Táplálkozzunk szezonálisan – éljünk egészségesebben!

Gondoljunk csak bele, milyen jó érzés, amikor nyáron a friss sárgabarackba beleharapunk, vagy a nagy melegben egy szelet jó hideg görögdinnyével hűtjük le magunkat. Többnyire ezeket a gyümölcsöket a nyári időszakban fogyasztjuk leginkább. Mi lenne, ha az év többi részében is úgy táplálkoznánk, hogy figyelünk arra, melyik az az étel, ami az adott időszakban terem. De lássuk, hogy mit is jelent a szezonalitás az ételek tekintetében.

A szezonális étkezés 

Az élelmiszereknek saját növekedési ciklusa van. Amikor az adott növény eléri az érettségét, betakarítják. A betakarítás idején a legmegfelelőbb étkezési célra használni, hisz akkor biztosítja a maximális tápanyag tartalmat és a legjobb ízt. Ezzel kicsit visszatérünk az ősi módszerekhez. Gondoljunk csak bele, elődeink teljesen együtt áramlottak az anyafölddel. Mindent maguknak termesztettek és takarítottak be, ezáltal sokkal tisztább táplálékot is fogyasztottak, mint most mi. Tisztában voltak a növények tulajdonságaival, a megfelelő ültetési idővel, neveléssel és az ideális betakarítással is. Ha mi is tudatosan figyelünk a testünkre, akkor, mint a legjobb iránytű,  jelzi számunkra mikor mire van szükségünk. Ez pontosan az, amikor egy ételt nagyon megkívánunk és érezzük, hogy nekünk ezt most meg kell ennünk.

Sok esetben csak azért fogyasztjuk a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, mert jobb ízűek és kedvezőbb áron hozzájuthatunk.
Susan Rappaport táplálkozási tanácsadó és a NuYu Revolution, New York- i edző stúdió alapítója egy elméletet alkotott meg ezzel a táplálkozási irányzattal kapcsolatban. Azt vallja, hogy azt együk, aminek éppen szezonja van, mivel a szervezetünknek pontosan akkor van arra a legnagyobb szüksége.„ Bizonyos vitaminokat és a meleget a napnak köszönhetjük, ezért mikor kevesebb a napfény, fontos, hogy olyan ételeket együnk, melyek kiegészítik ezt a hiányt, valamint olyanokat, amelyek melegen tartanak minket. És ugyanígy, ha bőséges a napfény, fontos, hogy olyan élelmiszerekkel egészítsük ki testünket, amelyek megvédenek minket a naptól és hűtenek is.”

szezonális étkezés

Miről szól a szezonális étkezés?

Ma már többről van szó, mint a konkrét táplálkozásról és az ízek tökéletes harmóniájáról. A világ változik és vele együtt mi is, valamint a tápanyagforrás is átalakulóban van, ezért még jobban oda kell figyelnünk, észben tartani a fenntarthatóságot fontosságát is. Kiemelten fontos, hogy lehetőleg olyan forrásból szerezzük be ételeinket, mellyel nem teszünk kárt a természeti erőforrásokban, és védjük a környezetünket is. Éppen ezért a legjobb, ha tudatosak vagyunk és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, ehhez pedig nagy segítséget nyújthat a szezonális étkezésre való odafigyelés. Azt a tévhitet el kell oszlatni miszerint a fenntartható étkezés azt jelenti, hogy mindenkinek csak teljes értékű növényi étrendet kell követni a hétköznapok során. Ennél ez jóval összetettebb. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a környezeti tényezők milyen fontosak (pl. az üvegházhatású gázkibocsátás és az erőforrások optimális felhasználása). Lássuk, akkor mégis milyen a fenntartható étrend.

