Hogyan tegyük könnyeddé gyermekeink számára a növényi alapú étrendre való áttérést?

Az egészséges táplálkozás kialakítása minden életkorban aktuális ha szeretnénk, hogy hosszan tartó és boldog életet tudjunk élni. Mikor erre az útra lépünk nemcsak a saját életünkre vagyunk hatással, hanem a családunkéra is. Amikor szülővé válunk és már kialakítottuk a tudatos életmódot, akkor ezt szeretnénk átadni gyermekeinknek is. Nézzünk, meg, miként nevelhetjük növényi alapú étrendre gyerkőceinket…

Mi az a növényi alapú étrend?

Erről már írtunk korábban, így csak röviden foglalom össze. Mivel ez egy nagyon tág megnevezés, több mindent jelenthet. Egyfelől utal a vegán étrendre, ami teljesen kizárja az állati eredetű ételek teljes felhozatalát, főként növények fogyasztását helyezi előtérbe. Van még a teljes növényi alapú étrend, ahol a zöldségek, gyümölcsök, magvak és hüvelyesek vannak túlsúlyban a mindennapi étkezések alatt. De a legfontosabb mégis az, hogy miért választja valaki ezt a táplálkozási formát?

snack

Növényi alapú étrend a környezet megóvásáért

A jó hír az, hogy ha most megtanítjuk gyermekeinknek, hogyan tudnak egy fenntartható és környezetbarát életmódot élni, akkor ők is tehetnek azért, hogy a világ jobb hellyé váljon. Nézzünk meg röviden, miben érhetünk el pozitív változást a növényi étrend által:

 • megvédhetjük az óceánokat
  Mivel az ipari állattartó telepeken nagyfokú vegyszerhasználat van, ezért a hulladékok és szennyeződések többnyire vízi úton jutnak el egyik helyről a másikra, ami leginkább az óceánokat érinti. Emiatt fennáll a vízi élővilág kipusztulásának a veszélye is. Kutatások kimutatták, hogy a vegyi anyagok elvonja az oxigént az élővizekből és emiatt óriási tápanyag terhelés is fennáll. Ezért is kiemelten fontos erre odafigyelni, mert tömeges kihalás következhet be a vízi élővilágban.
 • megőrzi a föld és vízhasználatot
  Földünk erőforrásai végesek, amit a nagy mennyiségű ipari állattenyésztés rendkívül negatív irányba mozdít el. Gondoljunk csak bele, mekkora területekre van szükség például a szarvasmarhák legeltetésére és ahhoz, hogy ők táplálékhoz jussanak a területeket takarmányozásra használják. Ezen területek kialakításához pedig a legtöbb esetben akár egész erdőket pusztítanak el.
 • csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását
  Ezen gázok légkörbe való kibocsátása hozzájárul a globális felmelegedéshez, aminek környezet pusztító hatása van. Az előbb említett erdő pusztítások a szarvasmarhák érdekében, a CO2 légkörbe jutását okozza, ami rettentően káros.

Ezekből is látható, hogy ugyan a növények termesztéséhez is erőforrásra van szükség, de a káros környezeti hatása jóval kisebb mértékű. A fent olvasottak alapján kijelenthető, hogy a növényi alapú étrend jelenleg a legfenntarthatóbb étkezési forma a családok számára. 

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár a gyerekek számára ez a tudatos étkezési mód!

 • növényi alapú étrenddel megelőzhető a szívbetegségek kialakulása már egészen kisgyermek korban
 • segít csökkenteni a túlsúlyt és az elhízást 
 • segíti az egészséges emésztést
 • stabilizálja a vércukorszintet
 • növeli a napi energiaszintet

A legfontosabb, hogy biztosak legyünk abban, hogy ha mi ezt az életmódot választottuk, akkor ne hagyjuk, hogy bárki lebeszéljen róla. Íme, egy video, ha kíváncsiak vagytok egy vegán család hétköznapjaira, hogyan lehet a kisgyereket vegán módon táplálni. 

