Minden, amit tudni érdemes az időszakos böjtről!

Mostanában sokat hallani a tisztítókúrákról, böjtökről. Tavasz közeledtével pont itt van ennek az ideje. Összeszedtük, hogy mire érdemes odafigyelni és igazából mit is takar maga a böjt. Ha érdekel tarts velünk!

Őseink is rendszeresen böjtöltek

A böjt az egyik legősibb egészség megőrzési forma, amely támogatja a jólétet. Steve Hendricks – újságíró, a Világ legrégebbi gyógymódjának szerzője, így nyilatkozott róla: „2500 éves története van… A világ gyakorlatilag minden nagyobb vallásában megjelenik, gyakorlatilag minden nagyobb kultúrában megjelenik.” Azonban ennek ellenére, hogy már hosszú ideje ismerik az emberek, mégis annyi rejtély van vele kapcsolatban, amit érdemes felfedezni.  A böjt tulajdonképpen egy olyan gyakorlat, amikor bizonyos ideig tartózkodunk az étkezéstől. Beszélhetünk itt kalória korlátozásról is, ami pedig a kalória hiányát jelenti. Mivel a fogyás mindig népszerű téma, a böjtöt a következő nagy fogyás divatjának tekinthetjük.  A böjtök közül az időszakos böjt kap egyre nagyobb népzerűséget.

Mit kell tudni az időszakos böjtről?

Először is leginkább kérdések merülhetnek fel bennünk ha meghalljuk az időszakos böjtölést, mint kifejezést. Mivel ilyenkor a kalóriacsökkentés a legfontosabb, több gondolat ébredhet fel bennünk, pl. mi lenne, ha minden 2. nap csökkenteném a bevitt kalóriát?; Mi lenne, ha heti 1-2 vagy havi 4-5 napig böjtölnék? A jó hír, hogy napi háromszori étkezéssel is kezdhetjük a folyamatot, – ami valljuk be, kissé szokatlannak tűnik a mai társadalomban-, pedig ha megvizsgáljuk az őseink életvitelét, akár napi egy nagy étkezéssel is elegendő energiával tudták ellátni a szervezetüket az egész napos munkára és tevékenykedésre.

Az időszakos böjtölés tulajdonképpen az egyik legnépszerűbb étkezési gyakorlat, ami egyébként egészségügyi előnyökkel is jár, mint pl. a fogyás, a hosszabb élet és a kognitív képességek szinten tartása és javulása. Egyfajta étkezési stratégiának nevezik, amely az étkezési és nem evési időszakok tudatos váltogatását jelenti.  Mivel mindenkinek más a szervezete, ezért tisztában kell lennünk az egészségügyi állapotunkkal, mielőtt belevágunk. Általánosságban a kutatások többsége kimutatta, hogy ez a böjt a legtöbb ember szervezete számára megfelelő. Jason Fung – böjtszakértő úgy nyilatkozik arról, hogy bármikor lehet ezt végezni, mert, amikor nem eszünk, az lényegében már böjtöt jelent.

egészség

A böjt típusai

 • 12 órás böjt

A szakemberek állítják, hogy a 12 óránál rövidebb böjt nem ér semmit, ezért leginkább ezt javasolják kezdésnek. Amy Shah integratív orvos is azt véli, hogy a napi 12 óra a minimum idő, amit érdemes táplálék megvonással tölteni. Ez az idő pozitív hatással van a vércukorszintre és még a fogyás szempontjából is változás következik be. A rövidebb böjtök csökkentik a bélrendszerrel összefüggő toxinokkal való kitelítettséget, amely leginkább az elhízás és a gyulladásos megbetegedéseknél jellemző. Azért is jó ezzel kezdeni, mert 12 óra étkezés és 12 óra böjtölés könnyebben kivitelezhető, hiszen a 12 órából ideális esetben 8 órát alvással töltünk, ami azért sokat segít.

 • 16:8 böjt

Az időkorlátos étkezések legnépszerűbbje ez a terv, amikor 16 órát böjtölünk, és 8 óra jut az étkezésre. Az ilyen fajta megvonásnál a súlycsökkentés és a csökkent zsírtömeg figyelhető meg a legtöbb esetben. Ebben a tartományban a szervezetben beindul a ketózis zsírégető állapot, de azért ez emberenként változó, nem általános. Ilyenkor még nem merül fel az autofágia, ami egy természetes folyamat, amikor a sejtek kitisztítják vagy újrahasznosítják a szükségtelen vagy nem működő komponenseket a szervezetben. Ezáltal pedig új és egészséges sejteket állítanak elő.

 • Havi egyszeri böjt

Benjamin Horne – böjtölés és a szív- és érrendszeri betegségek szakértője úgy véli, hogy hosszú távon a havi 1 napos böjtölés jótékony mechanizmust indít el a szervezetben, amelyek segítenek a krónikus betegségek megelőzésében. Vizsgálatokat  végeztek, és az eredmények igazolták, hogy a rendszeresen böjtölők esetében 45%-alá csökkent a halálozási arány évek után, valamint 71%-al csökkent a szívelégtelenség kialakulása.

További böjtölési időszakokról itt lehet információt szerezni.

böjt

Az időszakos böjt előnyei

 • segít a fogyásban: nem érzünk késztetést az evés utáni sóvárgásra, ezért kiválóan támogatja a fogyást
 • csökkenti a szervezetben lévő gyulladást: tanulmányok bizonyították, hogy jó hatással van a gyulladás elleni küzdelem, és az oxidatív stressz ellen
 • javítja a bélrendszer egészségét: egyes kutatások  azt igazolják, hogy ez a folyamat rendkívül hatásos lehet az irritábilis bél szindróma kezelése esetén
 • csökkenti a betegségek, főként a rák kialakulását: kutatások szerint az éhezés negatívan hat a rákos sejtekre
 • a szívre jó hatással van: a böjt jó hatással van a szív,- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
 • egészséges vércukorszint: segíti az éhség kordában tartását, aminek hatására csökkenhet a zsírraktározás, ez pedig nagyban csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
 • jó hatással van az agyi funkciók működésére: fokozza a mentális energiát és rendkívül jó hatással van a fókuszálásra. Mivel az idegrendszert támogatja, ezért a neurodegeneratív betegségek (Alzheimer,- és a Parkinson kór) kockázata jelentős mértékben csökkenthető vele.

De mégis mennyi ideig érdemes böjtölni? Ez egyénfüggő. A legfontosabb az, hogy mindenki az állapotának és az életvitelének megfelelő időszakot válasszon. Ehhez érdemes egy táplálkozási szakember segítségét kérni és egy böjtölési tervet felállítani, ami segít követni az eredményeket. A fokozatosságra itt is figyeljünk! Azonban érdemes megjegyezni, hogy nem mindenkinek való a böjtölés.

Kinek nem ajánlott a böjt?

Bizonyos esetekben nem ajánlatos ezt a folyamatot elkezdeni, vagy hosszabb ideig végezni. Ezek a következők:

 • korábbi étkezési zavarok esetén
 • rendkívül alacsony testsúly esetén
 • nőknek nagyon óvatosan kell a böjtölést végezni, mert akár a menstruáció folyamatába is beleavatkozhat
 • teherbeesés időszakában nem ajánlott

A böjt tehát a szabályok betartásával biztonságosan végezhető. Azonban a hétköznapi rutinba is hoz változást, ezért jó tájékozódni a következőről is:

 • Vizet, kávét és teát nyugodtan lehet fogyasztani a böjt alatt. A kávét pedig még ajánlják is, mert tompítja az éhséget
 • Aki aggódik amiatt, hogy egészségtelen – e a reggeli kihagyása, az megnyugodhat, egyáltalán nem, ha a nap hátralevő részében egészséges ételeket fogyaszt.
 • Az étrend kiegészítők ebben az időszakban is szedhetők.
 • Lehet edzeni is a böjt időszak alatt
 • Az időszakos böjt kevesebb izomvesztést okoz, mint a rendszeres kalóriakorlátozás
 • Nem befolyásolja, nem lassítja az izomvesztést
 • A gyerekeknek nem ajánlott a böjtölés!

hidratálás

Nézzünk meg 3 meglepő dolgot a böjtről!

  1. Az 1800-as évektől kezdett ismertté válni, amely azonban már évszázadokkal előtte is jelen volt a világban, de főként vallási rituálék részeként. A böjt mai formáját Henry Tanner orvosnak köszönhetjük, aki saját betegségét gyógyította meg vele. Abban az időben felkérték rá, hogy tartson nyilvános böjtöt, mivel sokan kételkedtek a módszer hatékonyságában. Ahogy hatásossága megmutatkozott, egyre többen elkezdtek hinni benne és mai szóval élve szenzáció lett, aminek köszönhetően letette a mai böjtölés alapjait, amit jelenleg terápiás eszközként is használnak.
  2.  Válasszunk egy magunknak megfelelő étkezési ablakot. Ez azt jelenti, hogy célszerű a saját időbeosztásunkhoz igazítani az étkezést. Vizsgálatok többsége azt bizonyította, hogy a legcélszerűbb a nagyobb étkezéseket a reggeli és a délelőtti napszakban végezni.  A vizsgált csoportok esetében azon személyek, akik ebben az időszakban ettek többet, csökkent a vérnyomásuk és a fogyás is intenzívebb és sikeres volt, mint más kontroll csoportok esetében. Ez azoknak is beválhat, akik nem szeretnének böjtölni, de mégis változtatnának. Igyekezzenek a korai napszakban többet enni, és a késői étkezéseket csökkenteni.
  3. Az ízlelőbimbók megváltozhatnak a böjt során. A folyamat során változik a testünk és az érzéseink is a tisztulás következtében, ezért a végén változást tapasztalunk. Az egyik legszembetűnőbb az ízlelés megváltozása. Így akár azt is tapasztalhatjuk, hogy az olyan ételek, amelyeket korábban nem találtunk jó ízűnek vagy nem kedveltünk, most újra elfogyasztjuk. De ennek az ellenkezője is igaz. Érdemes megfigyelni, hogy kiből mit vált ki a folyamat. Steve Hendricks újságíró így fogalmazta meg: „Ízlelőbimbóinak ez a neurális adaptációja a csak vizet használó böjt egyik előnye”.

Összességében a böjt jó hatással van a szervezetre, és egy tisztító folyamatot indít el, továbbá a mentális funkciókra is hatást gyakorol. Azonban mielőtt belevágunk, mindenképpen tájékozódjunk és kérjük ki szakember tanácsát. A legjobb ezek mellett, ha ismerjünk magunkat annyira, hogy mikor és mennyi ideig tudjuk ezt a folyamatot végezni, amely nem zavarja meg nagymértékben a szervezetünket.


Forrás:

https://www.mindbodygreen.com/articles/3-things-you-probably-didnt-know-about-fasting

https://www.mindbodygreen.com/articles/your-definitive-guide-to-intermittent-fasting

https://www.mindbodygreen.com/articles/minimum-hours-you-can-intermittent-fast-and-still-get-health-benefits

https://nutritionfacts.org/topics/fasting/

https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide

https://www.healthline.com/nutrition/fasting-benefits

https://www.mindbodygreen.com/articles/what-actually-breaks-a-fast-according-to-intermittent-fasting-experts

Fotók:

https://www.freepik.com/