Milyen az élet élsportoló tinédzserként? – Bodzával és Donáttal beszélgettünk

Idén szeretnénk Titeket – Viblance fogyasztókat, igazi granola őrülteket – közelebbről megismerni. Kíváncsiak vagyunk rá, kik vagytok, mi a történetetek, hogyan segítik vagy segíthetik a termékeink a mindennapi étkezéseiteket, milyen kihívásokkal álltok szemben nap mint nap, és hogyan inspirálódtok a hétköznapokban az életetek bármely területén. 

Ismerjétek meg Donátot és Bodzát, az élsportoló testvérpárt, akik fiatal koruk ellenére nagyon elkötelezettek és céltudatosak. Mesélnek arról, milyen lemondásokkal jár a versenyzés, mi szerintük a siker ára és arról is szó lesz, hogy mi a kedvenc reggelijük.

Mindketten élsportolók vagytok. Mi a sportágatok és milyen szinten versenyeztek?

Donát: Én 3 éves korom óta focizom, eleinte hobbi szinten foglalkoztam vele és a kezdetekkor még nagyon fiatal is voltam. Az évek során elkezdtem egyre komolyabban venni ezt a sportot és egyre több energiát fektetni a fejlődésembe. Jelenleg 17 éves vagyok és azt mondhatom, hogy a karrieremben elérkeztem egy nagyobb mérföldkőhöz, leigazoltam egy felnőtt harmadosztályú (NB III.) csapatba.

Bodza: Kiskoromtól kezdve több sportban is kipróbáltam magam, de 4 éve elköteleződtem az atlétika mellett. Úgy érzem ebben megtaláltam önmagam. Eleinte hobbi szinten kezdtem, viszont ebben a sportágban egészen hamar el tudtam kezdeni versenyezni is. Eleinte az edzőim próbaképpen, tét nélkül indítottak versenyeken, hogy felmérjék a képességeim. Jelenleg 14 éves vagyok és tagja vagyok a magyar válogatottnak.

Mikor döntöttetek úgy, hogy szeretnétek komoly szinten sportolni? Mi motivál titeket?

Donát: Egészen korán megszületett bennem a döntés, hogy magasabb szintre szeretném emelni a sportkarrierem. Több olyan világszinten elismert futball játékos van, akikre példaként tekintek, inspirál az, ahová eljutottak és amilyen eredményeket elértek. A célom, hogy napról napra egyre jobb legyek, ezért kelek fel reggelente, ez motivál. Ha igazán őszinte akarok lenni az az álmom, hogy a világ legjobbja legyek.

“A célom, hogy napról napra egyre jobb legyek, ezért kelek fel reggelente, ez motivál. Ha igazán őszinte akarok lenni az az álmom, hogy a világ legjobbja legyek.” (Donát)

Bodza: Én az atlétikában egészen korán el tudtam kezdeni versenyezni és engem a versenyeken elért sikereim motiválnak. Vannak a környezetemben olyan sportolók, akik már sok mindent letettek az asztalra és ez húzóerő, úgy érzem nekem is teljesítenem kell. Az edzőim is tisztában vannak a képességeimmel, ezért van bennem egy bizonyítási vágy, ez hajt előre. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szüleinktől is folyamatos támogatást kapunk. 

Hogyan lendültök át a nehézségeken, hogyan kezelitek a kudarcot, vagy ha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztétek?

Donát: Nekem egy éve van külső segítségem is ebben, egy mental coach foglalkozik velem. Segít a jó mentális állapotom fenntartásában, a versenyekre történő felkészülésben. Vannak nehézségek és kudarcok, amik egy rövid ideig megviselnek, ezeket is meg tudom vele beszélni és megtanultam ezeket kezelni. Igyekszem mindig a dolgok jó oldalát nézni és levonni a tanulságot. 

Bodza: Mindketten nagyon maximalisták vagyunk, úgyhogy ha valami nem sikerül, akkor az frusztráló tud lenni. Mindenkinek vannak rossz napjai, ez természetes. Előfordul, hogy nem megy jól az edzés, nem terv szerint alakulnak a dolgok. Tudom azt, hogy egy-egy ilyen mélypont után mindig valami jó következik és az eddig elért eredményeim is motiválnak.

“Mindketten nagyon maximalisták vagyunk, úgyhogy ha valami nem sikerül, akkor az frusztráló tud lenni.” (Bodza)

 

Van valami konkrét rituálétok, szokásotok, amit minden verseny előtt alkalmaztok?

Donát: Meccsek előtt mindig vizualizálok. A mental coachom tanított egy technikát, ami lényegében úgy néz ki, hogy pontosan elképzelem mit és hogyan fogok csinálni meccs közben, hogyan fogok gólt rúgni és ezt folyamatosan újra és újra végig játszom fejben. Ez abban segít, hogy amikor élesben kell teljesítenem már nincs bennem bizonytalanság, pontosan tudom mi a dolgom, mert mentálisan már gyakoroltam. Az öltözőben is van egy közös hangolódás a mérkőzésekre, a zenehallgatás is segít.

