A szorongás alternatív kezelése – hogyan segíthetünk természetes módon?

A mai rohanó világban minden nagyon felgyorsult és sokszor valószínűleg nehezen tudjuk követni, hogy mi is történik körülöttünk. Mivel elég különbözőek vagyunk, ezért a világ változásaira is másképpen reagálunk. A modern kor egyik meghatározó jelensége a stresszes életvitel, ami kismértékben még egészséges lehet, de ha már a mindennapjainkat meghatározza, akkor inkább káros. Leginkább félelem vagy szorongás formájában jelentkezik. Ez azonban nem ugyanaz. Vizsgáljuk meg közelebbről mik a finom különbségek a kettő között.

A félelem és a szorongás közötti különbség

Tara Swart idegtudós és a The Source szerzője publikációjában ismertette, hogy félelem az egyik legősibb érzelem, amelyet leginkább túlélési érzelemnek említ, az undorral, szomorúsággal és a haraggal együtt. „ Minden érzésünk az alapvető érzelmek kombinációja. Például a féltékenység olyan, mint a szerelem és a harag”- teszi hozzá. 

A szorongás viszont már inkább egy mentális állapot, több mint egy érzelem. Legjobban úgy lehetne megfogalmazni, hogy a szervezet természetes válaszreakciója a stresszre. Kismértékben nem feltétlenül rossz, de ha rendszeressé válik, akkor már negatívan befolyásolhatja az életminőséget. A félelem az aggodalom és a nyugtalanság érzését foglalja magában. Ez pedig tünetekkel is járhat.

A szorongás előforduló tünetei:

 • gyors légzés
 • nyugtalanság
 • koncentrációs zavarok
 • emésztési problémák
 • alvászavar
 • ingerlékenység

Ez nem jelenti azt, hogy mindenki ugyanazt tapasztalja. Mindenkinél más módon jelentkezik, van, akinek rögtön erős pánikrohamai jelennek meg, míg mások csak egy kis bizsergést érezhetnek. Ha megjelennek a tünetek, de hirtelen mégsem tudjuk mi is lehet a probléma, akkor gondoljuk végig, hogy mi történik az életünkben mostanában? Ha a pontos kiváltó okot nem tudjuk meghatározni vagy esetleg a kezdeti kiváltó ok megszűnése után is jelentkeznek a tünetek, biztosra vehetjük, hogy szorongással állunk szemben.

szorongás

Szorongás vagy szorongásos zavar

A tudomány különbséget tesz a szorongás és a szorongásos zavar között. Ha egy dolog miatt szorongunk azt hamar meg is tudjuk oldani, viszont ha már olyan mértékű folyamatos szorongást érzékelünk, ami a mindennapjainkat is negatív irányba befolyásolja, akkor ott már szorongásos zavarral állunk szemben.
A szorongásos zavar az Egyesült Államokban már az egyik leggyakoribb mentális egészségügyi állapotnak számít. Vizsgálatok szerint 40 millió felnőtt lakos 18 százaléka tapasztal valamilyen szorongásos rendellenességet az életében.

Szorongásos rendellenességek:

Mindenki szorong valami miatt az életében. A szorongásos zavarban szenvedő emberek olyan mértékű bizonytalanságot vetítenek előre a vélhető kimenetellel szemben, hogy ez már nagyon távol esik a valódi esemény megtörténtétől. 

Szorongásos zavar kezelése

A szorongásos zavart többféleképpen is lehet kezelni, attól függően, hogy kinek mi a legmegfelelőbb módszer, amely segít.

Ezek lehetnek:

Természetes gyógymódok a szorongás kezelésére

A szorongás gyógyításánál először is ki kell deríteni a kiváltó okot, így még pontosabb diagnózist lehet felállítani és a legjobb kezelést kidolgozni. Amíg ezeknek utána járunk, addig is vannak lehetőségek és természetes módszerek, amivel tehetünk azért, hogy sokkal jobban érezzük magunkat. Lehet, hogy már ezek is olyan mértékű segítséget nyújthatnak, hogy a probléma a segítségükkel feloldódik.

Fontos a helyes légzés

A légzésnek hihetetlen gyógyító ereje van. Anna Yusim pszichológus szorongás esetére azt javasolja, hogy lélegezz be 2-szer, aztán tartsd bent a levegőt 4 számolásig, majd kilégzés 8 számolásig. Ezt a folyamatot 3-4 szer egymás után meg kell ismételni. Ezzel a kis gyakorlattal aktiválni tudjuk a paraszimpatikus idegrendszert, ami támogatja az ellazulást.

Meditáció

A meditációról köztudott, hogy nagyon jó hatással van az agyra és az egész testünket képesek vagyunk általa ellazítani. Érdemes minden reggelt ezzel indítani és ha a nap folyamán esetleg súlyosabb tüneteket észlelünk magunkon, akkor este is megcsinálhatjuk. Az esti gyakorlat üzenetet küld a mellékvesének, hogy minden rendben van.  Amikor ellazult állapotba kerülünk a meditáció által meg tudjuk figyelni a fejünkben zajló belső párbeszédet, ahol lehet, hogy választ kaphatunk a szorongásra.

meditáció

Indítsuk a napot nevetéssel

Kristina Hallett pszichológus azt tanácsolja, hogy kezdjük a napunkat nevetéssel, hiszen ez dopamint adagol a testünknek, amitől sokkal jobban indul a napunk. Ezért ha tehetjük, a reggeli e-mail olvasás helyett végezzünk olyan tevékenységet, ami megnevettet.

