7 ok a teljes értékű növényi étrend mellett

Számos oka lehet annak, ha valaki lemond a húsfogyasztásról és áttér  a teljes értékű növényi étrendre (röviden TÉNÉ): nem megfelelő egészségi állapot, környezetvédelem, állatvédelem, vallási nézet. És hogy miért érdemes váltani? A TÉNÉ egészségre gyakorolt pozitív hatásait tudományos kutatások bizonyítják, cikkünkben ezekre fogunk fényt deríteni.  

Mit jelent egészen pontosan a teljes értékű növényi étrend? 

A TÉNÉ lényege, hogy  lehető legtöbb növényi alapú ételt amit megeszünk, természetes formában fogyasszuk el, azaz minél kevésbé legyen feldolgozott az adott élelmiszer, amit a testünkbe juttatunk. Az étrend kerüli a finomított élelmiszereket (fehér liszt, fehér rizs, fehér cukor), különféle feldolgozott olajokat és a fagyasztott vagy gyorséttermi fogásokat. Az említettek helyett a TÉNÉ követőinek ételei tápanyagban gazdag zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes értékű gabonák, hüvelyesek. 

7 ok, amiért érdemes a teljes értékű növényi étrendet követned

Csökkented a testedben lévő gyulladásos folyamatokat

Az állati eredetű-, feldolgozott-, zsírral-, finomított cukorral teli élelmiszerek elfogyasztása mind-mind hozzájárul a szervezetben zajló hosszantartó gyulladásos folyamatok, szív-érrendszeri betegségek, elhízás, diabetes, autoimmun betegségek kialakulásához. A növényi alapanyagok azért kedvezőbbek számunkra, mert tele vannak vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal, amelyek olyan pozitív hatással bírnak, mint: vastagbél falának védelme, daganatos betegségek kialakulásának gátlása, valamint a megfelelő energia- és tápanyagszállítás.

Csökken a koleszterinszinted

A magas koleszterinszint vezető szerepet tölt be a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásában: a WHO 2016-os adata szerint a világon 17,9 millió ember hunyt el valamilyen szív-vagy érrendszeri megbetegedés következtében, ami az összes haláleset 31%-át jelentette. A normáltól értéktől eltérő vérzsírszintek (5,2mmol/l felett) elsődleges okozói a zsírdús húsok, húskészítmények, tejtermékek, magas transzzsírsav tartalmú élelmiszerek. 

Fontos, hogy szervezetünk kellő mennyiségű koleszterint állít elő, amit például az emésztő enzimek, védőanyagok kialakítására használ. Külső forrású koleszterint csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, amik túlzott mértékben fogyasztva növelik a zsírlerakódást az erekben, ezzel csökkentve azok oxigén-, tápanyag ellátását. Számos tanulmányból kiderült, hogy a növényi étrend követőinek koleszterin értékei átlagban 35%-al alacsonyabbak a vegyes táplálkozásúakhoz képest. A növényi eredetű élelmiszerek nem hogy nem tartalmaznak koleszterint, de magas rost tartalmuk miatt pozitívan befolyásolják a vérzsír szintünk alakulását. 

Kedvezően alakul a bélflórád

Bélflórának (mikrobiomnak) nevezzük a szervezetünkben élő több milliárd mikroorganizmust, amik jelentősen befolyásolják egészségi állapotunk milyenségét, ugyanis segítik az emésztésünk-, immunrendszerünk hatásosságát, bélrendszerünk-, génjeink megfelelő működését, csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A növényi eredetű élelmiszerek emelik a bélflórában elő jó baktériumokat, míg az állati eredetű élelmiszerekkel olyan anyagok jutnak be szervezetünkbe, amik fokozzák a májban a TMAO kialakulását (a bélrendszerben képződik, az ott élő baktériumok termelik). A magas TMAO szint egyik következménye lehet a szív-, érrendszeri betegségek, prosztata-, emlő-, petefészekrák kialakulása. Ha átállunk a teljes értékű növényi étrendre már pár nap alatt kedvezően befolyásolhatjuk TMAO értékünk, ezzel együtt bélrendszerünk állapotát.

