“Dietetikushoz nem csak azok fordulnak, akik valamilyen betegséggel küzdenek…” – Keleti Dóra

Idén szeretnénk Titeket – Viblance fogyasztókat közelebbről megismerni. Kíváncsiak vagyunk rá, kik vagytok, mi a történetetek, hogyan segítik vagy segíthetik a termékeink a mindennapi étkezéseiteket, milyen kihívásokkal álltok szemben nap mint nap, és hogyan inspirálódtok a hétköznapokban az életetek bármely területén. 

Eleinte voltak benne kétségek, de végül beadta a jelentkezését. Dóra ma már diplomás dietetikusként dolgozik és a magánéletében elkötelezett a vegetáriánus táplálkozás mellett. Hogyan válhat valaki dietetikussá és milyen egy jó szakember? Kiderül a folytatásból…

Dietetikusként végeztél a Semmelweis Egyetemen. Honnan jött a gondolat, hogy ezt szeretnéd hivatásodnak?

Mindig is érdekelt a táplálkozás és az egészséges életmód, már gimnazista koromban tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni és embereknek segíteni. Nagyon szeretek sütni-főzni is, ez is motivált arra, hogy beadjam a jelentkezésem. Eleinte voltak bennem kétségek a továbbtanulással kapcsolatban, de mire a jelentkezésre került a sor, már biztos voltam benne, hogy ezt szeretném. A Semmelweis Egyetemen végeztem el a 4 éves képzést, nemrég szereztem meg a diplomám.

“Eleinte voltak bennem kétségek a továbbtanulással kapcsolatban, de mire a jelentkezésre került a sor, már biztos voltam benne, hogy ezt szeretném. (…) úgy érzem ebben megtaláltam önmagam.”

 

Miket tanul egy dietetikus és mitől válik szerinted valaki jó szakemberré?

A dietetikus képzés egyetemi kereteken belül végezhető el és 4 évig tart. Tudtam azt, hogy vannak orvostudománnyal kapcsolatos területei, ezek mindig is érdekeltek. Az elején alapozó tárgyakkal kezdtünk, mint az anatómia, élettan, pszichológia, biokémia. Ezekre épülnek a képzés második felében a táplálkozással kapcsolatos tárgyak, mint például táplálkozás pszichológia, klinikai dietetika, orvostudomány, ételkészítési technológiák. Alapvetően egy nagyon gyakorlatias képzés volt, rengeteg kórházi gyakorlaton vettünk részt dietetikusok mellett. Tankonyhán tanultunk főzni és különböző diétás, alternatív ételeket készíteni. A szakmánk során nagyon fontos, hogy ismerjük az alapanyagokat.

Az egyénre szabott tanácsadásban hiszek és ez tudja meghozni az igazi sikert. Szerintem attól válik valaki jó szakemberré, ha az egyéni szükségleteket veszi figyelembe és nem egy sablont akar ráhúzni mindenkire. Jó, ha arra is odafigyel, hogy mit szeret az adott páciens, mi az, ami az ő életkörülményeibe beilleszthető. A táplálkozástudomány egy olyan terület, ahol folyamatosan haladni kell a korral és frissíteni a tudásunk. Rengeteg új kutatás és divatdiéta jelenik meg időről-időre, fontos ezekkel is képben lenni. Tudnunk kell ezekre reflektálni és választ adni a kérdésekre. 

“Az egyénre szabott tanácsadásban hiszek és ez tudja meghozni az igazi sikert. Szerintem attól válik valaki jó szakemberré, ha az egyéni szükségleteket veszi figyelembe és nem egy sablont akar ráhúzni mindenkire.”

Azt fontos megemlíteni, hogy dietetikushoz nem csak azok fordulnak, akik valamilyen betegséggel küzdenek vagy kórházban vannak, hanem egészséges emberek, sportolók is. A dietetikust az különbözteti meg a táplálkozási tanácsadótól, hogy foglalkozhat betegekkel, kórházi keretek között is.  

“…dietetikushoz nem csak azok fordulnak, akik valamilyen betegséggel küzdenek vagy kórházban vannak, hanem egészséges emberek, sportolók is.”

2016-ban váltottál vegetáriánus életmódra. Milyen indíttatásból?

2016-ban váltottam teljesen vegetáriánus életmódra, de már előtte is szemeztem ezzel és kipróbáltam a vegán táplálkozást is. Részben etikai megfontolásból döntöttem így, nem szeretnék hozzájárulni ilyen módon az állatok szenvedéséhez. Lehet azt mondani, hogy ettől még nem fognak kevesebb állatot levágni, de nekem mégis jobb érzés. A vegetarianizmus egy főleg növényi alapú étrendet takar. Több irányzata van, amelyek különböző mértékben engedik meg az állati eredetű termékek fogyasztását. Én ovo-lakto vegetáriánus vagyok, az azt jelenti, hogy tojást és tejterméket is fogyasztok, viszont a húsokat és halakat kizárom az étrendemből. 