Edzés

Ha a napot testmozgással indítjuk, máris tettünk valamit az egészségünkért és azért, hogy a napi akadályokat könnyebben vegyük. Az edzésről már több kutatásban is kimutatták, hogy a szorongás csökkentésére kiváló hatással van. A legjobb ilyenkor kortizol tudatos gyakorlat sorokat végezni, akár jógázni, vagy csak egy kicsit kocogni. Egy 2013 – as tanulmány  igazolta, hogy a szorongással küzdő emberek, akik rendszeres testmozgást végeznek, könnyebben vészelik át a szorongással járó tüneteket. Az edzés növeli a koncentrációt és az akaraterőt. Kutatások is igazolták, hogy például a hatha jóga segíti a test ellazulását, aminek következtében jelentősen csökken a szorongás.

Lefekvés előtt fehérjedús ételeket fogyasztani

Alvás közben a testünk pihen, amit egy kicsit böjtölésnek érzünk, ezért reggelente alacsonyabb a vércukorszintünk, amely sok embernek szorongást és reggeli feszültséget okozhat, hiszen egy stresszes állapotot idéz elő, ami veszélyt jelenthet. Ezért a legjobb, ha fehérjében gazdag és lehetőleg alacsony cukortartalmú ételeket fogyasztunk az esti órákban.

Csökkenteni a koffeinfogyasztást

Kutatások igazolták, hogy a koffein sok esetben szorongásos zavarokat okozhat és akár pánikrohamot előidézhet az ebben a betegségben szenvedőknél. Így sok esetben a koffein elhagyása javíthatja a szorongásos tüneteket, mivel képes befolyásolni az agy kémiáját. De rendszeres kávéfogyasztás esetén nem célszerű azonnal drasztikus módon megvonni magunktól kedvenc italunkat, hanem a fokozatos csökkentés célravezetőbb. Helyettesítsük vízzel, hiszen az a legkiválóbb szomjoltó, ami a legjobban hidratálja testünket.

Aromaterápia

Az aromaterápia egy holisztikus gyógyító kezelés, amely természetes növényi kivonatokkal támogatja az egészséges és a kiegyensúlyozott életet. Az aromaterápia során célzottan olyan illóolajokkal végeznek kezeléseket, ami az adott probléma esetén oldja a feszültséget. Lehet illatolással, diffúzorban történő párologtatással vagy szépségápolási termékekhez hozzá keverve is alkalmazni. A legjobb, ha minél tisztább illóolajokat használunk (pl. DoTerra illóolajok), hiszen ezzel tudjuk a legjobban támogatni testi és lelki egészségünket. Az aromaterápia során segít ellazulni és képes csökkenteni a pulzusszámot és a vérnyomást, így egy nyugodt állapotot idézhetünk elő vele.
A legjobb illóolajok szorongás enyhítésére:

 • levendula
 • grapefruit
 • ilang ilang
 • bergamott

aromaterápia

Kiegyensúlyozott étrend

Kutatók vizsgálatai bebizonyították, hogy a helyes étkezés képes csökkenteni a szorongást. Egy 2021-ben készült felmérés szerint fontos az omega- 3 zsírsavakban készült ételek fogyasztása; a B- és C-vitaminok rendszeres bevitele, továbbá a friss zöldségeket és gyümölcsöket magába foglaló vegán vagy lakto- vegetáriánus étrend. Napi szinten minél több gyümölcsöt és zöldséget eszünk, annál boldogabbnak, nyugodtabbnak és energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Táplálkozási szakértők szerint az alábbi dolgokra figyeljünk oda:

 • kiegyensúlyozott étrend tartása
 • magas cukortartalmú ételek kerülése
 • feldolgozott élelmiszerek mellőzése
 • megfelelő hidratálás
 • dohányzásmentes életmód

Masszázsterápia

A masszázs segítségével enyhíteni lehet az izom feszültséget és a helyes véráramlás elősegítésével a stressz és a szorongás is feloldódik. Egy klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a svédmasszázs kitűnően képes az izmokat lazítani, ezáltal a feszültséget feloldani. Ez tehát egy kiváló alternatív terápia lehet, mely segít a szorongásos tünetek kezelésében, akár önmagában, akár más gyógyszeres vagy pszichoterápiával közösen.

További alternatív szorongás kezelési technikákról itt  lehet tájékozódni.

A szorongás sajnos nagyon gyakorivá vált az utóbbi időben. Mindenképpen figyeljünk magunkra és a környezetünkben élőkre. Nem szégyen segítséget kérni, ha ilyen gondokkal küzd valaki. Alkalmazzuk a természetes gyógymódokat, amelyek nagyon sokat tudnak segíteni a tünetek kezelésében és akár a megszüntetésében. Fontos tudni, hogy senki sincs egyedül és mindig van hova fordulni.


Forrás

https://www.healthline.com/health/natural-ways-to-reduce-anxiety#takeaway

https://www.healthline.com/health/anxiety/anxiety-vs-anxious

https://www.healthline.com/health/anxiety-alternative-treatments?utm_source=ReadNext#alternative-treatments

https://www.healthline.com/health/stress-and-anxiety?utm_source=ReadNext

https://www.mindbodygreen.com/articles/science-based-techniques-for-dissolving-anxiety-stress

https://www.mindbodygreen.com/articles/neuroscientist-on-the-difference-between-fear-and-anxiety

https://www.mindbodygreen.com/articles/morning-anxiety-what-it-is-and-how-to-deal-with-it-naturally

https://nutritionfacts.org/topics/anxiety/

Fotók

https://www.freepik.com/