Így készül a granola – Egy nap a Viblance műhelyben

Mi érdekelne titeket a leginkább, ha beleshetnétek a Viblance életébe?

Amikor ezt a kérdést feltettük nektek, a legtöbben a granolakészítés folyamatára, egyes fázisaira voltatok kíváncsiak, így most megmutatjuk, hogyan telik egy nap a Viblance műhelyében, amikor az egyik kedvenceteket, a Pekándiós granolát készítjük… 🙂

De előtte néhány szó a Viblanceről….

A Viblance filozófia

A Viblance termékek megalkotásakor elsődleges szempont volt, hogy ne csak finomak, egészségesek is legyenek, hiszen Magyarországon ilyen reggelizőtermékeket korábban keresve sem találtunk. Mivel saját magunkon tapasztaltuk, hogy ha odafigyelünk az étkezésre, jobban érezzük magunkat, ezért biztos volt, hogy valami jóízűt és egészségeset szeretnénk kreálni. Növényi alapú reggeliket készítünk valódi alapanyagokból, melyek egyszerre táplálják a testet és teszik boldoggá a lelket. Teljes értékű és természetes összetevőket használunk, mesterséges adalékanyagok nélkül.
Granoláinkból nem spóroltuk ki az értékes és nem mellesleg finom alapanyagokat – mint például az olajos magvakat -, így tele van olyan falatokkal, melyekre a szervezetünknek szüksége van, ugyanakkor mentesek mindentől, amire nincs.

Hol készül a Viblance granola?

A Viblance granolák készítése egy kis, néhány négyzetméteres budai műhelyben indult. Később a termékpaletta szélesítése miatt ezt a helyet kinőttük, így elkerülhetetlen volt, hogy egy jóval nagyobb üzembe költöztünk.

A granolákat és zabkásákat 100%-ban gluténmentes, illetve kisüzemi keretek között gyártjuk. Utóbbi azt jelenti, hogy gépek helyett minden folyamatot kézzel végzünk: az alapanyagok kimérésétől kezdve, a csomagoláson át, a címkézésig. Egyedül a több kiló granola összekeverésekor alkalmazunk egy kis gépi segítséget.

egy nap a viblance műhelyben

A sütési folyamat

A díjnyertes Pekándiós granolánk sütésén keresztül most bemutatjuk a folyamatot. A sütés előkészületei akkortájt kezdődnek, amikor az emberek többsége a hajnali órákban rányom a szundira és a másik oldalára fordul. 🙂 Bizony, 7.00 óra után nem sokkal már a sütőben illatoznak a granolák. Most pedig nézzük, hogy hogyan kerülnek oda.

A 0. pont az egyik legfontosabb lépés: a megfelelő alapanyagok kiválasztása. Évek óta azzal töltjük az időnk nagy részét, hogy különböző      gyártóktól és termelőktől termékmintákat rendelünk, teszteljük őket, megnézzük a termékspecifikációt, ellenőrizzük, hogy használnak-e adalékanyagokat, tartósítószereket, utánajárunk, hogy valóban az van-e a termékben, ami a dokumentációban, és így tovább. Számunkra ez egy véget nem érő feladat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzunk, amik maximális tápértékkel és élvezeti értékkel rendelkeznek, és mentesek mindenféle vegyszertől és adalékanyagtól.

1. Ha megvannak a granola alapanyagaink, kezdődhet a gyártás. Elsőként veszünk néhány nagy tálat, amikben kimérjük a száraz alapanyagokat.

Egy nap a Viblance műhelyben

A zabpelyhen, napraforgómagon és pekándión kívül, kerül még bele tökmag, mandulapálcika, kókuszchips és puffasztott quinoa.

2. Ezután kimérjük a nedves összetevőket: az agavé szirupot, juharszirupot és az olívaolajat.

3.  Fűszerezzük.

4. Jöhet a keverééés! Az alapanyagokat kezdetben kézzel kevertük össze, ami egy nagy adag granola esetében, akár 10-12 percig is eltarthat. Ennél a lépésnél nagyon fontos, hogy alaposak legyünk, hiszen a fűszerek csak így tudnak egyenletesen szétterülni. Ennél a lépésnél az időtakarékosság miatt már alkalmazunk egy kis gépi segítséget.

