Agykarbantartó túra, avagy fogd a hátizsákod és irány a természet!

Itt a jó idő, és ilyenkor a legtöbben arra vágyunk, hogy a szabadba mehessünk. Cikkünkben arról lesz szó, hogy milyen hatással van a túrázás az agy működésére. Megnézzük kinek milyen formája ajánlott, és milyen készségek fejleszthetők vele. Adunk pár hasznos tippet arra is, hogy mire érdemes odafigyelni kezdő túrázóként. Egyszóval irány a természet!

Ez a testmozgási forma egyáltalán nincs korhoz kötve, akár kisgyermekként, akár idősebb korban is bátran belevághatunk. Lehet, hogy elsőre kicsit nehéznek érezzük, hogy teljesítsünk egy hosszabb távot, de ha belelendülünk, akkor a természet olyan egyedülálló élményeket, látványt nyújt nekünk, amit talán nem is kaphatunk meg máshol.

A túrázás különösen előnyös az agy számára. Ha az aktív testmozgást a természettel kombináljuk az egészen elképesztő folyamatokat indíthat be a kognitív egészségünk támogatásában. Ezáltal koncentráltabbak, fittebbek lehetünk a mindennapokban is, hála a friss levegőnek és a mozgásnak és az agyunk is egy pozitív változáson megy keresztül.

Milyen hatással van a mozgás az agyra?

A kutatások igazolják, hogy a rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja a demencia megelőzésének. Dr. Joyce Gomes- Osman, a Miami Miller Egyetem Orvostudományi Karának fizioterápiás adjunktusa és rehabilitációs idegtudósa, aki már számos tanulmányban részt vett, teljes mértékben támogatja a testmozgást az agy védelme érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy a mozgás abszolút jótékony hatással van az agyra, azon felnőtt emberek esetében is, akik valamilyen kognitív károsodásban szenvednek.  „Ez közvetlen bizonyíték arra, hogy a gyakorlat visszafordíthatja az agy óráját”- erősítette meg az adjunktus.

Az agy optimális működéshez nagy mennyiségű vérre van szükség,, amit a rendszeresen testmozgás elősegít az erek egészségének támogatásával. Dr. Sarah C. McEwen kognitív pszichológus szerint „a fizikai gyakorlat növelheti és elősegítheti a szürkeállomány megtartását  és vastagságát az agy fontos régióiban, pl. a hippocampusban és a prefrontális kéregben.” Így tehát elmondható, hogy az edzés segíthet megakadályozni azt, hogy az agytérfogat elvesztése bekövetkezzen. 

Hogyan segít a belső iránytűnk az agyműködésben?

Az agy egyik fontos része a hippocampus, amely a memóriában, tanulásban és a mozgásban nagy szerepet játszik. Úgynevezett belső iránytűként is tekinthetünk rá. Csak önmagában a testmozgás is kiváló hatással van rá. Egy 2012-ben végzett tanulmány azt igazolta, hogy egy megerőltető edzés a szabadban még előnyösebb lehet. Ha mindig csak a megszokott és rutinná vált edzéseket ismételjük azzal kevésbé tudjuk motiválni magunkat. Azonban amikor egy számunkra ismeretlen terepen, akár erdőben, vagy sziklás területen túrázunk, szükségünk van arra, hogy a mozgáshoz úgymond bekapcsoljuk a belső GPS-t is, amely a figyelem és a memória aktívabb működését stimulálja. Nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is újfajta ingereket biztosítunk általa. Ezért is érdemes kipróbálni a túrázást.