A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia  megállapítása a következő: „ A jól megtervezett vegetáriánus és vegán étkezési minták egészségesek és az életciklus minden szakaszában megfelelőek lehetnek, beleértve a csecsemőket és a kisgyerekeket is.”

vegan kid

Tippek, hogyan tudnak könnyedén áttérni a gyerekek a növényi alapú étrendre

Érdemes az egész családot bevonni az életmód,- és étrendváltásba, hiszen a támogató erő nagyon motiváló lehet a család minden tagja számára. Itt is igaz, hogy együtt könnyebb, és ezt most nem csak arra értjük, hogy az Anyukáknak könnyebbséget jelent, ha csak egyféle ételt kell elkészíteni a nap során. ☺

 • Engedd el az elvárásokat

Ne legyenek elvárások a gyerekekkel szemben, az a fontos, hogy lehetőséget nyújtunk nekik az egészséges táplálkozásra. Ne aggódjunk azon, hogy mit és mennyit eszik, bízzunk magunkban, hogy jól csináljuk.

 • Válassz ki együtt növényi alapú ételeket

Érdemes a családdal együtt megnézni a lehetőségeket, és mindenki válassza ki a számára legszimpatikusabb ételt, akár egy kezdő vegán recept gyűjteményből . 

 • Vonjuk be az ismerősöket

Igazán jó érzés, ha ezzel kapcsolatban a környezetünktől is kapunk támogatást. Akár a nagyszülőket, gyermekorvost vagy szintén növényi életmódot folytató barátokat bevonni és kapcsolatba lépni velük. Ezzel a gyerekek számára is könnyebb lehet a váltás.

 • Maradjanak meg ismerős ízek is

Segíthet, ha például a hús és tejtermékek vegán változatát együtt készítjük el. Ezekhez pár receptötlet.

 • Családi kiskert létrehozása

Ültessünk együtt a gyerekekkel a kertben vagy esetleg balkonládába. Így együtt kísérhetjük végig a növény teljes fejlődési szakaszát, és a gyerekeknek is örömet jelent a mindennapi gondoskodás után elfogyasztani azt a növényt, amelyet ők „hoztak” létre. Ezáltal pedig erősíthetjük vele a természet szeretetet is.

 • Apró lépésekkel haladjunk

Legcélravezetőbb, ha apró lépésekkel indulunk és fokozatosan építjük be a mindennapjainkba az új ételeket. Kezdhetjük akár a reggelivel. Indíthatjuk a napot egy jó kis granolával, amit növényi tejjel kínálunk vagy saját készítésű zabkásával, amihez a receptkönyvet itt lehet letölteni. További vegán reggeli ötleteket és inspirációkat ide kattintva tudtok olvasni.

 • Engedjük meg a tökéletlenséget

Semmi baj nincs azzal, ha néha egy kicsit elengedjük magunkat és megengedjük gyermekünknek, hogy alkalmanként egy kis nem vegán édességet fogyasszon. Nem kell mindig tökéletesnek lenni, mert, ahogy a család, úgy senki sem az. De ez így van jól.

 • Segíteni a gyerekeket, hogy vegánná váljanak

A gyerekek nem mindig nyitottak az új dolgokra, a legtöbben a megszokott dolgokat szeretik. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha megköszönjük nekik, hogy kipróbálják az új ételt, amit készítünk. Segítség lehet, ha együtt megyünk pl. a termelői piacra és ott kiválaszthatja a számára szimpatikus étel alapanyagokat.

gyerekek

A gyerekek számára a növényi étrendre való áttérés olyan, mint egy izgalmas utazás, melyben a család együtt vesz részt. Így nemcsak több időt tölthetünk együtt, de az étel szeretete mellett, az egészségünk hosszú fenntartását is megvalósítjuk, nem mellesleg jókedvűek is leszünk. Hiszen az étkezések egyik fő célja, hogy élvezetes, változatos és szórakoztató legyen. Bátran álljunk ki nézőpontunk mellett, hogy egy egészséges gyermeket szeretnénk nevelni, aki ezt a tudatos táplálkozási rutint tovább tudja majd adni a saját gyermekeinek. Ez pedig igazán örömmel és hálával tölti a meg a szívünket.


Források

https://www.healthline.com/nutrition/raising-kids-vegetarian

https://www.leafyvibe.com/blog/transition-kids-plant-based-diet

https://nutriciously.com/plant-based-family-tips/

https://nutriciously.com/simple-vegan-recipes-for-beginners/

https://nutriciously.com/vegan-breakfast-guide/

https://www.mindbodygreen.com/articles/plant-based-diet

Fotók

https://www.freepik.com/