Miért lehet jó, ha a kávé a reggeli része, de miért nem helyettesítheti a nap első étkezését?

Te is azok közé az emberek közé tartozol, akik úgy tekintenek a kávéra, mint a reggelek elengedhetetlen hozzátartozóira? Akkor jó helyen jársz! Valószínűleg a legtöbb embernek ismerős az érzés, amikor a forrón gőzölgő kávé szó szerint elindítja a reggeleket és még a korán kelésbe is tud egy kis boldogságot csempészni. De vajon csak a lelkünket melengeti, ha a reggelt egy kávé elfogyasztásával kezdjük vagy a testünk is meghálálja ezt a kis élvezetet?

Ha elvonatkoztatunk az olyan egészségügyi állapotoktól, amikor a kávé kifejezetten káros a szervezetünk számára -például: koffein érzékenység, magas vérnyomás-betegség, GERD = gastrooesophagealis reflux betegség vagy hétköznapi nevén reflux- akkor kijelenthetjük, hogy a kávénak lehet helye az egészséges életmódban. 

A kávé jótékony hatásai az egészségre

A kávé tulajdonképpen egy antioxidáns bomba, kifejezetten magas polifenol tartalommal bír, ami védi a szervezetet az oxidatív stressztől. Ez segíthet csökkenteni számos krónikus betegség, mint például a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák kockázatát. De kutatások által bizonyított, hogy a kognitív funkciókra is előnyösen hat a rendszeres kávéfogyasztás. A demencia megelőzésében éppúgy szerepe lehet, mint az Alzheimer-kór kialakulásának rizikó-csökkentésében.

  • A kávéban található antioxidánsok hozzájárulnak a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  • Epidemiológiai tanulmányok fordított összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a cukorbetegség között. A rendszeres kávéfogyasztás megelőzheti a 2-es típusú diabetes kialakulását.
  • Csökkenhet a szív-és érrendszeri halálozások valószínűsége a kávéfogyasztás következményeként, ami szintén a kávéban található több száz biológiailag aktív vegyületnek köszönhető.
  • Antioxidáns tartalma miatt a gyulladásos és májbetegségek rizikóját is csökkenti.
  • A rendszeres kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésével.
  • Gyorsítja az anyagcserét.

A kávé energetizál és felpörget

A legtöbb ember mégis azért issza, hogy felébredjen tőle. Aminek van alapja, hiszen tudományosan alátámasztott tény, hogy a kávé növeli az éberséget és javíthatja a reakcióidőt már 30 perccel az elfogyasztás után. 

A kávé jellemzően 1 órán belül teljesen felszívódik a fogyasztást követően, a vér koffein szintje pedig megemelkedik már 15 perccel az első korty után és nagyjából 2 óra múlva kezd csökkenni. Ha nem étkezéshez kötötten fogyasztjuk a kávét, hanem éhgyomorra, az felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Vagyis reggeli nélkül hamarabb érezhető lesz a kávé energetizáló hatása.

De annál, hogy ébredés után rögtön a kávéscsésze után nyúljon az ember, egy kicsivel több tudatosságra van szükség a fogyasztás tekintetében.

A kávé nem reggeli és semmilyen formában nem is helyettesít étkezést

Mivel a kávé egyik hatása, hogy elveszi az étvágyat, ezért sokan kihasználják ezt a fogyókúra során. Biztosan mindenki találkozott már olyan „csodadiétákkal”, melyek egyik alappillére volt a kávé, mint „zsírégető és anyagcsere-gyorsító reggeli-helyettesítő”. Ezzel azonban számos probléma lehet.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kávé önmagában (feketén) nem tartalmaz energiát és makrotápanyagokat sem. 

Egy csésze fekete kávé energia-, tápanyag- és koffeintartalma

1 csésze (kb. 236 ml) fekete főzőtt kávé
Energia:

2,4 kcal

Fehérje

0,29 g

Zsír

0,05 g

Szénhidrát

0 g

Rost

0 g

Koffein

96 mg

Ha tejjel vagy növényi itallal isszuk, akkor ugyan már lesz energiatartalma, de még mindig nem helyettesít egy tápláló reggelit. Még egy habos-babos, szirupos frappucino sem, hiába tartalmaz nem elhanyagolható mennyiségű kalóriát. Utóbbinak ugyanis a cukortartalma igencsak magas, így jelentős vércukorszint emelkedést fog okozni. Ez a reggeli órákban fogyasztva még hatványozottabb terhelést ró a szervezetre, hiszen ebben az időben rosszabb a sejtek inzulin-érzékenysége, így a hasnyálmirigynek még keményebben kell dolgoznia, hogy a megfelelő inzulin adaggal kompenzálja a cukros-tejeskávé hatását. Akár az inzulin rezisztencia- vagy a későbbi cukorbetegség melegágya is lehet a reggeli kihagyása és egy adag cukros-tejeskávéval való helyettesítése. 