5. Az így kapott keveréket tepsikre adagoljuk és elegyengetjük. Ez szintén egy kritikus és időigényes mozzanat, mivel ha túl vastagon tesszük rá, nem sül meg rendesen, ha viszont túl vékonyan, akkor megéghet. Fontos az arany középút.

6. Előmelegített légkeveréses sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

7. Megvárjuk, míg az összes adag kihűl.

8. Csomagolunk és címkézünk.

Nagy kár, hogy a technika nem teszi lehetővé, hogy illatokat publikáljunk. Ekkora mennyiségű granolasütés után brutálisan jó illat kering az üzemben! Úgy képzeljétek el, mintha összeadnátok sok-sok fűszeres sütemény illatát. Isteni:)

A granolakészítő csapat

A műhelyben szám szerint kevés, de annál hatékonyabb és lelkesebb kolléga dolgozik. Most őket kérdeztük az üzemi munkával kapcsolatban, hiszen izgalmas kulisszatitkok lapulnak a zsebükben.
Egységes véleményen voltak azzal kapcsolatban, hogy a legtöbb monoton üzemi munkától eltérően a granolakészítés munkafázisai változatosak, így nem válnak unalmassá a mindennapok. Ehhez az is hozzátartozik, hogy időközben szélesedett a termékpaletta, így akár napi szinten változik a gyártási tevékenység. Viszont bármi legyen is a feladat, annak mindannyian örülnek, hogy különböző “gyári szagok” helyett finom ‘süteményillatban” dolgozhatnak.

Feri kollégánk szerint legjobban a sütési idő betartására kell figyelni, hiszen sem az égett granola, sem a puha granola nem az igazi.

“Fontos, hogy ne csak a sütési időt nézzük, hanem a kinti hőmérsékletet is, hiszen ha pár fokkal melegebb van az üzemben, akkor a sütők is jóval lassabban sütnek.”

– emlékszik vissza egy korábbi esetre Feri. Egy külső szemlélő számára a granolakészítés talán nem tűnik komplex feladatnak, de a kollégák beszámolója szerint felelősségteljes, és nagy figyelmet, precizitást igénylő munka. Elég kihagyni egy összetevőt, elmérni a só mennyiségét vagy néhány percre elbambulni a sütő mellett és máris több órányi munka, és több tíz kiló alapanyag ment kárba. Szerencsére olyan munkatársakkal dolgozunk, akik ha néha hibáznak is, folyamatosan emlékeztetik egymást a legjobb gyakorlatok követésére.

TÖLTSD LE INNEN A HÁZI GRANOLA RECEPTKÖNYVÜNKET, ÉS KÉSZÍTSD OTTHON SAJÁT GRANOLÁT!

A csomagolás

Miután kihűlt a granola, jöhet a csomagolás. A kézi csomagolás előnye ugyanaz mint a hátránya: nincs két egyforma zacskó. A kollégáink kezei közül igazi remekművek kerülnek ki, amiket aztán sajnálunk bedobozolni, mert ott elkerülhetetlen, hogy kicsit meggyűrődjenek. Néha házi csomagolóversenyeket rendezünk, ahol a legjobbak több, mint 500 granola zacsit csomagolnak be egy nap alatt.

Viblance Mogyorókrémes granola

Viblance Mogyorókrémes granola

Most már tudjátok, hogyan készülnek a Viblance granolák. Ha már kóstoltatok többféle változatot, talán tudjátok, hogy nagyon sokféle termék fut granola név alatt. A nagyipari gyártású, lisztes, térfogatnövelős, ízfokozós, tartósítószeres verziókat érdemes messziről elkerülni. Ehelyett keressétek az olyan termékeket, melyekben az eredeti összetevők szemmel láthatóan felismerhetőek, és ahol tudjátok a gyártóról, hogy odafigyel az alapanyagok minőségére. A granola lényege az lenne, hogy egy szokványos “parizeres zsemlés” vagy kakaós csigás reggelihez képest a zabpehelyben, a mandulában, a tökmagban, a pekándióban és a többi összetevőben található értékes tápanyagokat bejuttassuk a szervezetünkbe úgy, hogy közben még élvezzük is a dolgot. Ha pedig kedvet kaptatok egy finom házi granola elkészítéséhez, nézzétek meg a Granola Mix-ünket, amibe összeraktuk nektek a száraz összetevőket, így isteni, sajátkészítésű csemegét készíthettek otthon!