Édességben az egészség – avagy miért jó az étcsokoládé?

Az emberek többsége szereti a csokoládét. Sokszor lehet azonban hallani, hogy ne együnk olyan sok édességet, többek között csokoládét sem, mert nem tesz jót nekünk. De ez valóban így van? Járjunk utána együtt és fedezzük fel, hogy az étcsokoládé milyen jó tulajdonságokkal bír, és milyen hatással lehet ránk.

Csokoládé története röviden

A feljegyzések szerint a csokoládé kb. 4000 éves. Kakaóbabból készül és eredetileg Közép Amerikából származik, ahol a Theobroma kakaófák nevelkednek a trópusi éghajlaton. A fák magjából előállított finomság sokáig az „Istenek táplálékaként” került említésre a történelemben. Más területek is érdeklődni kezdtek utána és a spanyoloknak lehetünk hálásak, hogy Európa népét is megismertették ezzel a közkedvelt finomsággal. Akkoriban a gazdagság, a luxus és a hatalom szimbóluma volt. Emiatt elsősorban a királyok és az elit réteg tagjai fogyasztották, leggyakrabban italként.
A mai formája az 1828-as évtől kedve van jelen a világban. Ekkor Coenraad Johannes van Houten holland kémikus feltalálta a kakaóprést és ennek segítségével a pörkölt kakaóbabból préselte ki a zsíros vajat, amellyel egy száraz pogácsa keletkezett. Ezt finom porrá őrölték, amihez a többi hozzávalót hozzátették és a szilárdítás következtében egy formába téve, könnyen emészthető csokoládévá formázták. 

kakaóbab

Valóban tartalmaz koffeint?

A csokoládé nyomokban koffeint tartalmaz, ami a típusoktól függően változhat. Titilayo Ayanwola dietetikus az mondja, hogy a „kakaóbab csokoládévá alakítása során két anyag képződik, a kakaóvaj és a kakaó- szárazanyag”. Mivel azonban a kakaó szárazanyag tartalmaz koffeint, ezért a csokoládé minél több kakaót tartalmaz, annál magasabb a benne előforduló koffein is – tette hozzá Jenna Gorham dietetikus. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy minél sötétebb a csokoládé színe, annál több benne a koffein. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma adatai szerint különböző a csokoládé koffeintartalma. Az adatok szabványosak (1 uncia) csokoládé esetében:
Étcsokoládé (70-85%) kakaó szárazanyag: 22,7 mg
Étcsokoládé (45-59%) kakaó szárazanyag: 12,2 mg.

Annak ellenére, hogy a koffeintartalma viszonylag alacsony, leginkább a napközbeni fogyasztása ajánlott. Molly Knudsen táplálkozási szakértő szerint lehet olyan, amikor egy kis darab étcsokoládé segít a figyelem összpontosításra délután. Lefekvés előtt viszont nem javasolt, mert negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét.

Az étcsokoládé egészségügyi előnyei

 • csökkentheti a magas vérnyomást
  Ez a kakaóbabban lévő magas flavonol tartalom miatt lehetséges, amely egy növényi vegyület antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően az érrendszer általános egészségét javíthatja.
 • csökkenthetik a rák, szívroham és a szélütés kockázatát
 • pozitív hatással lehet az inzulin érzékenységre és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A kortizol szint és az étcsokoládé kapcsolata

Végeztek egy vizsgálatot, amely 30 résztvevő bevonásával készült, akik napi 40 gramm étcsokoládét fogyasztottak legfeljebb 14 napig. Ezen időszakban folyamatos vér és vizelet vizsgálatokat végeztek. A kutatás következménye, hogy az étcsokoládé csökkentette a stresszhormonok kortizol és katekolaminok vizelettel történő kiválasztását. Így normális mértéket idézett elő, a stresszel összefüggő különbségeket az energia- anyagcsere és a bélmikrobiális aktivitások terén. Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy a napi 40 gramm fogyasztása 2 héten keresztül valóban csökkentheti a stressz hormonokat, ráadásul az anyagcserét is pozitívan befolyásolja. Mindig ügyeljünk arra, hogy jó minőségű étcsokoládét vásároljunk, amelyben a lehető legkevesebb hozzáadott cukor található. Inkább olyat preferáljunk, ami bio kakaóból és természetes édesítőszerekből készül. Otthon, akár magunk is készíthetünk például egy jó kis forró csokoládét.

étcsoki

Dr. Berg és az étcsokoládé

Az ismert okleveles csontkovács, táplálkozási szakember az étcsokoládé jótékony hatásait így látja az egészségre vonatkozóan.

Ez az étel, jelentős mértékben rendelkezik fitotápanyaggal, flavonokkal és polifenolokkal, amelyek nagyobb mennyiségben fordulhatnak elő, mint az áfonyában vagy az acai bogyóban. Fogyasztása jótékonyan hat ránk, ezért érdemes organikus és cukormentes változatot preferálni.

