Rúgd be a motort! – Avagy indítsd hatékonyan a reggeled!

A nap egyik legcsodálatosabb része, mégis ezt szeretik a legkevesebben. Hoztunk 7 dolgot, amelyet, ha beiktatsz a reggelekbe, neked is jobban megy majd az ébredés!

Ez a napszak, illetve ennek is az első ca. 90 perce, tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy kényelmesen összeszedjük magunkat és megtervezzük a következő 10-12 órát. Ehhez képest a legtöbbünknek ez nem telik mással csupán „5 perc szundi” gombbal, kapkodással, rohanással, gyomorégéssel, kócos hajjal, félre gombolt inggel és a lábunk mellett lifegő cipőfűzővel.

Az egészre könnyű megoldást nyújthat, ha időben fekszünk és időben kelünk, de azt gondolom, ha ezt a cikket olvasod, akkor ezen már túl vagy és valami egészen más módszerre vagy kíváncsi. Talán így sem árulok el nagy titkot, de a lényeg az -, mint minden másnál -, hogy ez fejben dől el.

Az egész „ébredj jól” ügyet érdemes már a lefekvést megelőző időszakkal kezdeni.

  1. Rakj rendet előző este!

Nem értek a keleti lakberendezési technikákhoz, nem tudom pontosan, milyen energiák keringenek, de az egészen biztos, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, ha nem a kupis látvány az első, amelyet meglátsz. Nem kell éjjel háromnegyed 11-kor porszívóznod és ablakot pucolnod, de ha csak a szennyest és a tányérokat (és minden más oda nem illő dolgot) a helyére teszel, sokkal jobb lesz a komfortérzeted.

  1. Csendesedj el!

És ezt a szó legkonkrétabb értelmében. Ne a TV háttérzajára aludj el, ne a hírfolyamot bújd addig, amíg le nem ragad a szemed. Tegyél el minden eszközt és figyelj egy kicsit befelé. Gondold végig csendben, milyen volt a napod, mi volt benne jó és kevésbé jó, mivel lehetett volna még fantasztikusabb az elmúlt 24 óra. Vedd számításba, hogy milyen feladataid lesznek másnapra, priorizáld őket, majd kapcsold ki az agyad. A másnapi problémákat nem előző éjjel kell megoldanod, az éjszaka arra való, hogy pihenj.

  1. Kelj fel!

De tényleg kelj fel! Ne nyomd vissza az ébresztőt még öt percre, ne fordulj be a fal felé cifra káromkodásokat mormolva. Pattanj ki az ágyból! Jóllehet, az első egy-két percben azt sem tudod, melyik világon vagy, de a legfontosabb, hogy ne aludj vissza! Segíthet, ha az ébresztődet jó messzire rakod az ágyadtól, olyan távolságba, hogy egészen biztosan fel kelljen hozzá kelned. És felejtsd el a „szundit”! Több helyütt is olvashatunk arról, hogy ennek a funkciónak egészen káros hatása van a szervezetre. Megzavarja az alvási ciklusokat, és bár azt gondoljuk a reggeli kómában, hogy már csak öt percet kell pihennünk, valójában sokkal-sokkal fáradtabbak leszünk tőle. Úgyhogy ki az ágyból, egy-kettő!

  1. Víz víz víz!

Egy pohár víz – mindennek az éltetője. Akár ezt már előre ki is készítheted magadnak. Miután szöcske módra kipattantál a pihe-puha ágyadból, nyakalj be egy pohár vizet, hogy belül is be tudj indulni.

  1. Gondold végig a napodat!

Semmi őrületesen nagy dolgot ne várj el magadtól a következő másfél órában, csak arra koncentrálj, hogy kényelmesen fel tudj ébredni. Ülj le és szedd listába a teendőidet, amelyeket – rendkívül konstruktívan – már végiggondoltál előző éjjel. Válassz ki négy-öt dolgot, amelyek a legfontosabbak és alakítsd azok szerint a napodat.

  1. Tépd le a ragtapaszt!

Ezt speciel nem a szó szoros értelmében írom. A halogatás és az ezzel születő feszültség egyre inkább a mindennapok részévé váltak. Nem beszélve arról, amikor álmatlanul forgolódunk éjszaka, mert azon stresszelünk, hogy azt a szörnyű dolgot el kell intéznünk. Hát akkor intézzük, tépjük le a ragtapaszt már kora reggel! Sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a nap hátra lévő részében, ha tudjuk, hogy azon a bizonyos „mumus” tevékenységen már túl vagyunk.

  1. Alkoss valami jót!

Mert nem csak a mumus dolgon lehet túllenni reggel, hanem olyan tevékenységeken is, amelyeket szeretünk! Iktasd be a hobbidat a reggeledbe, még akkor is, ha csak minimális idő jut rá. Ha egyébként szeretsz sportolni, akkor egy szeletet csinálj meg belőle reggel! Ha imádsz írni, mártsd a pennádat tintába – igen, csak viccelek – és firkants valamit. A lényeg, hogy olyan dolgot csinálj, amelyet élvezel, amely előre visz és eredményt hoz az életedbe.

Ne úgy éld a mindennapokat, hogy ezen most csak túl kell esni. Ha van egy célod (van, ugye?), akkor tekints rá egy kerek egészként, amelyhez egy-egy apró lépés vezet el. Ez a nap, ez a reggel is egy ilyen lépés. Tegyél valamit a célod érdekében, adj hozzá valamit már reggel. És ha ezek után még munkába is kell menned, akkor is tudod, hogy a napod jól és eredményesen indult!

Ezek közül nem fogod tudni mindet egyszerre elkezdeni, az agyunknak eleve szüksége van egy huzamosabb időre, amíg szokássá tesz valamit. Azt is megértem, ha a konkrét napindítás előtt nincsen az embereknek másfél órája, hogy csendben ténferegjenek a lakásban azon morfondírozva, hogy miket kéne elintézni, de higgyük el, hogy ez nem időpazarlás.

Ez a hatékonyság.

Eleinte talán kicsit kozmetikázni kell az alvásmennyiségen, hogy bele tudd kalkulálni ezt a rituálét a reggelekbe, de köztudott, hogy a legnagyobb zsenik is a kevés alvás és produktív munka hívei voltak.

Úgyhogy elérkezett az idő, hogy jól ébredj!