Szuperkása: az egészséges szénhidrát forrás a jobb szellemi teljesítményért

Közeleg a vizsgaidőszak vagy fontos projektre készülsz? Akkor  ideje felturbózni az agysejteket!

Neked mi jut eszedbe arról, hogy agyserkentő étel? Sajnos sokan az energiaitalhoz és a kávéhoz nyúlnak a jobb szellemi teljesítmény reményében.

Tudtad, hogy létezik az energiaitalnál sokkal jobb teljesítmény fokozó? 

Az energiaitalok csak átmenetileg nyújtják a jobb teljesítmény érzetét, a fáradtsághoz vezető folyamatokat összességében nem lassítják, sőt még fel is gyorsítják. A stimulált időszak után a fáradtság, kimerültség tünetei intenzívebben jelentkezhetnek, amit egy újabb adag energiaital fogyasztással lehet elfedni. Ekkor azonban már ugyanakkora élénkítő hatás kiváltásához nagyobb dózisra van szükség. 

Ha hosszan tartó energiaforrást szeretnél, ami nem csak ideig óráig fokozza a teljesítményed, akkor válassz szénhidrátban gazdag ételt reggelire.

viblance szuperkása zabkása

Nézzük meg, mi történik a testedben, amikor egy adag minőségi szénhidrátban gazdag Viblance Szuperkásával indítod a napodat:

Evés után a vércukorszint nő, az inzulin hormon elválasztása fokozódik. Az inzulin segítségével veszik fel a sejtek fő energiaforrásukat, a glukózt. 

Egy adag, azaz nők esetében átlagosan 50 g szuperkása egy kis csésze bogyós gyümölccsel és 2 dl cukormentes növényi itallal vagy 1,5 dl natúr joghurttal kb. 50 g rostban és vitaminokban gazdag szénhidrátot tartalmaz. 

A reggelid szénhidráttartalma javarészt glukóz formájában szívódik fel és a májba jut. 

Először a glükóz dependens (“glükóz függő”) sejtek veszik fel. Ilyen elsődlegesen szénhidrátot felhasználó sejtek az idegsejtek, vörösvértestek, a mellékvesekéreg bizonyos sejtjei és az agy. Az elfogyasztott szénhidrát másik része  májban és a vázizomban glikogén formájában raktározódik.

Az agy elsődleges “üzemanyaga” tehát a glükóz, naponta mintegy 120 grammot igényel a megfelelő működéséhez. Így a szuperkásával a reggeli napindító szénhidrát szükségletedet biztonságosan fedezni tudod.

A szénhidrátok alacsony bevitele mind rövid-, mind hosszú távon okozhat különböző problémákat, szövődményeket. A napi  minimum szénhidrát igényünk-mivel nem csak az agy igényli a glükózt- 140-160 gramm körül mozog. Persze ez egyénenként változó.

Hosszú távon tehát a szénhidrátszegény étrend következtében az agyunk nem tud megfelelően működni, romlik a koncentrációs képességünk, az emlékezési és tanulási folyamatok zavart szenvednek.

 Szénhidrátszegény az az étrend, ami a napi minimum szénhidrát igényt nem fedezi. Hogy kinek mi a napi minimum szükséglete, az természetesen személyre szabottan lehet pontosabban meghatározni, befolyásolja többek között a nem, életkor, magasság, fizikai aktivitás mértéke, de általában a napi 100 g alatti szénhidrát bevitelt engedő diétákat már szénhidrátszegénynek nevezhetjük. A szükségesnél alacsonyabb szénhidrát bevitel előfordulhat például szélsőséges diéták, vagy célzottan low carb étrendek esetében, mint például a ketogén diéta.

egészséges reggeli

Hogyan hat az agyműködésre az utóbbi időben népszerű ketogén diéta?

Sokan esküsznek a ketogén diétára, mely tiltja a gabonatermékek (ideértve a teljes kiőrlésű gabonákat is), a tészták, a finomított cukrok, a tej, a kukorica, a hüvelyesek (lencsefélék, babok és borsók is), valamint a rizs fogyasztását.

