Növényi alapú étkezés kontra vegán étrend: mi a különbség?

Manapság egyre többen ismerik fel a húsmentes táplálkozás egészségügyi előnyeit, mások környezetvédelmi megfontolásból hagynak fel a húsevéssel.

Az utóbbi pár évben már nem lepődünk meg, amikor azt halljuk, hogy valamelyik barátunk „vegán” lett, vagy nem kapjuk fel döbbenten a fejünket,  amikor egy kollégánk visszautasítja a krémest, mert „növényi étrenden” van. Pár évvel ezelőtt az ilyesmi még okozhatott néhány kellemetlen percet az érintetteknek, de mára már szerencsére egyre természetesebb, hogy ahány ember, annyi étrend.

Az viszont nem biztos, hogy mindenkinek teljesen világos, pontosan mit takarnak ezek a fogalmak, sőt a vegán és a növényi étrend kifejezéseket sokszor egymás szinonimájaként is használják, holott nem azok.

A következőkben kicsit körbejárjuk, hogy mit jelent pontosan vegánnak lenni, mit kell növényi étrend alatt érteni, és hogy miben különbözik ez a kettő egymástól.

Mi az a növényi alapú étkezés?

A „növényi alapú étrend” Dr. T. Colin Campbell, elismert táplálkozás tudós nevéhez kötődik, ő vezette be ezt a kifejezést az 1980-as években, hogy leírja azt az étrendet, ami az alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag, növényi alapú élelmiszerekre fókuszál, és szemben a veganizmussal, az egészségre helyezi a hangsúlyt, nem az állatok jogaira.

Aki növényi alapú étrenden van, az nem meglepő módon nagyrészt növényi eredetű élelmiszereket fogyaszt, azaz gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, növényi eredetű zsírokat, dióféléket, hüvelyeseket és magokat, magyarázza Nicole Rodriguez, dietetikus és táplálkozástudományi szakember.

Bár az étrendben egyértelműen a növények élveznek prioritást, a rugalmasság megengedett, azaz nem kell feltétlenül minden egyéb ételcsoportot kizárni a táplálkozásából, lehet húst, halat, tojást és tejtermékeket is fogyasztani mindaddig, amíg ezek inkább kísérő szerepet töltenek be a tányéron, és a főszerep a növényeké marad, tudjuk meg Miranda Hammer dietetikustól.

A növényi étrend kapcsán sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon hozzájut-e a szervezetünk elegendő tápanyaghoz. Hammer szerint nincs ok az aggodalomra. A lényeg, hogy mindig törekedjünk arra , hogy fenntartsuk az egyensúlyt, mert amíg elegendő mennyiségű fehérjét, zöldséget, gyümölcsöt és egyéb rostban gazdag, teljes értékű szénhidrátot fogyasztunk, addig a testünk megkap mindent, amire szüksége van.

A növényi alapú étkezésen belül a teljes értékű növényi étrendről is fontos beszélni

Ez az étrend a finomítatlan és feldolgozatlan, azaz a teljes értékű, természetes élelmiszereket helyezi a középpontba, tehát arra törekszik, hogy az ételeket abban a formában fogyasszuk, ahogy azok a természetben is megtalálhatók.

Akik ezt az étrendet követik, azok igyekeznek kerülni az olyan feldolgozott élelmiszereket, mint a fehérliszt, a finomított cukor vagy az olaj, és rendszerint kerülik az állati eredetű termékeket is.

A növényi étrend egészségügyi előnyei a természetességben rejlenek, ugyanis a feldolgozás során az élelmiszerek nagymértékben veszítenek vitamin-, ásványianyag, és rosttartalmukból, ha azonban érintetlen formájukban fogyasztjuk őket, akkor mindenhez hozzá tudunk jutni, amit csak nyújtani tudnak.

Mit jelent az, ha valaki vegán?

A veganizmus szemben a növényi alapú étkezéssel, több mint egy étrend, inkább életmódként kell rá tekinteni. A vegán kifejezést Donald Watson, állatvédő aktivista alkotta meg 1944-ben.