Minden amit tudnunk kell a fenntartható étrendről

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a fenntartható étrend az, ami mind az embert, mind a természetet támogatja olyan formában, hogy a következő generációnak is biztosítani tudja az élethez szükséges erőforrásokat. Legideálisabb esetben egy helyi gazdaság olyan zöldség-, és gyümölcs termesztéssel foglalkozik, mely az emberi egészség számára kielégítő, miközben a környezetet is védi azáltal, hogy kevesebb káros növényvédő szert és műtrágyát használnak fel. Többnyire az ilyen gazdaságok arra is odafigyelnek, hogy vetésforgót használjanak, amivel már a jövőbeli fenntarthatóságra is gondolnak.

fenttarthatóság

De lássuk, milyen pozitív hatása van a fenntartható étrendnek!

 • megfizethető, hozzáférhető és tápláló, mentes a káros kémiai vegyületektől
 • termelésük során minimális üvegházhatás kibocsátás keletkezik
 • a termelőtől a csomagoláson és a szállítón át a vevőig való eljutás területileg minél közelebb van egymáshoz

Így már jobban átláthatjuk, hogy mire kell figyelni, de jó tudni azt is, hol szerezhetjük be a számunkra legjobb tápanyagokat.

Szezonális ételek fellelhetősége

Azt hiszem mindenkiben elsőként a termelői piac merül fel, ha a beszerzésre gondolunk. Azért is a legjobb, mert itt általában közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a gazdákkal és a termelőkkel. Bátran feltehetjük kérdésünket akár a termesztéssel kapcsolatban is. És lássuk be, hogy ők azok, akik a leginkább tisztában vannak az aktuális szezonban termő legjobb zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ha sokat járunk ide, akkor számunkra is szembetűnik, hogy a kínálat fokozatosan változik a betakarításnak megfelelően. A szezonális táplálékok fogyasztása ideális, mert az adott zöldség/ gyümölcs éppen akkor van a termése szempontjából a csúcson, ezért akkor a legjobb a fogyasztása szervezetünk számára. Ha pedig nincs lehetőség termelői piac felkeresésére, akkor irány a helyi élelmiszerbolt, ahol találhatunk nagyobb mennyiségben is szezonális élelmiszereket. Bő terméskor a termékeket a nagyobb mennyiség miatt gyorsan eljuttatják a termelők a boltokhoz, hiszen így a fogyasztó még hozzájuthat mielőtt a szavatossága lejárna.


Katie Webster amerikai szakácskönyv író tudomása szerint sok regionális élelmiszer üzletlánc működik együtt a helyi gazdaságokkal, így mindenképpen vásárláskor keressük a címkén a „helyi” jelzést, hogy biztosra mehessünk, hogy mit vásárolunk. Ezzel pedig nemcsak a legjobb forrásból szerezhetjük be a tányérunkra valókat, de a helyi gazdaságot is támogathatjuk, ami pedig még jó érzéssel is eltölthet minket.

szezonális zöldségek

A szezonális étkezés egészségügyi előnyei

Az adott szezonban aktuális élelmiszerek adják a legjobb ízt és magasabb tápanyagot biztosítanak a fogyasztók számára.
Kelsey Lorencz– a Graciously Nourished dietetikusa azt mondja, hogy egy adott zöldség/gyümölcs esetében minél tovább tart az idő, amíg a termelőtől eljut a fogyasztóhoz, annál nagyobb tápanyagvesztés figyelhető meg. Egy tanulmány szerint a leveles zöldek esetében elmondható, hogy az eredeti C- vitamin tartalmuk majdnem 50%-át elvesztik a tárolás és szállítás során. Egy 2008-ban készített vizsgálat pedig igazolta, hogy az őszi brokkoliban majdnem kétszer annyi C- vitamin található, mint a tavaszi változatában. A fagyasztott termékeknél tudhatjuk, hogy nem veszítenek a tápanyagokból. Ezeket az élelmiszereket akkor szüretelik le, amikor érési idejük szerint a csúcson vannak, ezért jobban megóvható a tápanyagösszetétel.
Azonban elsősorban arra törekedjünk, hogy az élelmiszert a betakarításhoz legközelebbi időpontban fogyasszuk el. Szánjunk egy kis időt a megfelelő információk beszerzésére, hogy a szervezetünk számára legjobb élelmiszereket és táplálékokat fogyasszuk. Tegyük félre a felgyorsult világ általi kényelmes életmódot, és figyeljünk jobban a természetre, legyünk vele újra összhangban, mint korábban őseink. A legjobb, ha az évszakokhoz igazodunk.

