Rúgd be a motort! – Avagy indítsd hatékonyan a reggeled!

A nap egyik legcsodálatosabb része, mégis ezt szeretik a legkevesebben. Hoztunk 7 dolgot, amelyet, ha beiktatsz a reggelekbe, neked is jobban megy majd az ébredés!

Ez a napszak, illetve ennek is az első ca. 90 perce, tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy kényelmesen összeszedjük magunkat és megtervezzük a következő 10-12 órát. Ehhez képest a legtöbbünknek ez nem telik mással csupán „5 perc szundi” gombbal, kapkodással, rohanással, gyomorégéssel, kócos hajjal, félre gombolt inggel és a lábunk mellett lifegő cipőfűzővel.

Az egészre könnyű megoldást nyújthat, ha időben fekszünk és időben kelünk, de azt gondolom, ha ezt a cikket olvasod, akkor ezen már túl vagy és valami egészen más módszerre vagy kíváncsi. Talán így sem árulok el nagy titkot, de a lényeg az -, mint minden másnál -, hogy ez fejben dől el.

Az egész „ébredj jól” ügyet érdemes már a lefekvést megelőző időszakkal kezdeni.

Rakj rendet előző este!

Nem értek a keleti lakberendezési technikákhoz, nem tudom pontosan, milyen energiák keringenek, de az egészen biztos, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, ha nem a kupis látvány az első, amelyet meglátsz. Nem kell éjjel háromnegyed 11-kor porszívóznod és ablakot pucolnod, de ha csak a szennyest és a tányérokat (és minden más oda nem illő dolgot) a helyére teszel, sokkal jobb lesz a komfortérzeted.

Csendesedj el!

És ezt a szó legkonkrétabb értelmében. Ne a TV háttérzajára aludj el, ne a hírfolyamot bújd addig, amíg le nem ragad a szemed. Tegyél el minden eszközt és figyelj egy kicsit befelé. Gondold végig csendben, milyen volt a napod, mi volt benne jó és kevésbé jó, mivel lehetett volna még fantasztikusabb az elmúlt 24 óra. Vedd számításba, hogy milyen feladataid lesznek másnapra, priorizáld őket, majd kapcsold ki az agyad. A másnapi problémákat nem előző éjjel kell megoldanod, az éjszaka arra való, hogy pihenj.

Kelj fel!

De tényleg kelj fel! Ne nyomd vissza az ébresztőt még öt percre, ne fordulj be a fal felé cifra káromkodásokat mormolva. Pattanj ki az ágyból! Jóllehet, az első egy-két percben azt sem tudod, melyik világon vagy, de a legfontosabb, hogy ne aludj vissza! Segíthet, ha az ébresztődet jó messzire rakod az ágyadtól, olyan távolságba, hogy egészen biztosan fel kelljen hozzá kelned. És felejtsd el a „szundit”! Több helyütt is olvashatunk arról, hogy ennek a funkciónak egészen káros hatása van a szervezetre. Megzavarja az alvási ciklusokat, és bár azt gondoljuk a reggeli kómában, hogy már csak öt percet kell pihennünk, valójában sokkal-sokkal fáradtabbak leszünk tőle. Úgyhogy ki az ágyból, egy-kettő!

Víz víz víz!

Egy pohár víz – mindennek az éltetője. Akár ezt már előre ki is készítheted magadnak. Miután szöcske módra kipattantál a pihe-puha ágyadból, nyakalj be egy pohár vizet, hogy belül is be tudj indulni.

Gondold végig a napodat!

Semmi őrületesen nagy dolgot ne várj el magadtól a következő másfél órában, csak arra koncentrálj, hogy kényelmesen fel tudj ébredni. Ülj le és szedd listába a teendőidet, amelyeket – rendkívül konstruktívan – már végiggondoltál előző éjjel. Válassz ki négy-öt dolgot, amelyek a legfontosabbak és alakítsd azok szerint a napodat.

Tépd le a ragtapaszt!

Ezt speciel nem a szó szoros értelmében írom. A halogatás és az ezzel születő feszültség egyre inkább a mindennapok részévé váltak. Nem beszélve arról, amikor álmatlanul forgolódunk éjszaka, mert azon stresszelünk, hogy azt a szörnyű dolgot el kell intéznünk. Hát akkor intézzük, tépjük le a ragtapaszt már kora reggel! Sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a nap hátra lévő részében, ha tudjuk, hogy azon a bizonyos „mumus” tevékenységen már túl vagyunk.

Alkoss valami jót!

Mert nem csak a mumus dolgon lehet túllenni reggel, hanem olyan tevékenységeken is, amelyeket szeretünk! Iktasd be a hobbidat a reggeledbe, még akkor is, ha csak minimális idő jut rá. Ha egyébként szeretsz sportolni, akkor egy szeletet csinálj meg belőle reggel! Ha imádsz írni, mártsd a pennádat tintába – igen, csak viccelek – és firkants valamit. A lényeg, hogy olyan dolgot csinálj, amelyet élvezel, amely előre visz és eredményt hoz az életedbe.

Ne úgy éld a mindennapokat, hogy ezen most csak túl kell esni. Ha van egy célod (van, ugye?), akkor tekints rá egy kerek egészként, amelyhez egy-egy apró lépés vezet el. Ez a nap, ez a reggel is egy ilyen lépés. Tegyél valamit a célod érdekében, adj hozzá valamit már reggel. És ha ezek után még munkába is kell menned, akkor is tudod, hogy a napod jól és eredményesen indult!

Ezek közül nem fogod tudni mindet egyszerre elkezdeni, az agyunknak eleve szüksége van egy huzamosabb időre, amíg szokássá tesz valamit. Azt is megértem, ha a konkrét napindítás előtt nincsen az embereknek másfél órája, hogy csendben ténferegjenek a lakásban azon morfondírozva, hogy miket kéne elintézni, de higgyük el, hogy ez nem időpazarlás.

Ez a hatékonyság.

Eleinte talán kicsit kozmetikázni kell az alvásmennyiségen, hogy bele tudd kalkulálni ezt a rituálét a reggelekbe, de köztudott, hogy a legnagyobb zsenik is a kevés alvás és produktív munka hívei voltak.

Úgyhogy elérkezett az idő, hogy jól ébredj!