A hosszú élet titka talán a kávéban rejlik? Érdekességek a kedvenc feketénkről!

  • A rendszeres kávéfogyasztás jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra.
  • A kávé egyik fő elemeként ismert klorogénsav az anyagcsere folyamatokra is jótékonyan hat.
  • Vegán kávés desszert uzsonnára? Mutatunk egy igazi finomságot! 

A kávé szó hallatán legtöbbünknek a koffeines energiabomba jut eszébe, amely nélkül lehetetlennek tűnik elkezdeni a napot. De mi a helyzet az egészségre gyakorolt hatásával? Tényleg összefüggésbe hozható az élettartam meghosszabbításával? Mennyi az ajánlott napi kávéfogyasztás? A következőkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, ha érdekel tarts velünk!

A rendszeres kávéfogyasztással tényleg meghosszabbítható az életünk?

Egy 2017-ben készült kutatás során több mint félmillió ember bevonásával vizsgálták a rendszeres kávéfogyasztás és a halálozás közötti kapcsolatot. A résztvevőket 10 különböző európai országból válogatták össze. Tizenhat év kutatás következményeként kimutatható, hogy kevesebb volt a halálozás azok körében, akik rendszeresen fogyasztottak kávét, mint azokéban, akik nem. Ez a halálozási csökkenés nemenként eltérő eredményt mutatott. Férfiak esetében 12 %-os, míg a nők esetében 7%-os volt.
Ugyanezt az eredményt támasztja alá egy másik kutatás, melyben 45-75 éves kor közötti emberek kávéfogyasztását figyelték meg közel 20 éven keresztül. A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy az eredmények nem csak a koffeintartalmú kávénak köszönhetőek, hanem a koffeinmentesnek is. 

espresso

A kávé jótékony hatása nem a koffeinnek köszönhető

A fent említett felmérés azt is bizonyítja, hogy nem a koffeinben keresendő  a kávé jótékony hatása, hanem a polifenolban található klorogénsavban. A klorogén egy étrendi polifenol, mely a kávé egyik fő elemeként ismert.
Érdekességképp a polifenol vegyületek többek között  megtalálhatóak a következő gyümölcsökben és zöldségekben is:

áfonya

gránátalma

szeder

kékszőlő

eper

kelkáposzta
vöröskáposzta

spenót

Egy 2017-es tanulmány szerint a klorogénsav jótékony hatással bír a cukorbetegség, az elhízás, az anyagcsere, májfunkciók és szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, valamint kezelésében.
Érdekesség, hogy az antioxidánsokban gazdag zöld kávébabban van a legtöbb klorogénsav. Viszont a pörkölés során keletkező hő hatására a kávészemek veszítenek a klorogénsav tartalmukból. 

A kávé és a tea húgysavra gyakorolt hatását egy közel 15 ezer fő bevonásával készült felmérésben  vizsgálták. A kávét összefügésbe hozták a húgysavszint csökkenésével, viszont a tea esetében ez a változás nem volt kimutatható. A húgysavszint mérséklődése a koffeintartalmú és a koffeinmentes kávé fogyasztása esetén is bekövetkezett. 

kávszemek

Török kávé a szív egészségéért

Az egyik legegészségesebbnek tartott kávé az ikariai vagy ismertebb nevén török kávé. Az elnevezés az elkészítési módra utal. Az italt nem leforrázzák, hanem főzik és nem is egyszer, hanem háromszor. Egy 2013-as tanulmányban 66-91 éves kor közötti emberek kávéfogyasztását és annak hatását kutatták. A vizsgált személyek 87%-a fogyasztott rendszeresen török kávét a többi résztvevő pedig egyéb kávét. A tanulmány során kimutatható volt, hogy az ikariai kávé rendszeres fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulását.
A török kávé titka abban rejlik, hogy a kávészemek enyhén pörköltek és púderfinomságúra vannak őrölve. Ennek hatására sokkal több antioxidáns marad a kávéban, így jobban kifejtve hatását szervezetünkben.

Ha török kávé fogyasztása mellett döntesz, akkor az alábbi recept segítségedre lehet:

Amire szükséged lesz hozzá:

  • dzsezva, hosszú nyelű rézedény
  • 2 evőkanál púder finomságú kávéőrlemény, azaz török kávé (otthoni kávédarálóval ez az őrlési finomság nem kivitelezhető)
  • víz

Hideg vízzel keverd el a kávét az edényben, majd ha jól összekeverted folyamatos kevergetés mellett kezdd el főzni. Amikor hab képződik a tetején akkor a habot kanalazd a csészébe, majd tedd fel újra főzni a kávét. Ezt a folyamatot összesen háromszor végezd el. Majd ezt követően kb. 30 másodpercig hagyd a dzsezvában a zaccot leülepedni és majd csak utána öntsd a csészékbe a kész kávét. A csésze alján lévő zaccot ne fogyaszd  el!

ikariai

Mennyi kávét ajánlott fogyasztanunk naponta?

Dr. Greger adatai alapján naponta kevesebb mint 4 csésze kávé elfogyasztása ajánlott, viszont a mértékletesség megtartása itt is nagyon fontos. Egy csésze kávé 3%-al képes csökkenteni a korai elhalálozás kockázatát. 

Kávé Viblance módra!

Ha már a kávénál tartunk nem mehetünk el amellett, hogy, egyik nagy szenvedélyünk a granola, amit ötvöztünk másik kedvencünkkel a kávéval, így született meg a Csokoládés Kávé Granola, mellyel  kétszeres élményt nyújtunk a tápláló reggelihez. Az ízélmény eléréséért a Caffé Perté 100%-os Arabica kávéját használtuk, mely a Santo Domingoi ültetvényről származik.

Ha nem csak növényi tejjel szeretnéd fogyasztani, akkor tegyél egy próbát a vegán tiramisu pohárdesszertünkkel, melyet a fent említett csokis kávés granolával tettünk még finomabbá. A kókuszkrém és a juharszirup tökéletes párost alkot a kakaóval és a kávéval, mely ízletes desszert lehet tízóraira vagy akár ebéd utánra.

vegán tiramisu


Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32633686/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28391515/

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-coffee-supports-longevity-cold-brew-recipe

https://www.mindbodygreen.com/articles/does-coffee-affect-inflammatory-response

https://www.mindbodygreen.com/articles/best-coffee-for-longevity

https://www.mindbodygreen.com/articles/polyphenols-benefits-and-sources

https://www.wellandgood.com/ikarian-coffee/

Dr. Michael Greger – Gene Stone (2016) Hogy ne halj meg! Budapest, Édesvíz Kiadó

Fotók:

unsplash.com

freepik.com