Új készségek fejlesztése a természetben

A túrázás az egyik leghatásosabb mozgásforma az új készségek fejlesztésére. A neuroplaszticitás az agynak egy képességére utal, mégpedig arra, hogy képes újrahuzalozni magát, vagyis a változásban és a fejlődésben támogató szerepe van. A neuroplaszticitás létezése, mint agyi folyamat, létfontosságú mindannyiunk életében. Ha tehát szeretnénk változtatni az életmódunkon vagy valamilyen problémával küzdünk, igencsak jótékony hatása lehet, ha a túrázást beépítjük az életvitelünkbe, hisz nagyban hozzájárul az új mintáink bevezetéséhez a jóllétünk javítása érdekében. A túrák alkalmával a testünk mellett az elménkkel is edzést végzünk, hiszen a tájokozódás képességére nagy szükség van ilyenkor. A sok gyakorlás által pedig egyre jobbak leszünk, mind testileg, mind mentálisan. Ha pedig már rutinosabbá váltunk, a komfortzónán kívül eső bátrabb terepeket és helyzeteket is kipróbálhatjuk, mint pl. egy éjszakai túrázás vagy táborozás a szabadban.
A természetben eltöltött idő egy nyugodtabb állapotot teremt számunkra, amikor az agyi jeleinket is képesek vagyunk megváltoztatni. Mivel ilyenkor a megszokott mókuskerékből kiszállunk, a csend, a jó levegő és a nyugalom során egy relaxáltabb állapotot érünk el. Ezáltal a stressz csökken, amely a memóriát és a hangulatot is pozitívan befolyásolja.

Mivel a túrázás sokkal több, mint egy hosszú séta, érdemes pár dologra felkészülni. Mutatunk néhány tippet, mire érdemes odafigyelni.

Útmutató kezdő túrázóknak

Ha belevágunk a túrázásba, de még nem vagyunk annyira rutinosak, akkor jól fognak jönni a következő hasznos ötletek, amiket mindenki a kedve szerint változtathat. Talán a legfontosabb, hogy a megfelelő öltözékben induljunk neki a választott útvonalnak. Mindenképpen az időjárásnak megfelelő ruházatban menjünk, amely légáteresztő, nedvesség elvezető anyagból készült. A pamutot most kerüljük, mert fontos, hogy melegen és szárazon tarthassuk a testünket. A megfelelő cipő kiválasztása szintén kulcsfontosságú, illeszkedjen a lábunkra, kényelmes és vízálló legyen.

 • A legfontosabb alapfelszerelések
 • térkép
 • fejlámpa
 • elsősegélynyújtó szett
 • napvédő krém
 • víz
 • étel
 • kés
 • váltóruha
 • tűzgyújtó anyag
 • sürgősségi menedékhely pl. takaró, sátor

Ezeket akkor is érdemes magunkkal vinni, ha nem tartjuk indokoltnak, mert adódhatnak váratlan helyzetek, és sokat segíthetnek, ha a szabadban van nálunk megfelelő eszköz.

 • Legyen nálad elegendő étel

Nagyon fontos, hogy mindig vigyünk magunkkal ennivalót, bármekkora túrára indulunk. Alicia Filley túraedző és fizioterapeuta tapasztalatai alapján legyen nálunk egy kis extra harapnivaló, hiszen a nehezebb terepeken több energiára van szükségünk. Ő ezt úgy nevezi, hogy iktassunk be mikroszüneteket és mikrofalatokat. Ezek a kis szünetek pár percesek, arra tökéletesek, hogy a pulzusunk és a légzésünk visszaálljon a normál tartományba. Főként a meredek helyeken érdemes a közelünkben, akár a zsebünkben tartani pár falatot. Elég lehet akár egy granola szelet, amely segít abban, hogy újult erővel folytassuk túránkat. 

 • A te ütemed, a te tempód

A fokozatosság elvét igyekezzünk figyelembe venni. Először is érdemes erőnlétileg is felkészültnek lenni a túrázásra, hisz egy 4-5 órás időtartamhoz több erőfeszítés kell, ezért a megfelelő alap edzettséggel vágjunk bele. Az erősítő edzés és a kirándulás a legjobb előkészület a későbbi természetjáró kalandozáshoz. Kezdjünk először egy rövidebb távval, amihez könnyű felszereléssel fogjunk hozzá, mely tartalmazza a fent felsorolt dolgokat. A lényeg, hogy élvezetes legyen ez a kaland. Ha egyedül megyünk természetesen könnyebb a saját tempóban haladni. Ha másokkal tartunk, a profibbak azt javasolják, hogy mindenki a maga ütemében gyalogoljon, és látótávolságon belül haladjon. Ezzel mindenki nyer, hisz túra közben megmarad a saját tér, ahol a gondolatainkkal lehetünk, azonban mégis van társaság, ha meg szeretnénk osztani az élményt egymással. Csapattal való kirándulás esetén, ha mégis adott napon az egyedüli kalandozást választjuk, mindenképpen tudassuk egymással mikor és hová megyünk, illetve azt is, amikor visszaértünk, hisz mindenki biztonsága fontos.

