a betérőket. Az üzletben különböző kulináris különlegességekkel is találkozhatunk, mint például prémium tonikokkal, különféle francia olajokkal (olíva, pisztácia, szezám, dió), belga forró csoki porral, kistermelői szörpökkel és nem utolsó sorban Viblance granolákkal, müzlikkel és szuperkásákkal. A vásárlók egyik nagy kedvence a falukrémek, melyek vörösboros rókagombás, parajos fetás, vargányás és padlizsános ízben elérhetőek. A krémeket egyébként külön elvitelre is meg lehet vásárolni, de helyben egy friss bagettel is kérhető.

vekni2

A hely, ahol kedves arcokkal és ínycsiklandozó szendvicsekkel találkozhatsz!

Pozitív csalódásként ért, hogy a Mester utca nyüzsgő forgatagától nem messze található Vekni egy nyugalmas kis helyet kínál minden betérőnek, aki egy kis feltöltődésre vágyik. Bár az üzlet nem túl nagy, de minden finomság megtalálható benne, amire reggel vagy a nap bármelyik szakaszában szükségünk lehet. Az elviteles rendelések a leggyakoribbak, de ha inkább helyben fogyasztanád el a croissantodat, akkor az üzlet előtt lévő két kisasztal valamelyikéhez is le tudsz ülni, ha éppen szabad. A berendezés közvetlen, családias hangulatú, a helyiség fényét pedig a különleges padlóburkolat emeli. Ha egyedül érkeznél is találsz magadnak jó társaságot.

vekni interjú

Hogyan született meg Vekni ötlete? Mindig saját vállalkozást szerettél volna?

Mikor pályaválasztás előtt álltam nem volt konkrét elképzelésem arról, hogy mi akarok lenni. Akkoriban a szüleimnek volt egy kávézója Miskolcon, ahonnan származom, és édesapám tanácsát megfogadva elvégeztem egy vendéglátó szakmenedzser képzést. Ezt követően 6 évig dolgoztam a szállodaiparban, amikor is azt éreztem, hogy ez nem elég kihívás számomra és egy olyan munkát szeretnék, amit nem élek meg munkának. Nagyon szerettem már akkor is vitorlázni ezért Balatonkenesén vállaltam munkát, ahol szintén a szállodiparban maradtam, de emellett hajókiadással is foglalkoztam. Itt másfél évig dolgoztam. A saját vállalkozás ötlete akkor jött, amikor eldöntöttem, hogy a saját magam főnöke szeretnék lenni, ez volt a fő motiváció a vállalkozásom indításához. A Veknit 2015-ben nyitottam meg egy fiatalokat segítő pályázati támogatás segítségével. Az ötlet pedig egy fárasztó napom után született meg, a Ferenc téren laktam akkoriban. Pékárura volt szükségem és ahhoz egy távolabbi üzletbe kellett elmennem, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy milyen jó lenne itt a téren egy kis pékség. Amikor hazafelé tartottam akkor láttam, hogy eladó egy kis üzlet. Tudtam, hogy megvásárolni nem fogom tudni, de tettem egy próbát hátha kiadják, így is lett.

“A saját vállalkozás ötlete akkor jött, amikor eldöntöttem, hogy a saját magam főnöke szeretnék lenni, ez volt a fő motiváció a vállalkozásom indításához.”

Hogyan tudnád jellemezni a Veknit? Mi tesz titeket különlegessé?

Szerintem jó kávét és szendvicset már nagyon sok helyen lehet kapni, de az nem mindegy, hogy ki és hogyan adja. A mi erősségünk abban rejlik, hogy egy nagy családként működünk együtt. Ismerjük a vásárlóinkat, ha látom, hogy a néni jön ki a szomszéd épületből tudom, hogy fél kg pogácsát fog vinni. Ha az egyik törzsvendéget meglátom az utca végén már készítem neki a poharat a kávéhoz. A kollégák nagyon kedvesek és alázatosak a vendégek nagyon szeretik őket, Sári például 6 éve itt dolgozik velünk, szerintem ez mindent elmond.

