Életmódváltás tudományos alapokon Varga Balázs táplálkozási szakértővel

Ebben az epizódban Zsolt az életmódváltás örökzöld kérdéseiről beszélget a téma szakértőjével, Varga Balázzsal.

(Ha kihagynád a szöveges összefoglalót, görgess le a podcast lejátszóhoz)
  • A hitelesség kérdése: honnan tudjuk, hogy kinek higgyünk?
  • Honnan tudjuk hogy életmódváltásra van szükségünk? 
  • Mi az egészséges életmód amire törekedni érdemes?
  • Hogyan fogjunk hozzá az életmódváltáshoz?
  • Mire figyeljünk, ha tartós eredményeket szeretnénk elérni? 


Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Balázzsal, aki az életmódváltást tudományos szemszögből közelíti meg, de gyakorlati lépésekkel is ellát minket. 

A beszélgetés időzítése nem véletlen, hiszen a téma sosem aktuálisabb, mint az újévi fogadalmak szezonjában, január elején. Az új év egy különösen vonzó alkalom arra, hogy meghúzzunk egy vörös vonalat és azt mondjuk: “innentől minden másképpen lesz majd”. Ebben a lelkes hozzáállásban rejlik a siker elmaradásának oka is, hiszen hajlamosak vagyunk túlbecsülni saját képességünket szokásaink megváltoztatására. Teljes irányváltást akarunk, de legtöbbször helyben járást kapunk helyette.

Érdemes a helyén kezelni az életmódváltás kérdéskörét: nem valamiféle vágyvezérelt tökéletességre való törekvés ez, hanem egy hihetetlenül komplex, több tudományág segítségével leírható folyamat.

Itt jön a képbe Varga Balázs, előadó, író és táplálkozási szakértő, aki az életmódváltásban tudományos alapokon segít másoknak. 

A beszélgetés első részében Balázs és Zsolt a hitelesség és az objektivitás kérdéskörét járja körül, ami a később elhangzottakat a megfelelő keretbe emeli és határozottan elválasztja az interneten forrásmegjelölés nélkül olvasható életmódváltó tanácsok tömkelegétől. Balázs kitér a személyes meggyőződés (vegán életmód) és a tudományosan megalapozott szakmaiság (teljes értékű növényi étrend) szétválasztására is, illetve szóba kerül a tudományos bizonyítékok hierarchiája is. 

Az életmódváltás témakörének kulcskérdése: egyáltalán honnan tudjuk, hogy életmódváltásra van szükségünk? Elég, ha megérezzük vagy vannak objektív kritériumok, melyek mentén a találgatás elkerülhető? Zsolt és Balázs a személyes élmények irányából indulva, a tudományos megközelítésben kiteljesedve járják körül a kérdéskört, olyan konkrét modelleket is megemlítve, melyek bizonyos élettani mérőszámok és szokások alapján meghatározzák az egyén 10 éven belül bekövetkező szív és érrendszer eredetű halálának rizikóját. 

Az életmódváltás konkrét lépéseivel folytatódik a beszélgetés következő része, melyben kiderül, hogy mivel érdemes kezdeni, mennyire érdemes radikális változásokat meghozni és mire kell figyelni ahhoz, hogy az új életmód fenntartható legyen. Szóba kerülnek továbbá az életmódváltás különböző aspektusai is, mint a mozgás, a pihenés, érzelmek és szociális kapcsolatok. 

A beszélgetés végéhez közeledve Balázs ismerteti saját életmódváltó programját és bemutatja azokat a lehetőségeket, melyekkel ő áll az életmódváltók rendelkezésére, illetve szó esik a motiváció fontosságáról is. 

Az életmódváltás témakörének lezárásaként, Balázs elmondja kedvenc idézetét: “A siker legalattomosabb ellensége a halogatás”. 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.