Gluténmentes Granola – Újabb mérföldkő a Viblance történetében

Sokan jeleztétek felénk, hogy gluténérzékenység miatt nem tudjátok megkóstolni a granoláinkat. Nagy öröm számunkra, hogy mostantól már Ti is nyugodtan kedvetekre ropogtathatjátok a granolát és az almachipset. Nem volt egyszerű, de megcsináltuk: minden termékünk, és az egész üzemünk gluténmentes lett.

Az átállás elvi síkon meglehetősen egyszerűnek tűnt, mivel eredendően a felhasznált összetevőink egyike sem tartalmaz glutént. A normál zabpelyhet viszont malmokban pelyhesítik, melynek során keveredhet búzával és más glutén tartalmú gabonákkal.

Ezért olyan zabpelyhet kellett találnunk, melyet a vetés pillanatától, a betakarításon és a tároláson át a feldolgozásig, minden fázisban teljesen elkülönítve kezelnek bármilyen más gabonától.

Hasonló kihívás volt megoldani, hogy saját üzemünkben kizárjuk a szennyeződés lehetőségét és konzisztens módon tudjunk gluténmentes terméket, gluténmentes környezetben előállítani.

Nagyon örülünk, hogy mostantól a cöliákiával élők csoportját is megszólíthatjuk garantáltan gluténmentes, a Wessling Hungary laboratóriumában bevizsgált termékeinkkel. 🙂

Szeretnénk kiemelni, hogy azért tértünk át a gluténmentes gyártásra, mert sokan kértétek. Nem egy divathullámot akarunk meglovagolni, hanem a cöliákiások jogos igényét igyekszünk ezzel kielégíteni. 

A gluténmentes granola margójára szeretnénk felírni, hogy senkint nem bátorítunk gluténmentes étrendre való váltásra, ha tünetmentes. Tünetek jelentkezése esetén az öndiagnózis és a kísérletezés helyett orvosi konzultációt javaslunk.

A tudomány mai állása szerint háromféle gluténhez köthető betegséget különböztetnek meg1 (ez jó eséllyel változni fog idővel):

  • búzaallergia
  • cöliákia
  • (nem-cöliákiás) gluténérzékenység

A búzaallergia átlagosan ezer emberből egyet2, a cöliákia százból egyet3  és a nem cöliákiás gluténérzékenység szintén százból egyet vagy annál valamivel többet érint4. A gluténhez köthető betegségekkel érintettek teljes csoportja a tudomány mai állása szerint tehát nem nagyobb mint a népesség 3%-a.

Ez Magyarország tekintetében 2-300 ezer ember, ami egy hatalmas szám, és nagy részük valószínűleg nincs is tisztában az érintettségével. Tünetek fellépése esetén, mindenképpen érdemes orvosi diagnózist felállítani, hogy a gluténhez köthető betegségek kizárhatók vagy megfelelően kezelhetők legyenek.

Nem lenne érdemesebb elővigyázatosságból mindenkinek gluténmentesen étkeznie?

Nem.

Sokan szenvednek mogyoróallergiától, mégsem merül fel, hogy mindenkinek kerülnie kéne a mogyorót.

Nincsen arra tudományos bizonyíték, hogy a gluténmentes étrend az egész népességre vonatkoztatva egészségügyi előnyökkel járna5.

Arra viszont van, hogy a gluténmentes diéta, nem gluténérzékeny embereknél, a bélrendszerben káros baktériumok elszaporodását okozhatja6, káros hatással lehet az immunrendszer működésére7, a triglicerid szintreés köze lehet a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához is9.

Az öndiagnózis azért is problémás, mert a cöliákiát a glutén okozta gyulladások azonosításávál diagnosztizálják az orvosok. Sok cöliákiás beteget azért nem sikerül (időben) diagnosztizálni, mert a teszt előtt elhagyják a glutént, így tünetmentesek lesznek.

Összegezve tehát:

  • A gluténmentes nem egyenlő az egészségessel.
  • Ha gyanús, hogy gluténérzékeny vagy, a kísérletezés helyett először fordulj orvoshoz.
  • Ha búzaallergiás, cöliákiás vagy gluténérzékeny vagy, van egy jó hírünk: mostantól a Viblance granoláit is fogyaszthatod, változatlan árakon.

A Viblance termékei nem attól egészségesek, mert gluténmentesek, hanem attól, hogy olcsó ipari melléktermékek helyett minőségi összetevőkből, valódi fűszerekkel készítjük őket.

Hivatkozások és további információ a témában:

A Grain Brain és az Eat Weat című könyvek szerzői fejtik ki totálisan ellentétes véleményüket arról, hogy a gabonák a probléma vagy a megoldás részei -e ebben a videóban.

Egy alapos, sok nézőpontot bemutató podcast további hivatkozásokkal.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22313950

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24343168

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850429

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24885375

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22939437

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20465858

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16377907

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10204832

9 http://newsroom.heart.org/news/low-gluten-diets-may-be-associated-with-higher-risk-of-type-2-diabetes