Az ovo-vegetáriánusok tojást fogyasztanak és tejterméket nem, a lakto-vegetáriánusok tejterméket fogyasztanak de tojást nem. A peszkatáriánusok húst nem, de halat, tejterméket és tojást igen. A pollotáriánusok szárnyas húst fogyasztanak, de a többi hústerméket kizárják. A szemi-vegetáriánusok fogyasztanak halat és szárnyat is, de más húsokat nem. Az elmúlt években egyre népszerűbb lett egy új irányzat, a flexitáriánus, ők nem nevezhetők vegetáriánusnak, mert fogyasztanak húst, viszont jóval kevesebbet és ritkábban. A legszigorúbb irányzat a veganizmus, ami minden állati eredetű ételt kizár és sok esetben nem csak a táplálkozásra vonatkozik, hanem az életmódra is. Például nem vásárolnak állati bőrből készült termékeket, nem használnak olyan kozmetikumokat, amik állatkísérlettel készülnek, nem mennek állatkertbe, cirkuszba.

Milyen pozitív tapasztalataid vannak vegetáriánusként?

A váltás után eleinte egy könnyebb érzésem volt a mindennapokban. Szeretem benne, hogy kreatívvá tesz, én mindig is szerettem főzni, de amióta vegetáriánus vagyok azóta még inkább elkezdtem kísérletezni a konyhában. Szívesen próbálok ki különböző húspótló alapanyagokat, hogy hogyan lehet elkészíteni a húsos ételek növényi alapú változatát. Nem azért, mert hiányoznak a húsos ételek, szimplán a kíváncsiság és a szórakozás hajt. 

Szakmai szempontból azt szeretem benne, hogy nagyon jól tudja növelni az ember a napi rostbevitelét, zöldség-gyümölcs fogyasztását egy jól összeállított vegetáriánus étrenden. A magyar lakosság szempontjából ez fontos, mert hajlamosak vagyunk a húskészítményeket, húsételeket túlfogyasztani. Magamon és több ismerősömön is észrevettem, hogy az átállás okozott némi nehézséget abból a szempontból, hogy az elején oda kellett figyelni a változatosságra. Ez lehet egy buktató, ha túlságosan egyhangúan eszünk, például leragadunk a rántott sajt, rizs kombinációnál. 

“A váltás után eleinte egy könnyebb érzésem volt a mindennapokban. Szeretem benne, hogy kreatívvá tesz, én mindig is szerettem főzni, de amióta vegetáriánus vagyok azóta még inkább elkezdtem kísérletezni a konyhában.” 

Mit tanácsolnál azoknak, akik nyitottak a vegetáriánus táplálkozásra? Mire érdemes odafigyelni?

Mindenképp azt tanácsolom, hogy legyenek nyitottak a változatosságra, ne az legyen, hogy elhagyják a húst és meg vannak lőve, hogy akkor most mit lehet enni. Sokan hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy az édességeket túlfogyasztják, mert az édes ételek vegák és ez ad egy biztonságérzetet, hogy azt akkor lehet enni. Ez így nem igaz. Itt is fontos tartani az egészséges táplálkozás alapelveit, csak egy picit átformálva. Nagyon jól bele lehet ebbe tanulni, csak az elején nem kell megijedni attól, hogy hogyan pótoljuk a húst. Én nem szoktam senkit soha rávenni arra, hogy vegetáriánus legyen, szerintem jobb, ha ez egy belső elhatározásból fakad. 

“Sokan hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy az édességeket túlfogyasztják, mert az édes ételek vegák és ez ad egy biztonságérzetet, hogy azt akkor lehet enni. Ez így nem igaz. (…) Nagyon jól bele lehet ebbe tanulni, csak az elején nem kell megijedni attól, hogy hogyan pótoljuk a húst.”

 

Hogyan találkoztál először a Viblance-el?

Először talán egy vegán piacon találkoztam veletek és ott kóstoltam a granolákat. Annyira megtetszett, hogy rögtön vettem is pár dobozzal. Utána nem sokkal láttam, hogy már a drogériákban is kaphatók. Egy szakmai ártalom, hogy nagyon szeretek címkét olvasni, mindig megnézem mi van az adott termékben. Nagyon szimpatikus, hogy datolya pürét használtok édesítéshez. Egyre gyakrabban fogyasztottam termékeket, mostanra már nem igazán van olyan, amit ne kóstoltam volna.

“Egyre gyakrabban fogyasztottam termékeket, mostanra már nem igazán van olyan, amit ne kóstoltam volna.”

Melyik a kedvenc ízed?

Kórházban dolgozom dietetikusként és reggelente nagyon korán kell bemennem, emiatt sokszor nincs időm otthon reggelizni. Ilyenkor csomagolok magamnak mindig valamit, általában granolát joghurttal és gyümölccsel, vagy a zabkásáitok közül valamelyiket. A kásákat forró vízzel készítem, szerintem önmagukban is gazdag az ízviláguk. Ha édes reggelire vágyom akkor mindig ezeket választom. 

Érdekesség, hogy mindig az az aktuális kedvencem, amiből éppen van itthon, most a málna – chia müzli, a granolák közül a csokoládés és a csokoládés – kávé.

Te is rendszeresen velünk reggelizel, nassolsz és nagy életmódváltáson mentél keresztül, esetleg elértél egy már régebben kitűzött célt? Megoldást jelentettek a Viblance termékek egy probléma kapcsán? Megosztanád velünk a történetedet? Írj nekünk egy rövid bemutatkozót a [email protected] címre.