Az évszakokkal együtt áramolva táplálkozzunk

Az áramlás fontos része kell, hogy legyen az életünknek, hisz ezzel újra eggyé válhatunk a természet energiájával, ami pedig egy nyugodtabb és stresszmentesebb életet tesz elérhetővé számunkra. Az indiai ayurveda  egy különleges szót használ speciálisan a szezonális étkezésre vonatkozóan: ritucharya. Ez egy tanítás arról, hogy melyik évszakban mit kell enni az egészség megőrzése érdekében. Annak ellenére, hogy az általuk meghatározott ételek inkább az indiai területekre jellemzőek, magát a filozófiát részletesebben megismerhetjük és elsajátíthatjuk az alapokat a szezonalitásra vonatkozóan. Azért is fontos ennek az ismerete, hogy megtudjuk melyik az adott szezon jellemző tápláléka.

Sajnos a szezonon kívül termesztett élelmiszerekről köztudott, hogy úgy tudják biztosítani a folyamatos elérhetőséget a népesség számára, hogy valamilyen kezeléseket, többnyire érlelőszereket alkalmaznak rajtuk. Ide tartoznak a gázok és hőfolyamatok is. Így tudják elérni, hogy szinte egész évben kiszolgálják az embereket, viszont így ezek az ételek egyáltalán nem olyan ízletesek és táplálóak, mint a természetesen érlelt társaik. A szezonális élelmiszerek mellett szól az is, hogy amikor épp szezonja van, bőséges termést tudnak biztosítani, így pedig alacsonyabb áron hozzá lehet jutni, ami a mai világban egy lényeges szempont. A lényeg tehát, hogy az évszakokkal együtt étkezve pénzt spórolhatunk. ☺
Tekintsünk meg egy listát az évszakonkénti élelmiszerekről, ami eltérő lehet attól függően hol lakunk, de ennek ellenére támpontot adó információkkal gazdagodhatunk.

Évszakonkénti egészséges élelmiszerek

Tavaszi

 • spárga
 • fokhagyma
 • kelkáposzta
 • leveles zöldek
 • gomba
 • borsó
 • retek

Nyári

 • avokádó
 • uborka
 • sárgabarack
 • szilva
 • paradicsom
 • görögdinnye
 • cukkini

Őszi

 • cékla
 • alma
 • sárgarépa
 • saláta
 • brokkoli
 • paprika

Téli

 • kelbimbó
 • narancs
 • fejes káposzta
 • fehérrépa

A szezonális étkezés megismerése valóban egy új utat nyithat számunkra a helyes táplálkozásban. Nemcsak, hogy a legideálisabb időben kapjuk meg a szükséges tápanyagokat szervezetünk számára, de ha így eszünk a mindennapjainkban hozzájárulhatunk az elfogyasztott élelmiszerből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez is.  Lehet, hogy elsőre nagy kihívásnak tűnik, de próbáljuk ki, és ha megszeretjük, akkor azzal globálisan is tudunk tenni valamit földünk megóvásáért.


Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/seasonal-food?slot_pos=article_3&utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=generalhealth&utm_content=2022-08-10&apid=37566641&rvid=82dc4b42483b86d2d67b7d2e857c9a34f81e01fabba8bb1a502400b7e638ea43#foraging

https://www.healthline.com/health-news/adopting-a-seasonal-diet-may-help-you-lose-weight#The-bottom-line

https://www.mindbodygreen.com/0-4807/10-Reasons-To-Eat-Whats-In-Season.html

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-eat-for-planet-daily-from-climate-and-nutrition-expert

Fotók:

www.freepik.com