Ezekre figyelj, hogy a smoothie valóban lendületet adjon

Milyen hatással van az almás smoothie a vércukorszintre? Kerüljön bogyós gyümölcs, banán és mangó is a turmixba? Cikkünkben Dr. Michael Greger orvos összegzésének segítségével megválaszoljuk ezeket a kérdéseket. Valamint arra is kitérünk, hogy mi kerüljön a smoothie-ba ahhoz, hogy a vércukrot ne repítse hamar az egekbe és fáradtságérzet helyett lendületet adjon.  

Mi történik a szervezetben egy doboz üdítő hatására?

Ha valakivel megitatunk három evőkanál finomított cukrot egy pohár vízben feloldva, ami egyébként egy dobozos üdítőnek felel meg, akkor az óriási löketet ad a vércukorszintjének az elfogyasztást követő első órában. Ennek hatására a szervezet „bepánikol” és túl sok inzulint szabadít fel. Azonban, ahogy az ábra is mutatja, a cukros víz elfogyasztását követő második órára lényegében hipoglikémiás tünetek jelentkeznek. Ez azt jelenti, hogy a vércukorszint a normális érték alsó határa alá kerül, vagyis lejjebb esik annál, ahol kezdetben volt. A hirtelen vércukorszintesés miatt éhségérzet jelentkezik és a szervezet zsírt juttat a véráramba. 

Ezekre figyelj, hogy a smoothie valóban lendületet adjon

Vajon milyen hatással van az almás smoothie a vércukorszintre?

Az ábrán jól látható, hogy a négy és fél csészényi almaszelet elfogyasztását követő három órában hogy változik a vércukorszint, normális mértékben emelkedik, majd csökken. Ha ezzel megegyező mennyiségű cukor kerül elfogyasztásra körülbelül két csészényi almadzsúsz formájában, akkor a szervezet túlreagál és túl sok inzulint szabadít fel. Ennek következtében a vércukorszint végül lejjebb esik annál, ahol kezdetben volt. A dzsúsz előállítása során a rostok eltávolítása fokozhatja az inzulinválaszt és eredményezheti a hipoglikémiás tünetek jelentkezését. Mi történik akkor, ha a négy és fél csészényi almaszeletek némi vízzel turmixgépbe kerülnek és almás smoothie-ként jutnak be a szervezetbe? Hiába tartalmazza a smoothie az összes rostot, mégis jelentkeznek a hipoglikémiás tünetek. Az ábrán is látszik, hogy a dzsúsz és a smoothie elfogyasztását követő második és harmadik órában jelentkező vércukorszintesés, az almaszeletek gyakorlatilag állandó szintjével szembetűnő ellentétben áll. Ez a megállapítás nemcsak azt mutatja, hogy mennyire fontos a rostok jelenléte, hanem azt is, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy azok sérülnek-e vagy sem.

Ezekre figyelj, hogy a smoothie valóban lendületet adjon

Számít-e, hogy milyen gyorsan fogyasztjuk el az almát?

Négy és fél csészényi almának az elfogyasztása körülbelül 17 percet vesz igénybe. Azonban ugyanez a mennyiség smoothie formájában mintegy 6 perc alatt kerül elfogyasztásra. Míg két csésze dzsúszként mindez körülbelül 90 másodperc alatt fogyasztható el. Lehet, hogy a vércukorszintre gyakorolt hatások közti különbségek oka az alma fizikai formája helyett inkább az, hogy milyen gyorsan kerül a szervezetbe? Nézzük meg, hogy mi történik akkor, ha a smoothie és a dzsúsz is lassan kortyolgatva, 17 perc alatt kerül a szervezetbe. A dzsúsz esetében ugyanaz a hatás jelentkezik, tehát nem a sebesség, sokkal inkább a rostok hiánya okozza a jelentős különbséget a vércukorszintre gyakorolt hatásban. A smoothie esetében jobbak az eredmények, de nem olyan jók, mint az almaszeleteknél.

Szóval érdemes inkább almát enni, mint dzsúsz vagy smoothie formájában kortyolgatni.

De ne csak az almát vizsgáljuk, nézzünk meg más gyümölcsöket is!

Milyen formában fogyasszunk banánt és mangót?

Egy vizsgálat során a banános smoothie és az egész gyümölcs elfogyasztásának hatását vetették össze. Nem tapasztaltak jelentős különbséget, azonban a kísérletben részt vevőket csak edzés közben figyelték és csupán egy órán át. Egy másik kísérlet során pedig megfigyelték, hogy a vizsgálati időszak négy hete alatt, napi egy-két banán elfogyasztása jelentősen csökkentette a normoglikémiás, vagyis egészséges vércukorszinttel rendelkező önkéntesek éhomi vércukorszintjét. Szóval a banán javíthatja a vércukorszintet az idő múlásával. Ugyanez a helyzet a mangóval, sőt a porított változatával is, pedig ennél jobban nem tudnak rostok sérülni. Ennek oka a benne található mangiferin nevű fitonutriens. Ez egy olyan növényi tápanyag, mely képes arra, hogy lassítsa a belek falán található sejtek cukorfelvételét. 

Ne maradjanak ki a smoothie-ból a bogyós gyümölcsök!

A bogyós gyümölcsök fogyasztásakor nem jelentkezik a plusz vércukorlöket és utána sincs jelentős vércukorszintesés. Mivel nem történik túl nagy emelkedés és csökkenés, így nem kerül zsír a véráramba. Ráadásul ellensúlyozzák a cukros víz hatásait, még smoothie formájában is. Ez a bogyós gyümölcsökben lévő fitonutrienseknek köszönhető, melyek olyan speciális növényi tápanyagok, amik lassítják a cukrok véráramba jutását. Az áfonyás smoothie-k hat héten át történő fogyasztása javíthatja az egész test inzulinérzékenységét.

granella granola

Bár önmagában az almás smoothie vércukorszintre gyakorolt hatása nem túl kedvező, azonban bogyós gyümölcsökkel kiegészítve már bátran fogyasztható. Olyan smoothie receptet keresel, mely maximális tápanyag-felszívódást nyújt anélkül, hogy kockáztatná a cukor túl gyors felszívódását? Ha a válaszod igen, akkor próbáld ki a Mayo Klinika által ajánlott zöld smoothie receptet, mely könnyen beszerezhető hozzávalókból áll és az elkészítése is egyszerű. 

 

forrás: nutritionfacts.org