Liofilizált gyümölcsök, a legújabb egészséges snackek

Az egészségünk megőrzéséhez szükséges napi gyümölcsmennyiség akár a zsebünkben is elfér, ha liofilizált formában fogyasztjuk, nem kell amiatt aggódnunk, hogy megromlik, ráadásul pont olyan finom, mintha frissen szednénk a bokorról!

Köztudott, hogy a gyümölcsök az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves részét képezik, ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiséget fogyasszunk belőlük. A WHO szerint naponta 400 g zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása olyan megbetegedések kockázatát csökkentheti, mint a szívbetegségek, a stroke vagy a rák.

Ma már nagyon sok alternatíva áll a rendelkezésünkre akkor is, ha éppen nincs lehetőségünk friss gyümölcsöt fogyasztani. A szárított, az asztalt és a fagyasztott gyümölcsök mellett egyre többet hallani a liofilizált, azaz fagyasztva szárított gyümölcsökről is, amik az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően a sokoldalú felhasználhatóságuknak és a számos előnynek, ami hozzájuk kapcsolódik.

Mi az a liofilizált gyümölcs és hogyan készül?

A liofilizálás, más néven fagyasztva szárítás egy olyan eljárás, amely során a gyümölcsből egy speciális módszerrel kivonják a vizet, így hosszú ideig eltarthatóvá válik. A módszer lényege, hogy a gyümölcsöt először lefagyasztják, majd egy vákuumkamrába helyezik, ahol az alacsony nyomás és a fokozatosan emelkedő hőmérséklet hatására a gyümölcsben lévő jégkristályok elpárolognak, anélkül, hogy folyékony halmazállapotba kerülnének.

A fagyasztva szárítás nagyjából 99%-kal csökkenti a gyümölcs víztartalmát, miközben tápanyagtartalma és szerkezete változatlan marad. A fagyasztva szárított gyümölcs teljes egészében megtartja természetes ízét is, így nincs szükség hozzáadott cukrokra vagy mesterséges adalékanyagokra.

Friss, szárított, vagy liofilizált gyümölcs: melyik a legtáplálóbb?

liofilizált eper

A liofilizáláshoz használt gyümölcsöket általában akkor szüretelik le, amikor a legérettebbek, és ezután rögtön le is fagyasztják őket, ez az oka annak, hogy tápanyagtartalmukból nem veszítenek. Szemben az aszalt gyümölcsökkel, ahol az egyszerű dehidratálással csak a víz 75-95%-át távolítják el, ami vitamin-veszteséggel járhat, a liofilizálásnál – mivel a víz majdnem teljesegészét kivonják -, ez nem fordul elő.

A liofilizált eper például ugyanolyan jó A és C-vitamin forrás, mint a friss eper. A gyümölcsök amellett, hogy remek vitaminforrások, magas rosttartalmuk miatt is fogyasztjuk. A fagyasztva szárított gyümölcsök rosttartalma hasonló a friss gyümölcsökéhez, így ugyanannyira alkalmasak a rostbevitel növelésére, emellett antioxidánsokban is legalább olyan gazdagok,
mint a friss gyümölcsök.

Igaz, hogy a liofilizált gyümölcsökben több cukor van, mint a friss gyümölcsökben?

Liofilizált eper

A rövid válasz az, hogy nem igaz.

Mivel a liofilizált gyümölcsöket teljesen megfosztják a víztartalmuktól, általában magasabb a tápanyag- és energiatartalmuk is, emiatt sokan hihetik, hogy több cukrot tartalmaznak, mint a friss gyümölcsök, de ez nem egészen így van. A tényleges különbség a cukor koncentrációjában van, nem pedig a mennyiségében.  Mivel a fagyasztva szárítás során a nedvességet eltávolítják, a gyümölcsök összezsugorodnak, ezért könnyebb belőlük egyszerre nagyobb mennyiséget elfogyasztani, mint a friss gyümölcsökből. Például míg a friss eperből a nagy nedvességtartalma miatt akár már egy kisebb táltól is úgy érezhetjük, hogy teleettük magunkat, addig a liofilizált verzióból sokkal többet meg tudunk enni.

 

A fagyasztva szárított gyümölcsök apró méretük miatt tehát magasabb koncentrációban tartalmazhatnak cukrot, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ki kellene iktatni őket az étrendünkből, sőt! A hagyományos szárított gyümölcsökkel ellentétben például a fagyasztva szárított gyümölcsök nem készülnek hozzáadott cukrokkal, mivel a liofilizálás módszerének következtében megőrzik természetes ízüket és édességüket.

Összefoglalva, a fagyasztva szárított gyümölcsöknek nem magasabb a cukortartalmuk, csak  kisebb a térfogatuk, ezért könnyebb rövidebb idő alatt nagyobb mennyiséget elfogyasztani belőlük, ami így nagyobb energiabevitelt eredményezhet. A megoldás tehát az, hogy odafigyelünk az adagokra és tudatosan étkezünk.

A liofilizálásnak köszönhetően a gyümölcs extra hosszú ideig eltartható, textúrája sokkal ropogósabb, mint a hagyományos szárított gyümölcsöké, emiatt, valamint édes íze miatt önmagában is remek nassolnivaló. Ezért talán azoknak is meghozza a kedvét a gyümölcsevéshez, akik egyébként annyira nincsenek oda érte, de reggelinket is nagyon feldobja, ha zabkásába, müzlibe, granolába vagy gyümölcssalátába tesszük.

granola recept

Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen a liofilizált gyümölcs és szeretnétek kipróbálni, a Viblance webshopján liofilizált eper és málna is kapható.

viblance liofilizált gyümölcs


Felhasznált források:

NHS. UK: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/why-5-a-day/

WHO: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Eatthis: https://www.eatthis.com/freeze-dried-fruit/

Freshlypreserved: https://freshlypreserved.com/blogs/nutrition/7-excellent-benefits-you-should-know-about-freeze-dried-fruits

Nutritionrealm: https://nutritionrealm.com/freeze-dried-strawberries-nutrition-facts/