Most akkor melyik az egészségesebb: friss vagy fagyasztott gyümölcsöt együnk?

Ha zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnél fogyasztani többféle alternatíva áll rendelkezésedre. Vásárolhatsz frisset, fagyasztottat, szárítottat, aszaltat, liofilizáltat és a lista itt még nem ér véget. A különféle lehetőségek közül azonban a legtöbben a friss és a fagyasztott közül választanak, de vajon melyik a táplálóbb? – ha velünk tartasz, megtudhatod!

granola dessert

Fagyasztott és friss gyümölcsök/zöldségek tápanyagtartalma

A friss és fagyasztott zöldségek/gyümölcsök tápanyagtartalmát összehasonlító tanulmányok eltérő eredményeket mutatnak. Ennek oka csupán az, hogy egyes kutatócsoportok frissen betakarított termékeket vizsgálnak, míg mások szupermarketben vásároltakat, melyek átesnek szállítási – és tárolási folyamatokon. Általánosságban azonban mindkettő megállapítja, hogy a fagyasztási eljárás megőrzi a gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalmát, tehát a friss és fagyasztott is egyaránt megőrzi az értékes tápanyagokat, mint az A-vitamin, E-vitamin, karotinoidok, ásványi anyagok és rostok.

friss vagy fagyasztott gyümölcs

friss vagy fagyasztott gyümölcs

 

Nem mindegy, hogy meddig tároljuk a friss gyümölcsöket és zöldségeket

Nem sokkal betakarítás után, a friss gyümölcsök és zöldségek elkezdik elveszíteni nedvességtartalmukat, illetve nagyobb a romlás és tápanyagérték csökkenés veszélye is. A friss zöldségekben lévő C-vitamin-tartalom közvetlenül betakarítás után csökkenni kezd, amit a tárolási folyamat csak tovább redukál. A zöldborsó például a betakarítás utáni első 24–48 órában C-vitamin tartalmának akár 51%-át is képes elveszíteni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a tárolásnak van pozitív hatása is, hiszen az antioxidánsok, például a karotinoidok és a fenolok mennyisége megnövekedhet a gyümölcsökben, zöldségekben néhány nap után. időszakos böjt

2 gyümölcs és 1 zöldség, amit érdemes fagyasztva fogyasztani

A gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás fontos részét képezik, de gyors romlandóságuk miatt sajnos van, hogy a kukában végzik. Egy 2018-as felmérés például rámutatott arra, hogy Amerikában mennyi gyümölcsöt és zöldséget pazarolnak el az emberek. Ennek elkerülése érdekében kiváló alternatíva lehet, ha egyes gyümölcsökből a fagyasztott változatot részesítjük előnyben, és a kényelem mellett, sok esetben egészségesebb is lehet. 

Bogyós gyümölcsök

Néhány gyümölcsöt azért fogyasztunk fagyasztott változatban, mert szezonálisak, nincs ez másképp a bogyós gyümölcsökkel sem. Az eper, az áfonya, a málna és a szeder magasabb tápértéket tartalmaz fagyasztott formában, ha már szezonon kívül vagyunk, hiszen a leszedést követően hamar elkezdik elveszíteni a szervezet számára hasznos tápanyagokat. Gyorsfagyasztási eljárással azonban ezek megmaradnak.

friss vagy fagyasztott gyümölcs

Spenót

A friss spenót kiváló nyers fogyasztásra, azonban ha főzéshez szeretnénk használni, célszerűbb fagyasztottat választani. A fagyasztott spenót sok vizet képes visszatartani, ezért mielőtt felhasználnánk, tegyük egy szűrőbe és locsoljuk meg langyos vízzel. Miután kiolvadt a fagyos zöldség, nyomkodjuk ki a felesleges vizet. Legtöbb esetben nem szükséges eltávolítanunk a víz 100%-át, azonban péksüteményeknél és krémes tésztáknál figyeljünk oda felhasználás előtt, hogy teljesen száraz legyen a zöldség. 

Őszibarack

Ki ne szeretné nyáron a lédús és édes őszibarackot? A finom, friss gyümölcs fogyasztására azonban csak 2 hónap áll rendelkezésünkre a szezon során. Ugyan konzverv formában is megvásárolható, de ezek sajnos tartalmaznak hozzáadott cukrot és egyéb tartósítószereket, melyek nem túl egészségesek. Ha télen is barackot szeretnénk fogyasztani, akkor a fagyasztórészlegen kell keresgélnünk.

friss vagy fagyasztott gyümölcs

Miért vásároljunk fagyasztott gyümölcsöt és zöldséget?

  • kényelmes, gyors és sokszor kedvezőbb áron elérhető, mint a friss változat 
  • Bevezet egy kis kunlináris kalandba, hiszen olyan, más éghajlaton termesztett gyümölcsöket is bármikor megkóstolhatsz mint pl. a papaya, mango, ananász
  • csökkentheted vele az élelmiszer pazalást a fagyasztódban sokáig eláll, így elég csak akkor elővenned, amikor éppen megkívánod. 

A mélyhűtőben tárolás mellett létezik még egy izgalmas megoldás, amivel nem csak finomat ehetsz, de a gyümölcsök tápanyag kánaánjában is dúskálhatsz! A liofilizálással, vagyis a fagyasztva szárítási eljárással a vizet kivonják a gyümölcsökből, zöldségekből, így egy roppanós állagú gyümölcs snacket kapunk, melyek még táplálóak is. Ez az eljárás kiválóan alkalmazható például bogyós gyümölcsöknél: eper, málna és kék áfonya esetén is. Ha szeretnél többet olvasni a témáról, akkor ajánljuk figyelmedbe egy korábbi cikkünket erről: Liofilizált gyümölcsök, a legújabb egészséges snackek.


Források

Antioxidants in Fresh and Frozen Fruit and Vegetables: Impact Study of Varying Storage Conditions

https://bfff.co.uk/wp-content/uploads/2013/09/Leatherhead-Chester-Antioxidant-Reports-2013.pdf

Are frozen fruits and vegetables as heatlhy as fresh?

https://www.blendtopia.com/blogs/wellness/are-frozen-fruits-and-vegetables-as-healthy-as-fresh

Fresh vs Frozen Fruit and Vegetables — Which Are Healthier?

https://www.healthline.com/nutrition/fresh-vs-frozen-fruit-and-vegetables

11 Fruits and Veggies You May Be Better Off Buying Frozen:

https://www.thehealthy.com/nutrition/frozen-fruit-and-vegetables/

Why should I buy frozen fruits and vegetables?

https://fruitsandveggies.org/expert-advice/why-should-i-buy-frozen-fruits-and-vegetables/

Relationship between food waste, diet quality, and environmental sustainability:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0195405 

Fotók

https://www.freepik.com/