Vegán az, aki etikai okokból nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket, tehát nem csak a húst kerüli, hanem a tojást, a tejtermékeket és a mézet is. Ez megkülönbözteti a vegetarianizmustól, ami elsősorban a húst zárja ki teljes mértékben a táplálkozásból.

A vegánok az étkezésen kívül az élet egyéb területein is kerülik az állatok kizsákmányolását, azaz nem használnak olyan kozmetikai termékeket, amiket állatokon teszteltek, vagy nem hordanak olyan ruhákat, amiket állatokból készítettek, például bőrcipőt vagy szőrmebundát.

A veganizmus tehát arra törekszik, hogy amennyire csak lehet, elkerülje az állatok kizsákmányolásának és  a velük való kegyetlen bánásmódnak minden formáját, legyen szó az élet bármelyik területéről.

Az etikai és állatjóléti szempontok mellett környezetvédelmi és egészségügyi megfontolások is szólnak a vegánság mellett. Ahogy az emberek egyre inkább tudatában vannak a modern állattenyésztés bolygónkra gyakorolt negatív hatásainak, valamint a feldolgozott húsban gazdag étrend és a telített zsírok kedvezőtlen egészségügyi hatásainak, úgy választják egyre többen a veganizmust.

Attól, hogy valami vegán, még nem biztos, hogy rögtön egészséges is

Gyakori tévhit, hogy amelyik étel vegán, az automatikusan egészséges is. Valójában attól, hogy valami nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, még nem biztos, hogy az egészségünkre is kedvező hatással van.

A vegánok arra fókuszálnak, hogy az étel, amit megesznek, ne állati eredetű legyen, és nem feltétlenül a feldolgozatlanságra és teljes értékűségre helyezik a hangsúlyt, tudjuk meg Miranda Hammer dietetikustól.

A vegánság egyre növekvő „népszerűségét” az élelmiszergyártók rendre igyekeznek meglovagolni. Az áruházok polcain egyre több vegán alternatívája jelenik meg a hagyományos ételeknek, például vegán virsli, vegán csirke nuggets, vegán húspogácsa. Ezek nagyon jó lehetőségek, ha valaki éppen csak belekezd a vegánságba és szeretné valamivel pótolni a húst, ám hosszútávon érdemesebb inkább a minimálisan feldolgozott ételek felé venni az irányt.

Pár pontban foglaljuk össze akkor a lényeget:

  • A növényi alapú étrend elsősorban az egészségre összpontosít, a veganizmust etikai megfontolások irányítják.
  • Aki növényi alapú étrenden van, az kerüli a feldolgozott élelmiszereket, míg aki vegán, az nem feltétlenül. Tehát, aki csak teljesértékű növényi ételeket fogyaszt, az nagy valószínűséggel a vegán chipsre is nemet mond, mert a feldolgozottsága miatt az már nem fér bele az étrendjébe.
  • A vegánok teljes mértékben kizárnak az étkezésükből minden állati eredetű terméket, a növényi étrendbe mértékkel, de beleférhet, hogy alkalmanként húst vagy tejterméket fogyasszunk.

A különbségeknél azonban sokkal fontosabb az, hogy miben egyeznek. A legnyilvánvalóbb hasonlóság az, hogy mindkét esetben a növények képezik az étrend alapját.

A vegánság és a növényi alapú étkezés is számos táplálkozási előnnyel járhat, amik a hús elhagyásából és a növények előtérbe helyezéséből fakadnak, és vegánként is lehet úgy étkezni, hogy a teljes értékű, feldolgozatlan ételeket helyezzük a központba. A döntés mindenkinek a sajátja.


Felhasznált források:

Plantbased: https://plantbased.ie/news/plant-based-vs-vegan-what-is-the-difference/

Mindbodygreen: https://www.mindbodygreen.com/articles/plant-based-vs-vegan

Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/plant-based-diet-vs-vegan

Forksoverknives: https://www.forksoverknives.com/wellness/plant-based-diet-vs-vegan-diet-whats-the-difference/

Vegsoc: https://vegsoc.org/info-hub/definition/