Illetve, ha valaki hajlamos a gyomorégésre vagy reflux-szal küzd, akkor reggel éhgyomorra ajánlott elkerülnie a kávé fogyasztást, mivel fokozhatja a savtermelést és felerősítheti a refluxos panaszokat.

Fogyaszthatjuk a kávét a reggeli részeként, de nem helyette!

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a kiegyensúlyozott reggeli, amely fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostot is tartalmaz. Ellátja a szervezetet a megfelelő energiával, tápláló és stabil vércukorszintet eredményez. 

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban a reggeli étkezés szerepét, hiszen ahhoz, hogy energikusan kezdjük a napot, elsősorban nem a kávé a megoldás, hanem egy tápláló reggeli, ami vitaminnal, ásványi anyaggal és tápanyaggal látja el a szervezetet. 

Szintén kiemelendő, hogy a kávé étvágycsökkentő hatását ne alkalmazzuk fogyókúrás csodamódszerként! Akkor is megérdemeljük a reggelit, ha előző nap többet ettünk a kelleténél és a szervezetünknek akkor is szüksége van a tápanyagokra, azzal csak rosszabbat teszünk hosszútávon, ha elnyomjuk az éhséget -például kávéval- és nem adjuk meg a szervezetünknek azt, amiből valóban energiát nyerhet.

Mennyi kávét igyunk, ha nem akarunk túlzásba esni?

Ahogy a legtöbb dologra igaz, úgy a kávéra is, hogy a mértékletesség megtartása elengedhetetlen. Ugyanis, ha túlzásba visszük a kávéfogyasztást, akkor számolnunk kell a lehetséges hosszú távú következményekkel. 

A napi 350-400 mg koffeinnél nagyobb mennyiség fogyasztása (ez kb. 3-4 csésze hosszúkávé vagy 5 csésze espresso) fokozhatja a szorongást, különösen a koffeinérzékeny emberek esetében. Álmatlanságot, hasi panaszokat és fejfájást okozhat, továbbá magas-vérnyomás betegség kialakulásához is hozzájárulhat, ha nem vagyunk hozzászokva a rendszeres koffeinfogyasztáshoz. 

Ezek a negatív hatások még hangsúlyosabbak lehetnek, ha önmagában isszuk a kávét, például egy étkezés helyett. 

Nem csak a reggelt pörgeti fel a kávé, de az anyagcserét is

A kávé bélműködésre gyakorolt hatását valószínűleg mindenki ismeri; gyorsítja a bélmotilitást, csökkenti a béltartalom tranzit idejét. Aki esetleg reggelente a kávénak erre az anyagcsere pörgető hatására támaszkodott, annak van egy jó hírünk: a kávéfogyasztás akkor is hasonló eredményt hoz, ha nem éhgyomorra issza az ember, hanem reggelihez kötötten.

Így kávézhatsz „duplán” reggelente

Az első korty kávé sokak számára a reggel egyik legjobb pillanata. De hogyan lehet ezt még jobban fokozni? 

Ha igazi kávé imádó vagy, akkor a Viblance csokoládés kávé granola Neked lett kitalálva! Egyszerre biztosítja a kiegyensúlyozott, tápláló reggeli alapját és mellette megadja az igazi Arabica kávé ízélményt is. 

Próbáld ki joghurttal vagy növényi joghurttal és gyümölcsökkel együtt fogyasztva, így kellő energiával, vitaminnal és tápanyaggal láthatod el a szervezeted, hogy energikusan induljon a reggel! 

Csokoládés kávé granola

Források:

https://www.wellandgood.com/coffee-for-breakfast/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1104137/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29474816/
https://www.mindbodygreen.com/articles/is-black-coffee-good-for-you
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2010_10_kave.pdf

 


A cikk szerzője: Keleti Dóra

Keleti Dóra vagyok, dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem tanulmányaimat, melyek befejezésével nem csupán egy szakmát kaptam, de egy hivatást is. Az egyetemi éveim alatt vált még inkább világossá számomra, hogy mekkora szükség van az egészséges életmód és táplálkozás alapelveinek hangsúlyozására. Kiváló lehetőséget nyújthatnak erre a mai világban a blogokon megjelenített cikkek, melyek hasznos információkkal, tippekkel és tanácsokkal láthatják el az érdeklődőket. Ezért, mint dietetikus szakember, szívügyemmé vált, hogy megbízható, tudományosan megalapozott információkat adjak át az embereknek ezeken a felületeken, de mindezt olyan formában, ami laikusok számára is könnyen érthető és hasznosítható. Állandóan keresem az olyan termékeket, melyek gyártói a jó ízek mellett az egészséges, gondosan válogatott, minőségi alapanyagokra is adnak. A Viblance pont egy ilyen magas színvonalat képviselő cég, amely értéket állít elő, ahányszor valami a kezei közül kikerül, én szintén erre törekszem minden cikkem publikálásánál.