“ A mi erősségönk abban rejlik, hogy egy nagy családként működünk együtt.”

Látom a pékáruk is nagyon kapósak. Hol készülnek?

Mivel az üzlet nagyon kicsi ezért itt helyben nem készítünk pékárukat, viszont helyben sütjük őket. Egy részüket frissen kapjuk a másik részét pedig fagyasztva. Ezek is gondosan válogatott termékek. Reggel általában lesütünk egy adagot, majd napközben, ahogy fogynak a termékek sütünk még, így van olyan, hogy délután 3-kor is friss pékárut tudunk kínálni a vendégeinknek.

vekni3

Ha már friss pékáruknál tartunk, melyik a vevők nagy kedvence?

Nagyon szeretik a szendvicseinket, amiket falukrémekkel kenünk meg. A vendégek kedvence a padlizsános falukrémes szendvics, ami erdélyi receptúra szerint készül. A második kedvenc a kávé mellett a pékáru majd a friss smoothiek. Bevallom az én kedvencem is a padlizsános szendvics, reggelire is azt szoktam enni, nem tudom megunni.

padlizsános szendvics

A híres padlizsános szendvicset én is megkóstoltam és szívből tudom ajánlani, mert nagyon finom volt. A krémen kívül még aszalt paradicsommal és rukkolával is meg van bolondítva, melyek csak még ínycsiklandozóbbá teszik.

 Látom sokan betérnek hozzátok. A covid alatt is ilyen nagy volt a forgalom? Hogyan éltétek meg ezt az időszakot?

Ez most biztos szokatlanul fog hangzani, de a 7 év alatt nem volt olyan jó évünk, mint a járványhelyzet alatt. Ez főleg amiatt alakult így, mert nem mentek az emberek dolgozni és a nagybevásárlásokat is inkább a környéken végezték el. A közelben lakók ide koncentrálódtak, nagyon sok új vendégünk lett ez idő alatt. Mivel mi nem számítottunk se vendéglátóhelynek, se kisboltnak így teljes időben nyitva tudtunk lenni, ebből a szempontból nem voltunk korlátozva. Az első két hónapban sajnos visszaesett a forgalmunk én álltam be a pult mögé. Nem keseredtem el, mert nagyon hálás voltam azért, hogy van munkám, van mit csinálnom. Nyáron az emberek nem mentek nyaralni nagyon megnőtt a forgalom, Sári is vissza tudott jönni dolgozni. A nehezebb időszakokban is számíthattunk a vendégeinkre, sokan inkább lejöttek hozzánk kávézni, reggelizni, minthogy otthon tegyék meg. Így is szerettek volna támogatni minket.

“A covid alatt nem keseredtem el, nagyon hálás voltam azért, hogy van munkám, van mit csinálnom.”

A kulináris termékekre is van érdeklődés?

Igen, igyekszünk olyan különlegességeket kínálni, amiket nem lehet megvenni a szomszéd boltban. A SOTE-ról is többen szoktak átjönni hozzánk vásárolni. Az angol üdítők és a magyar kistermelők termékei nagyon kelendőek.

Hogyan találkoztál a termékeinkkel? Van kedvenc ízed?

A Tűzoltó utcában van az Élesztőház ott szokott lenni piac. Egyik alkalommal elmentem saját részre vásárolni és ott találkoztam Zsolttal (a Viblance egyik alapítótagja), aki akkor még a pult mögül árulta a granolákat, müzliket és kásákat, és ott helyben el is döntöttem, hogy én is árulni szeretném a kis üzletemben. A Pekándiós granola a kedvenc ízem, a vendégeknek is, de a Cocoberryt is nagyon szeretem.

vekni viblance granola

“A Pekándiós granola a kedvenc ízem, és a vendégeknek is.”

 

Cím: 1094 Budapest, Ferenc tér 11.

Nyitvatartás: Hétfő-Szombat: 7.00 – 17.30

    Vasárnap: zárva

E-mail: [email protected]

Weboldal: https://www.facebook.com/veknibudapest/