Pozitívan befolyásolod a génjeid működését

A tudósok felfedezéseikkel igazolták, miszerint az életmódunk, a minket érő környezeti tényezők jelentősen befolyásolják génjeink viselkedését, például a növényi élelmiszerek segítik a hibás gének javítását, ezzel csökkentve a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát, továbbá megőrzik a kromoszómaláncunk hosszúságát, így biztosítva a hosszú életet.

Jelentősen csökkenteted a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Folyamatosan újabb és újabb kutatási eredményben támasztják alá, hogy az úgynevezett „nyugati típusú étrend”(amiben rengeteg vörös hús, feldolgozott húsáru, telített zsír, nitrát tartalmú tartósítószer szerepel), duplájára növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a kizárólag növényi fehérjét fogyasztókhoz képest. A vizsgálatokból az is kiderül, hogy a csökkentett vöröshús fogyasztás is jelentősen hozzájárul a betegség kialakulásához.

Es hogy mi ennek az oka? Állati eredetű fehérjével nagy mennyiségű telített zsírt, gyulladáskeltő anyagot viszünk be szervezetünkbe, így növelve testsúlyunkat (Magyarországon a 2014-ben mért adatok szerint a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos volt), ami jelentős tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Ezzel szemben a növényi táplálkozás alapját képező teljesértékű gabonák, hüvelyesek, nagymértékben tartalmaznak rostot, vitaminokat, amelyek megfelelő szinten tartják a vércukorszintet. A szénhidrát anyagcserezavar legjobban a jól megválasztott szénhidrátokkal gyógyítható!

Megfelelő mennyiségű, és minőségű fehérjét viszel be

A köztudatban az a nézet él, hogy étkezéseinknél a húst muszáj elfogyasztanunk, hiszen attól leszünk erősek, csak így tudunk kellő mennyiségű fehérjét bevinni, ami izomépítéshez nélkülözhetetlen. Ezt a hiedelmet a felmérések szerint a húsevő lakosság követi, és a tényleges napi fehérje igényének átlagosan 1,5-szörös mennyiségét fogyasztja el. Azonban a túlzott protein bevitelnek számos negatív hatása van: károsítja a hasnyálmirigy-, vese-, epe, gyomor működését, hozzájárul az elhízáshoz, valamint a krónikus betegségek kialakulásához.

A megfelelő kalóriaszükségletünk növényi forrásokból is biztosítani tudjuk,  aminek 12-15% kell csupán, hogy fehérje legyen. 

Jót teszel a bolygónknak

Az állattenyésztés jelentős szerepet tölt be a környezetszennyezésben, hiszen jelentősen hozzájárul az üvegházhatásért felelős gázok kibocsájtásához és az erdők kiirtásához. Becslések szerint a túlhalászat miatt 2048-ra óceánjaink kiürülhetnek, az orvvadászat miatt pedig napról napra egyre több állatfaj tűnik el a Föld színéről. Ez a jelenség jelentősen hozzájárul az éhezéshez, hiszen a termesztett növények több mint 80%-ból állati takarmány lesz. A haszonállat-tartás nem csak környezeti, de morális kérdéseket is felvet, hiszen az újszülött teheneket 24 órán belül elválasztják édesanyjuktól, valamint az állatokat nagyon kis helyen tarták. 

A fent említett tények csupán néhány okot részleteznek, amiért is érdemes a teljes értékű növényi étrendet követni. Ha úgy döntesz, belevágsz, hamar érezni fogod a pozitív változást mind a testeden, mind a közérzeteden. 


Felhasznált források:

Forksoverknives: https://www.forksoverknives.com/wellness/7-things-that-happen-when-you-stop-eating-meat/

Forskoverknifes: https://www.forksoverknives.com/wellness/tmao-a-toxic-substance-formed-when-you-eat-meat-can-make-you-dead-meat/

PubMed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18349528/

PubMed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847817/pdf/nihms530233.pdf

HumaneFacts: https://humanefacts.org/overview/

Diabet: http://www.diabet.hu/upload/diabetes/document/MDT_Diabetes_Tenyek_sajtok.pdf