7 dolog, amely a magas érzelmi intelligenciájú emberekre jellemző

Lehet valaki lenyűgözően intelligens ember, de gyakran előfordul, hogy az illető képtelen bánni az érzelmeivel. De mégis mi jellemzi a magas érzelmi intelligenciájú embereket?

  1. Empátia

Könnyen lehet, hogy mások problémáját a sajátod elé helyezed. Ez önmagában még nem bűn, egész egyszerűen érzékeny vagy a körülötted zajló dolgokra. A magas EQ-val rendelkező emberek legfontosabb tulajdonsága az empátia, vagyis a “beleérző képesség”. Rengeteg felesleges konfliktust elkerülhetünk azzal, ha egy kicsit más perspektívából szemléljük a dolgokat, és megpróbáljuk átérezni a másik nézőpontját.

  1.  Öntudatosság

Talán az egyik legnagyobb lecke számunkra az életben, hogy saját magunkkal tisztába kerüljünk. Végtére is hogyan akarnánk jó kapcsolatot kialakítani a minket körülvevő emberekkel – legyen az párkapcsolat, munkahelyi ismeretség vagy barátság -, ha első körben magunkkal sem vagyunk képben? Ha képes vagy megérteni önmagad, és azt, hogy egyes szituációkban hogyan és miért akként reagálsz, rengeteg feszültségtől tudod magad megóvni.

  1. Kíváncsiság

A kíváncsiság minden tudomány kezdete.

-Pierre La Mure

A kíváncsiság az egyik legpozitívabb dolog, amellyel egy ember bírhat. Aki kíváncsi, az örökké tanulni és fejlődni akar. Ad mások véleményére, no persze nem azért, mert képtelen egyedül önálló döntést hozni, hanem mert az őt érintő visszajelzéseket a maga javára fordítja és tanul belőlük. Ez a fajta szenvedélyes szemlélet az élet minden területén fejlődést tud hozni.

  1. Analitikus gondolkodásmód

Rám nem egyszer mondták már, hogy mindent “túlagyalok”. Nem mondom, könnyen át lehet esni a ló túloldalára és egészen az őrület határáig kergetni a saját elménket, de egy bizonyos szintig ez igenis pozitív tulajdonság. Az elemző gondolkodású emberek folyton válaszokat keresnek, és nem érik be annyival, hogy: ennek így kellett lennie.

Vannak dolgok, amelyeket nem tudunk irányítani, de az “elemzők” mindig megpróbálnak utánajárni a dolgok miértjeinek. Ennek célja nem más, mint a folyamatos fejlődés és önmagunk “tökéletesítése”.

  1. Különbség: szükségem van rá vagy akarom

A magas érzelmi intelligenciájú emberek képesek különbséget tenni aközött, hogy szeretnének megkapni valamit, vagy meg akarják szerezni azt. A szükséges dolgok általában azok, amelyek ténylegesen kellenek a boldog és kiegyensúlyozott élethez. Ezek általában nem anyagi dolgok. Elsődlegesen azt kell végiggondolni, hogy a kitűzött célunk eléréséhez mire van szükségünk, mi segíti a fejlődést és mi az, ami előrébb visz bennünket. Minden más – úgy, mint nagy ház, drága telefon és márkás ruhák – csupán a társadalmi szinteken tud pozícionálni bennünket. Amely dolgokra valóban szükségünk van, nem ezekben rejlenek és nem is igazán tudjuk pénzben mérni.

  1. Optimizmus

Aki vizualizálja azt, amit el szeretne érni az életben, és ehhez nyitottan és optimistán áll, jóval könnyebben képes eljutni odáig. Mindennek az alapja az, hogy pozitívan és konstruktívan álljunk a mindennapokhoz. Nem azt mondjuk, hogy éljen a “hurráoptimizmus” és nem léteznek negatív dolgok az életben, de a magas érzelmi intelligenciájú emberek tudják, hogy a pozitív életszemlélet a kulcsa egy kiegyensúlyozott életvitelnek.

  1. Alkalmazkodóképesség

A magas érzelmi intelligenciájú emberek tudják, hogy hogyan reagáljanak az őket ért változásokra. Értik és érzik, mikor kell azon az úton maradniuk, amelyen eddig is jártak és mikor kell irányt változtatni. Ha megfontoltan szeretnénk haladni az életünkben, fontos, hogy képesek legyünk reagálni a körülöttünk történő helyzetekre.

 

Tisztán látszik, hogy a magas EQ nem egy velünk született tulajdonság, sokkal inkább egy képesség, amelyet hosszú gyakorlás során tudunk magunkévá tenni. Lehet, hogy nem megy az összes felsorolt dolog minden egyes nap, de ha csak egy kicsit is ügyelünk arra, hogy nagy része jelen legyen a hétköznapokban, nagy sikereket érhetünk el.

Olvasd el ezt is: