Távolodjunk el egy kis időre a közösségi médiától és éljünk a jelenben!

A modern kor technológiái sok segítséget nyújtanak és kiszélesítették számunkra a világot. Rengeteg lehetőségünk van már, ha bármit meg szeretnénk tudni, hiszen az internet a rendelkezésünkre áll, és szolgáltatja számunkra a naprakész információkat. Ezt korábban elképzelni sem tudtuk volna, ma pedig már annyira természetesnek vesszük, hogy az időnk nagy részét is ez uralja. De vajon tényleg jó tesz nekünk, hogy a nap 24 órájában elérhetőek vagyunk a világ számára és az információk végtelen halmaza beborít minket? Vegyünk egy mély levegőt, csukjuk be a szemünket pár percre és közben csak azt figyeljük, ahogy a levegő keresztül áramlik rajtunk. Ugye milyen jó érzés? Lehet, hogy több időt kellene az ilyen tevékenységeknek szentelnünk? Ha erre gondolunk, és jó érzéssel tölt el, akkor tegyünk egy próbát és csökkentsük a technikai kütyükkel töltött időt. Ennek a tevékenységnek már neve is van, amit mostanság egyre többet hallunk: digitális detox/méregtelenítés. De nézzük meg, hogy mit is jelent ez.

A digitális méregtelenítés

A digitális méregtelenítés egy olyan időszakot jelent, amikor az adott személy megvonja magától a technológiai eszközök használatát (okostelefon, számítógép, közösségi média). Ahogy a testünknek is szüksége van időnként méregtelenítésre, úgy a „digitális lényünknek” is. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy úgy létezünk a társadalomban, hogy a valós, jelenbeli interakciókra figyelünk anélkül, hogy a digitális világból bejövő információk elvonják a figyelmünket. Ennek segítségével az emberek el tudják engedni a folyamatos online kapcsolódásból fakadó stressz érzését is.

social media

A digitális méregtelenítés okai

Nagyon sok ember van, akiknek a napi kapcsolattartása szinte teljesen az online világban történik. Ez azt is jelenti, hogy jóval több időt töltenek az interneten a közösségi média használatával is, mint amennyire az még egészségesnek mondható. Tudjuk, hogy az online kapcsolatoknak rengeteg előnye van, hiszen itt nincsenek határok és a világ bármely pontján bárkit elérhetünk. Nagyon fontos azonban, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az online tér, a személyes kapcsolataink és a jelenbéli életünk között.
A Healthline platform készített egy felmérést a közösségi médiával kapcsolatban. A kimutatás szerint a válaszadók 25%-a válaszolta azt, hogy a mentális egészségét negatívan befolyásolja a túlzott közösségi média használat, míg 53% szerint sokat segíthet, ha korlátozzák az online térben töltött időt. 29% azt vallja, ahhoz, hogy hatást tudjunk elérni, pár napos közösségi média szünetet kell tartani, a 15-24 évesek körében ugyanerre a kérdésre a válaszadók 46%-a helyeselt. Ebből is látszik, hogy néha nem árt egy kis szünetet tartani akár az emberi kapcsolataink érdekében.

Hogyan befolyásolja a közösségi média a kapcsolatainkat?

Köztudott, hogy az online térben megtalálható, rengeteg információt néha nehéz kezelni. Ha ezeket a felületeket egészséges keretek között használjuk, akkor növelhetjük a hatékonyságunkat akár munka, akár kapcsolati téren. Sajnos azonban van ennek egy árnyoldala is, amit főként a túlzásba vitt „nézegetés” okoz. Már több kutatás is igazolta, hogy pozitív és negatív hatással is lehet a kapcsolatainkra. Pozitív hatásait könnyen le tudjuk mérni magunkon, de mi a helyzet a negatív oldalával? Sokan vannak, akik napi szinten több órát töltenek a képernyő és a telefon előtt és olyan tartalmakat néznek, ahol főként másokhoz hasonlítják saját magukat. Ez az egyik legnagyobb gond, hisz az egészségtelen összehasonlítás és az önmagukkal szemben támasztott irreális elvárások súlyos esetben még depressziót is okozhatnak. Az önszeretet hiánya szintén megjelenik, melynek súlyos következményei is lehetnek. Ezáltal pedig a személyes kapcsolatokra is befolyással vannak. Tom Kersting pszichoterapeuta vizsgálatai szerint a legtöbben ilyenkor elszakadunk a jelen valódi pillanatától és a készülékeink bámulása elveszi az időt a személyes kapcsolataink gondozásáról, ami családi és munkahelyi problémákat okoz, ez pedig már a függőség jele.

függőség

Kimberly Henderson New York-i terapeuta úgy véli: „ A technológia akkor válik problémássá, ha beleavatkozik a mindennapi életbe és függőséghez vezet.” Sok embernél a közösségi média egyfajta visszaigazolás helyszíne. Itt várják ugyanis, hogy megerősítést kapnak a tetteikkel vagy a kinézetükkel kapcsolatban. Azt is mondhatnánk, hogy bizonyos személyek a lájkok száma alapján ítélik meg saját magukat és azt, hogy mennyire fontosak az ismerőseiknek. Ez azonban idővel egy egészségtelen testképzavart fog okozni. Mivel sok esetben robotpilóta üzemmódban éljük az életünket észre sem vesszük, hogy teljesen elszakadtunk a valóságtól és sok embernek fel sem tűnik, hogy gond van. Nagyon fontos, hogy figyeljük magunkat, esetleg kérjük meg családtagjainkat vagy legközelebbi barátainkat, hogy szóljanak, ha látják, hogy az online tér súlyos károkat okoz életünkben. A legjobb azonban, ha saját magunk ismerjük fel, hogy itt az idő a változtatásra. Nézzük meg, hogy mikor tudjuk biztosan, itt az ideje egy kis online mentes térnek az életünkben.

Jelek, hogy digitális méregtelenítésre van szükség

Joshua Becker író, influencer az elmúlt 8 évben tudatosan figyelte, hogy a technológia mennyire elvonja a figyelmünket és teljesen átveszi az uralmat az életünk felett. Éppen ezért ő már többször végzett digitális méregtelenítést különböző periódusokban 14 és 40 nap között. Tapasztalatai alapján a legoptimálisabb a 29 nap megtartása. Ilyenkor tudatosan meg kell vonni magunkat minden technikai eszköztől. Ekkor látjuk meg igazán, hogy mennyire nagy a függőség. Ha a munkánkhoz elengedhetetlen a számítógép és a telefon használata, akkor állítsunk fel határokat, pl. a telefont csak hívások fogadására használjuk és akár az alkalmazásokat ideiglenesen törölhetjük, hogy elkerüljük a kísértést. A figyelmünket és a gondolkodásunkat tudatosan átirányítjuk más, fontosabb irányba. Sokan, többek között Becker is beszámolt róla, hogy egy böjt elvégzése után teljesen átértékeli a körülötte lévő dolgokat és utána, egyfajta egészséges egyensúlyt lehet tapasztalni hosszú távon.

Mikor érdemes szünetet tartani?

 • Félelem attól, hogy lemaradunk valamiről

Ennek a jelenségnek már neve is van: FOMO. Ez egy manapság egyre ismertebb jelenség a világban, ami a társadalmi szorongás összefoglaló megnevezése. Akár odáig is fajulhat, hogy kényszeres szorongást vagy nagymértékű félelmet érzünk, hogy mi van, ha lemaradunk valamiről, ha nem használjuk a közösségi médiát és emiatt kiközösíthetnek minket. Azonban azt érdemes leszögezni, hogy mivel nem tudunk mindig mindenhol ott lenni, ezért úgyis mindig lemaradunk valamiről. Ettől azonban még pontosan ugyanolyan értékes emberek vagyunk.

 • Kényszeres ellenőrzés

Ha azt érezzük, hogy muszáj megnézni az eszközökön, hogy érkezett-e valami értesítés vagy akár üzenet, holott lehet, hogy 10 perccel ezelőtt is megnéztük. Figyeljünk oda, hogy ennyire már ne engedjük át az uralmat a technikának a mindennapjaink fölött.

 • A tervezettnél több idő eltöltése az okos eszközeinken

Amikor elhatározzuk, hogy mit olvasunk el vagy nézünk meg az interneten, aztán hirtelen elkalandozunk és azt vesszük észre, hogy újabb és újabb alkalmazást vagy videót nyitottunk meg, vagy éppen a Facebook hírfolyamát görgetjük már jó ideje.

 • Megjelenik a bűntudat a hosszú idő elvesztegetése miatt

Ha ott ragadtunk a számítógépnél vagy telefonnál és a tevékenység után már konkrétan megjelenik a bűntudat érzése, hogy mennyi időt elvesztegettünk a napunkból feleslegesen, az már egy intő jel, hogy valóban szünetet kell tartani.

 • Soha nincs időnk semmire

Valószínűleg már mindenki érezte úgy, hogy egy – egy nap, mintha semmire se lenne idő. De vajon hogyan telik el ilyen gyorsan? Ha elővesszük a telefonunkat és megnézzük, hogy mennyi időt töltöttünk akár telefonálással, akár a közösségi médián való görgetéssel, akkor az egy nagyon erőteljes felismerés, hogy feleslegesen mennyi időnk ment el valójában a semmire.

Ha a fent leírtak valamelyikét tapasztalod, feltétlenül iktass be digitális méregtelenítést. A böjt után biztosan hálásak leszünk magunknak, hogy mennyi szabadidőnk lesz, amit olyan dolgokra fordíthatunk, amelyek valóban a mentális egészségünket támogatják. Egy, egyhetes „elvonókúráról” itt lehet olvasni bővebben.

digital detox

Mit tehetünk, hogy ez a jelenség ne mozdítsa el az életünket egy teljesen negatív irányba?

Mivel a digitális függőség egy újdonság úgymond a világtörténelemben, még folyamatos kidolgozásra várnak a megfelelő módszerek. Vannak olyan éttermek, amelyek tiltják a mobiltelefon használatát, cserébe viszont ingyenes falatokat kínálnak azoknak, akik hajlandóak az evés idejére félretenni készülékeinket. Bizonyos cégek pedig kifejezetten ajánlják dolgozóiknak, hogy töltsenek legalább heti 1 napot vagy a nap nagy részét a mobiljuk nélkül és kapcsolódjanak a közvetlen környezetükkel.

Hogyan valósítsd meg a digitális detoxot?

Az emberek két fontos erőforrással rendelkeznek: idővel és figyelemmel. Erről mindenki önmaga tud rendelkezni, hogy a saját idejét és figyelmét mire irányítja. Mivel munkaidőben a legtöbben egész nap a képernyő előtt ülnek és nagyon sokan még utána is az online teret választják kikapcsolódásképpen, ezért rendkívül tudatosnak kell lennünk, ha elhatározzuk, hogy változtatni szeretnénk. Tom Kersting azt mondja: „ A szimpatikus idegrendszer a szervezet természetes riasztó- stressz reakciója akkor lép működésbe, amikor az eszközeinket eltávolítjuk. Ez pedig egy olyan fizikai megvonás, mint az alkohol megvonása.” Sokan biztosan felteszik a kérdést, mégis hogyan tudnám ezt megvalósítani a mai világban, amikor mindig elérhetőnek kell lennem? A válasz elsőre ijesztőnek tűnhet, de egyáltalán nem bonyolult. Tudatossággal és meghatározott prioritás felépítésével könnyen el tudjuk érni. Ha nem is tudunk/akarunk teljes napot vagy akár napokat a készülékeink nélkül tölteni, akkor először kezdjük kicsiben. Az alábbi tippek segíthetnek a képernyőidő csökkentésében:

 • Tedd félre a telefont: kapcsold ki vagy tedd repülőgép üzemmódba, miközben az éppen aktuális feladatra koncentrálsz.
 • Korlátozd a közösségi média felületek használati idejét: összpontosíts a közösségi média használatának korlátozására vagy teljes felfüggesztésére a böjt idején
 • Technikamentes zónák létrehozása: a lakásban nevezzünk ki olyan helyeket, ahol nem szabad a digitális eszközöket használni. Családtagjainkkal együtt is végezhetjük, így tudjuk egymást motiválni. 
 • Jutalmazd meg magad a technológia mentesen eltöltött időért: vezess be akár napi 1 óra én-időt, amikor olyan dolgot végzel, ami boldogsággal tölt el. Olvasd el a kedvenc magazinodat, vagy sétálj egyet a telefonod nélkül.

Végül néhány ötlet, hogyan tedd könnyebbé a digitális detox időszakát:

 • Értesítsd a barátaidat és családodat elhatározásodról és kérd a támogatásukat
 • Tudatosan irányítsd a figyelmedet más tevékenységre
 • Menj el sétálni, kirándulni vagy vacsorázni a barátaiddal
 • Töröld a közösségi média alkalmazásokat
 • Írd le az élményeidet, új ötleteidet ebben az időszakban
 • Keress olyan embereket, akik szívesen bekapcsolódnak a programba, hiszen egymást támogatva könnyebb végigcsinálni
 • Minél több időt tölts el családoddal, barátaiddal

énidő

Lehet, hogy első olvasásra nagyon nehéznek tűnhet és akár azt is gondolhatod, hogy ez teljesen felesleges. Mindenképpen figyeld meg magadat, és ha a fentieket észleled az életedben, akkor légy tudatos, és tegyél azért, hogy továbbra is te irányítsd az életedet, ne pedig az eszközeid. Mindenkinek kell egy kis szünet olykor, tehát mindenképpen érdemes egy kis kütyümentes szabira menni, amiért idővel hálásak leszünk magunknak. A végére egy kis vidámság. Ha szeretjük a sorozatokat, akkor érdemes megnézni a Digitális detox  című francia minisorozatot, amely ezzel a témával foglalkozik, és nagyon szórakoztató. ☺ Mindenkinek jó feltöltődést kívánok!


Forrás 

https://www.healthline.com/health/mental-health/the-benefits-of-a-social-media-break-plus-30-things-to-do-instead

https://www.mindbodygreen.com/0-10977/10-tips-to-spend-less-time-on-social-media-more-time-with-humans.html

https://www.mindbodygreen.com/articles/social-media-and-relationships

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-know-if-you-need-a-digital-detox-and-other-practices-for-pursuing-a-more-meaningful-life

https://www.healthline.com/health-news/how-to-do-a-digital-detox

https://www.healthline.com/health-news/we-tried-it-digital-detox

https://www.verywellmind.com/why-and-how-to-do-a-digital-detox-4771321

Fotók

www.freepik.com/