 • A megfelelő túra útvonalat válasszuk

Amikor belevágunk, elsőre mindig valami könnyebb terepen próbáljuk ki magunkat. A lakóhelyünk közelében is vannak már rövidebb sétaútvonalak, amelyeket bemelegítésként javaslunk. Ezek a kisebb, laposabb tájak is élvezetesek és nagyon jól előkészíthetjük a terepet az egyre hosszabb, izgalmasabb, meredekebb túraútvonalakhoz. Szerencsére Magyarországon nagyon sok lehetőség van arra, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt. Nagyon könnyű „függővé válni” és ha elkap az adrenalin, akkor pedig választhatunk egy igazán nagy megmérettetést is. A Kéktúra hazánk leghosszabb, egybefüggő túraútvonala, mely Európa első, hosszútávú turistaútja, mely a külföldiek számára is igencsak vonzó. Ez már egy nagyobb elköteleződés, de az a jó benne, hogy korlátlan idő áll rendelkezésünkre, ha végig szeretnénk haladni az 1168 km távon.

 • Víz mindig legyen kéznél

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szervezetünknek mennyi vízre van szüksége, ez változhat a környezeti hőmérséklettől is. A tapasztaltak azt ajánlják, hogy 10 km-enként kb. 1 litert fogyasszunk, melegben pedig óránként 1 litert. A folyadékpótlás az egyik legfontosabb a mozgás során, erre fokozottan figyeljünk.

 • Mindig tartsuk szem előtt a környezetünk védelmét

Ahogy a profik mondják: „Csak az emlékek maradjanak, csak a lábnyomok”. Figyeljünk arra, hogy ne legyünk zajosak, mivel a legtöbben azért is vágunk bele egy nagyobb kirándulásra, mert a természet tudja megadni azt az igazi csendet, amelyre vágyunk, amikor, kiszakadunk a világunkból. Szemetet semmiképp se hagyjunk magunk után. Figyeljünk tehát arra, hogy a természeti környezetre gyakorolt hatást csökkentsük és tiszteljük az élővilágot!

Jill Suttie  pszichológus, író álláspontja a túrázás előnyeiről

 • Boldogságot és nyugalmat ad nekünk
 • Fitten tartja az elmét, úgy, mint az edzések
 • Pozitív hatással van a kreativításunkra
 • Erősíti a szorosabb kapcsolatot a természettel
 • Könnyebben tudunk kapcsolódni másokhoz és a jelenlegi kapcsolatainkat magasabb szintre emelhetjük

Mivel a testnek is szüksége van feltöltődésre, miért is ne tehetnénk ezt egy csodálatos természeti környezetben. A szabadban eltöltött idő a fizikai egészségünket ugyanúgy támogatja, mint a mentális állapotunkat. A túrázás közben az agyunkat is megmozgatjuk, mert az útvonalak megtervezése, koordinálása és az ismeretlen helyzetekre való reagálás során fokozatosan aktivizáljuk. Mivel az agyunk egy igen fontos része testünknek, adjuk meg neki a legjobbat. Válasszuk a túrázást, a szabad levegőt és merüljünk el a természet áramlásában.

Forrás

https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/hiking-brain-benefits

https://www.wellplannedjourney.com/hiking-for-beginners/

https://australianhiker.com.au/advice/lets-start-hiking-10-tips-for-beginners/

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/five_ways_hiking_is_good_for_you

https://blog.mindcrowd.org/neuroplasticity-of-the-brain-physical-exercise-sharp-mind/

Fotók:

https://www.freepik.com/