Bodza: Nekem bevált rutinom, hogy bemelegítés közben mindig zenét hallgatok, ilyenkor már teljesen a versenyre fókuszálok. Nem beszélgetek már senkivel, csak az edzőmmel. Van egy kabalám is, egy plüssállat, amit minden alkalommal magammal viszek. Ezeket az apró, számomra fontos dolgokat mindig betartom, ez segít egyensúlyban maradni.

Mit tanácsoltok azoknak a fiataloknak, akik szeretnének versenyszerűen sportolni? Mi a siker ára szerintetek?

Donát: Eleinte ne versenyzői szemlélettel vágjanak bele a sportolásba. Úgy gondolom sokkal jobb tudatosan felépíteni, hobbi szinten elkezdeni csinálni valamit, ami mellett el tudsz köteleződni. Ha tetszik, van benne sikerélmény, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy komoly szinten űzd. Fontos kiemelni, hogy a versenysport sok lemondással jár, számolni kell azzal, hogy amikor mások pihennek, buliznak, neked akkor is edzés vagy verseny van. A siker ára szerintem a hit és a kitartás, ezek nélkül nehéz eredményeket elérni.

“…a versenysport sok lemondással jár, számolni kell azzal, hogy amikor mások pihennek, buliznak, neked akkor is edzés vagy verseny van. A siker ára szerintem a hit és a kitartás, ezek nélkül nehéz eredményeket elérni.” (Donát)

 

Bodza: Akiknek ilyen ambícóik vannak, azoknak számolnunk kell azzal, hogy a versenysport egy elég kemény dolog, bele kell tenni mindent. Kellő kitartással és elköteleződéssel beérik a befektetett munka. A siker ára szerintem az, hogy a legjobb tudásod szerint cselekedj, fókuszálj a céljaidra és higgy magadban.

“Kellő kitartással és elköteleződéssel beérik a befektetett munka. A siker ára szerintem az, hogy a legjobb tudásod szerint cselekedj, fókuszálj a céljaidra és higgy magadban.” (Bodza)

 

A sporthoz hozzátartozik a megfelelő étkezés is. Ennek kapcsán találkoztatok a Viblance-el?

Donát: Igen, anyukánk talált egy nagyon jó orvost, aki segített neki az életmódváltásban és aztán minket is elvitt hozzá, ő ajánlotta nekünk a Viblance termékeket. Segített nekem kialakítani egy olyan életmódot, ami maximálisan támogatja a sportteljesítményem. Sikerült 8 kilótól megszabadulnom úgy, hogy közben megőriztem az izomtömegem és a teljesítményem 30%-al javult. Reggelire és uzsonnára mindig valamilyen Viblance terméket fogyasztunk, legyen ez zabkása, granola, müzli, vagy a granola szeletek egyike. Napi 5 étkezésem van, így ezek nagyban megkönnyítik a dolgom. 

Bodza: Hasonló volt az én esetemben is, anya engem is elvitt a doktornőhöz, mivel korábban asztmás jellegű panaszaim voltak, amelyek nehezítették a mindennapokat és az edzést is. Kiderült, hogy nem asztmás vagyok, hanem hisztamin intoleranciám van. Kaptam speciális étkezési tervet, azóta szerencsére sokat javultak a tüneteim. Nagyon sok dolgot nem ehettem, például paradicsomot, tésztát, krumplit, stb. Amikor először megkóstoltam a Viblance pekándiós granolát nagyon ízlett, azóta rendszeresen fogyasztom, könnyen beilleszthetők az étkezésembe. Anya szokta is mondani, hogy néha ehetnék mást is reggelire, valami sósat, de én annyira megszerettem, hogy kitartok a granola mellett.

“Amikor először megkóstoltam a Viblance Pekándiós granolát nagyon ízlett […] Anya szokta is mondani, hogy néha ehetnék mást is reggelire, valami sósat, de én annyira megszerettem, hogy kitartok a granola mellett.” (Bodza)

 

Mit szerettek legjobban a márkában? Hogyan könnyítik meg a mindennapjaitok?

Donát: Nálam nagy kedvencek most a proteinkásák, mert gyorsan elkészíthetők, nagyon laktatók. Volt egy olyan eset, amikor nem otthon voltam, hanem vidéken a rokonoknál és egy kicsit kétségbe voltam esve amiatt, hogy nem tudom a jól megszokott ételeimet fogyasztani. Anya szerencsére erre is gondolt, mert rakott a hátizsákomba pár tasak proteinkását, granolát. A granola szeleteket meccsek előtt szeretem fogyasztani, amikor valami gyors energiaforrásra van szükségem, azok is beváltak, végig fenn tudom tartani a jó teljesítményt.

Bodza: Én szinte minden nap a pekándiós granolát eszem reggelire, imádom, nekem ez vált be legjobban. A granola szeleteket edzés előtt fogyasztom, vagy suliba viszem magammal, napközben kisebb étkezésekre jó alternatíva.

Te is rendszeresen velünk reggelizel, nassolsz és nagy életmódváltáson mentél keresztül, esetleg elértél egy már régebben kitűzött célt? Megoldást jelentettek a Viblance termékek egy probléma kapcsán? Megosztanád velünk a történetedet? Írj nekünk egy rövid bemutatkozót a [email protected] címre.