A ketogén étrend hatására az izmok és a máj lecserélik az első számú üzemanyagforrást: a glükóz helyett zsírsavakat égetnek. Annak érdekében, hogy a rendkívül alacsony szénhidrátbevitellel működni tudjon a szervezet, a ketózisban a máj ketontesteket termel vésztartalékként az agy számára. 

A jól összeállított ketogén étrendnek rövid távon lehetnek bizonyos pozitív hatásai mint például a fogyás, csökkent vércukorszint, csökkent összkoleszterin szint. Azonban ezeket a jótékony hatásokat a legtöbb esetben egy kiegyensúlyozott egészséges étrenddel is el lehet érni. Ha pedig nem cél a fogyás és nincs semmilyen probléma a szénhidrát anyagcserével, akkor nem szükséges ilyen drasztikus étrendi megszorítás. Pláne akkor nem, amikor a cél a lehető legjobb szellemi teljesítmény elérése.

Ha nem hozzáértő szakember állítja össze és kontrollálja az alacsony szénhidráttartalmú diétát, akkor hosszú távon akár komoly károkat is okozhat. Aki szeretné kipróbálni a ketogén diétát, az mindenképpen beszélje meg dietetikus szakemberrel és lehetőleg ne egy szellemileg megterhelő időszakra időzítse a szervezet számára ilyen mértékben drasztikus életmódváltás.

Ez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül bármilyen szénhidrátot jó enni egy vizsgára vagy munkára hivatkozva.

A megfelelő tápanyagbevitel hiánya önmagában fáradtságot, kimerültséget eredményez!

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, akkor könnyen lehet, hogy nem vittél be elég szénhidrátot:

  • lehangoltság, akár depresszió
  • ingerültség
  • szédülés, akár ájulás
  • fejfájás
  • fáradékonyság (fizikai és szellemi egyaránt)

Nem mindegy, milyen típusú szénhidrátot viszel be.

Ha “üres” szénhidrátot eszel, az csak rövid ideig pörget fel. Ilyen tápanyagban, vitaminban és rostban szegény, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak például a cukrozott péksütemények, ízesített joghurtok, bolti kekszek, cukrozott üdítők és a hozzáadott cukrot és mesterséges aromákat tartalmazó instant kásák.

Válassz minőségi szénhidrát forrást, ami egész délelőtt kitart! Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonák, a szezonális gyümölcsök és a zöldségek. 

egészséges étkezés

Fogyaszthatsz-e szuperkását, ha a szénhidrát-anyagcsere zavarod van?

A válasz igen! Ha jó az időzítés és az adagnagyság, nem okoz vércukor kiugrást.

Ha Te vagy családtagod,  ismerősöd érintett a szénhidrát anyagcsere zavarok valamely típusában, akkor jó ha tudod, hogy a szervezet inzulin iránti érzékenysége napszakonként változik. Az inzulinérzékenység reggel és estefelé a legkisebb, délben és éjjel pedig a legnagyobb. Éppen ezért inzulinrezisztensek számára a szuperkása nem reggelire, hanem kis adagban tízóraira, de leginkább uzsonnára javasolt. A megfelelő adagnagyság egyénre szabott, így minden esetben dietetikussal érdemes megbeszélni.

A szuperkása különleges összetételének köszönhetően inkább közepes, mit gyors felszívódású szénhidrát források közé sorolható, így a vércukor szint optimális tartományban marad. 

Korábbi blogbejegyzésemben olvashatsz bővebben a glikémiás terhelésről és arról, milyen összetevők hozzáadásával csökkentheted tovább a kásád glikémiás indexét.

A Viblance Szuperkása ideális reggeli vagy kisétkezés egy szellemileg aktív időszakban, mert a legtöbb boltban kapható instant kásával szemben nem tartalmaz mesterséges összetevőt. 

protein kása

Íme 3 ok, amiért a Viblance Szuperkása segít jobban teljesíteni:

1. A szuperkása tele van mikro és makro nutriensekkel, amik feltöltenek tápanyaggal.

A szuperkása egyik fő összetevője a zab, mely pozitív hatással van az agyműködésre, javítja a koncentrálóképességet. Ezen jótékony hatásait annak köszönheti, hogy a zab bőségesen tartalmaz fehérjéket, az energiatermelő folyamatokat szabályozó B vitaminokat, E vitamint, ásványi anyagokat például vasat, kobaltot, mangánt, cinket, alumíniumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot valamint az A vitamin előanyagát, karotint is.