Jótékony hatásai

 • csökkentheti a vérnyomást
 • csökkentheti az LDL (rossz koleszterin) és HDL (jó koleszterin) koleszterint 
 • csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát
 • csökkentheti a kortizolt és az adrenalint, ezért fogyasztják sokan a stressz elkerülése érdekében
 • csökkentheti a rákos megbetegedés kockázatát
 • javíthatja az inzulin szintet
 • emeli a hangulatot és a depresszió ellen is védelmet nyújthat
 • növelheti a fizikai aktivitás szintjét
 • kiválóan hidratálja a bőrt
 • csökkentheti a metabox szindrómát, amely a koleszterinszint, vérnyomás és a vércukorszint javításának elegye.

Fontos megemlíteni, hogy vesekő esetén kerülendő a fogyasztása!

Ha szeretnétek, próbáljátok ki Dr. Berg étcsokoládés és kakaóvajas finomságát

Kicsit menjünk tovább, mi az, amit mindig is szerettünk volna bővebben tudni az étcsokoládéról. Számos jótékony hatása van ennek a finomságnak, ami a testünket és a lelkünket is pozitívan táplálja. 

Íme, az étcsokoládé legjobb tulajdonságai

 1. Jó hatással van az agyra és megelőzhető a memóriavesztés

Számos kutatásban kimutatták már korábban, hogy milyen jó hatása van az agyra, hiszen az agy azon területeit stimulálja elsősorban, ahol az örömközpont is találhatóDr. Joy DuBost élelmiszer tudós és regisztrált dietetikus így vélekedik. Egy 2018-ban készült tanulmány szerint már 48 gramm 70%-os kakaótartalmú bio csokoládé elfogyasztása növeli az agyban a neuroplaszticitást, amely azt jelenti, hogy új szinaptikus kapcsolatok jönnek létre az agyban, ez pedig jótékony hatással van a memóriára.

      2. Javíthatja a véráramlást

A benne található flavanoidok serkentik az endotéliumot, az artériák bélését, így nitrogén- oxidot termelnek. Ez azért is fontos, mert jeleket küld az artériáknak, annak érdekében, hogy ellazuljanak, így csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást és a vérnyomást is csökkenti.

     3. Javíthatja az agyműködést

Az agy vérellátását nagymértékben támogatja, elsősorban a fiatal felnőtteknél. Tehát a napi kakaóbevitel a memóriát és a tanulást is elősegíti. Az időseknél a demencia előrehaladását akadályozza meg. A benne lévő koffein és teobromin, mint stimuláló anyagok, rövidtávon javítják az agyműködést.

    4. Ajándék a bőrnek

Az étcsokoládéban lévő flavanolok a nap káros sugarai ellen nyújtanak hatékony védelmet, mivel a bőr véráramlását segítik elő, illetve a bőr hidratáltságát támogatják. Egy tanulmány szerint a magas flavanol tartalmú étcsokoládé vagy kakaó 12 hétig tartó fogyasztásának következményeként a bőrét sokkal jobban védi a napsugárzástól. Érdemes azért tudni, hogy ez a módszer nem helyettesíti a fényvédők használatát. A Harvard Egyetem vizsgálatai alapján az étcsokoládéban található vas, réz, magnézium vagy éppen mangán is. A mangánról azt kell tudni, hogy a kollagén termelést támogatja, amely a bőr fiatalságának hosszabb ideig való fenntartását segíti elő.

   5. Segíti a fogyást és jótékony hatással van a bélrendszerre

Azért a legtöbben elsősorban nem a csokoládéra gondolnak, ha a fogyásról van szó. Will Clower idegtudós még egy könyvet is írt ezzel a témával kapcsolatban. Tapasztalatai alapján az étkezés előtt vagy után egy kis mennyiségű étcsokoládé elfogyasztása olyan hormonokat stimulál, amelyek azt üzenik az agynak, hogy a szervezet jóllakott. A mértéket mindenképpen tartsuk be, és tudni érdemes, hogy nem ellensúlyozza az egészséges táplálkozást. Az emésztés során egyfajta prebiotikumként viselkedik, vagyis olyan rostként, amely a jótékony baktériumok növekedését segíti elő. Ennek következtében az egészséges anyagcsere működését tartja szinten.

 

A finom és tápláló étcsokoládé tehát igencsak jó hatással van a szervezetünkre, ezért nyugodtan engedjük meg magunknak a csábítást, ha egy kis édességre vágyunk. A mértéket ebben is érdemes tartani, nem azt jelenti, hogy mindennap nagy mennyiséget együnk. A cikkből is kiderül, hogy étkezés előtt vagy után egy kis falat igazán jó hatással van a testre és a lélekre is.


Forrás

 https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate?slot_pos=article_2&utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=generalhealth&utm_content=2022-07-20&apid=37566641&rvid=82dc4b42483b86d2d67b7d2e857c9a34f81e01fabba8bb1a502400b7e638ea43

https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/delicious-reasons-to-eat-dark-chocolate.aspx

https://www.mindbodygreen.com/articles/is-dark-chocolate-good-for-you-heres-what-studies-show

https://www.mindbodygreen.com/articles/does-chocolate-really-have-caffeine-what-are-effects

https://www.youtube.com/watch?v=ggv93uGUBB8

https://www.drberg.com/keto-recipes/dark-chocolate-and-cacao-butter-treats

https://nutritionfacts.org/topics/dark-chocolate/

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/chocolate-dark-chocolate-nutrition-facts-health-benefits-caffeine-recipes/

Fotók

https://unsplash.com/