2. Egy adag, azaz 60 g szuperkása 30 g minőségi, szénhidrátot tartalmaz, ami egész délelőtt biztosítja az agy energiaigényét, főleg ha még egy kis friss gyümölccsel is kiegészíted.

3. Szuperül telít, mégsem okoz úgynevezett “kajakómát”. 

Ha nehezen és lassan, emészthető zsíros-fűszeres ételt reggelizel, például szalonnás-hagymás rántottát, akkor az összes energiád az emésztésre koncentrálódik, éppen ezért utána úgy érzed, hogy fáradt vagy, majd elalszol. Így elég nehéz lenne tanulni, vizsgázni. A szuperkása magas rosttartalmának köszönhetően sokáig ad jóllakottság érzést, mégsem nem tompít el, mert nincsenek benne nehezen emészthető összetevők. Nem tartalmaz finomított cukrot, sem tartósítószereket, sem a puffadásért gyakran felelős laktózt és glutént. 

egészséges zabkása

Mutatok 3 variációt, amivel még jobban feldobhatod a reggeli kásád!

  • Szórd meg bogyós gyümölcsökkel a kása tetejét!

A szuperkása már alapból is tartalmaz liofilizált, azaz fagyasztva szárított bogyós gyümölcsöt, de ezekből a flavon-bombákból sosem lehet elég. A bogyós  gyümölcsök, különösen a friss áfonya speciális antioxidáns összetevői, az antocianinok védik az idegsejtek mielin védőburkát a káros szabadgyökökkel szemben, így javítják a memóriát.

viblance berry mix

  • Hintsd meg kakaóbab törettel a kásád!

Ha kakaóbab törettel vagy minőségi natúr kakaóporral szórod meg a kásád, akkor tovább fokozhatod agyserkentő hatását.  A kakaóbab-flavonoidok fokozzák a prefrontális kéreg oxigénellátását, ez pedig az agynak az a területe, ami a tervezésért, a viselkedés szabályozásáért és a döntéshozatalért felel. Emellett a kakaó természetes koffein forrás is. 

Csokoládés kávé granola

  • Díszítsd ehető virágokkal a kásád tetejét, mert:

“Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”-írta Petőfi Sándor 🙂

Ha van pár perced díszítheted a reggelid csodaszép ehető virágokkal. A színek fokozzák, javítják a kreativitást, ami szintén jól jöhet egy vizsgán.

Tavaszi szezonban például a kék-rózsaszín-fehér édeskés nefelejcs virág, a tarkabarka édes-roppanós korall virág, a lilás-rózsaszínes fokföldi ibolya,  az ezer színű lágy-édes árvácska, nyáron az aranysárga tökvirág színesítheti a kásád, hogy csak párat említsek.

Természetesen körültekintően használj virágokat. Csak azokat a növényeket használd fel, amelyekről biztosan tudod, hogy nem mérgezőek. Biztos forrásból szerezd be a fogyasztásra szánt virágot. Legjobb, ha a saját kertedből, balkonládádból “szüreteled le” frissen, amennyiben nem permetezted. Csak ép és egészséges virágokat szedj le. Felhasználás előtt szedd ki a virágokból a porzókat, bibéket, mert ezek rossz ízűek lehetnek. Ha pollen allergiás vagy, akkor inkább ne használj virágokat.


Nyikos Ráhel dietetikus vagyok.  2013-ban diplomáztam a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Több év kórházi gyakorlattal a hátam mögött 2018-ban elindítottam saját vállalkozásomat, a Tudatos Diétát. Egyénre szabottan segítek hosszú távon is tartható, egészségmegőrző életmód kialakításában, testsúlycsökkentő étrendek vagy speciális gyógyterápiás diéták összeállításában. Szívügyem a fenntartható táplálkozás. Imádom az édességet, de fontos, hogy egészséges alternatívát válasszak. A Viblance termékei és a cég szemlélete pont ilyenek; természetes, transzparens, egészséges, finom. Örömmel fogyasztom, és ajánlom mindenkinek!

Viblance dietetikus