Az agy nagy dolog – így hozd ki belőle a legtöbbet megfelelő odafigyeléssel és tudatos táplálkozással!

Az agyunk a legfontosabb szervünk, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rá. Mivel központi helyet foglal el az életünkben, érdemes jobban megismerkedni vele. Ha még nem fordítottál erre nagyobb energiát, akkor tarts velünk és megnézzük az agyunk számára legjobb dolgokat, és mi az, amit jobb lenne a jövőben elkerülni a védelme érdekében.

Amit az agyról tudni érdemes

Az agy a vezérlőközpont, amely testünket irányítja, elősegíti a mozgásunkat, levegővételt, a gondolkodásunkat és azt, hogy érezni és érzékelni tudjuk az életünkben lévő dolgokat.  Felelős a tüdőnkért, amely a légzésünket segíti, és a szívünk dobbanásában is jelentős a szerepe. Ha úgy vesszük, olyan, mint az autó motorja, foglalkozni kell vele, gondozni és táplálni. Leginkább a megfelelő élelmiszerekkel tudjuk a legjobbat nyújtani neki, hogy megfelelő tüzelőanyaghoz jusson és jól működjön. Több kutatás is kimutatta, hogy az agyunk számára a leghatásosabb, ha ásványi anyagokban, antioxidánsokban, vitaminokban, polifenolokban, flavonoidokban és omega- 3 zsírsavakban gazdag étrendet követünk.

Ami káros lehet az agy számára

Sajnos azonban vannak rossz szokások, amelyek igencsak károsítják az agy működését és ezzel együtt a kognitív funkciókra is rossz hatással vannak. Dr. David Merill – neurológus és geriátriai pszichiáter azt mondja: „Nem számít, milyen életkorban vagyunk, viselkedésünk hatással van testünk és agyunk egészségére.” Vizsgálatokkal megállapították, hogy már fiatal korban is igen tudatosnak kell lenni. Nem szabad már az ifjú években olyan káros szokásokat kialakítani, mint pl. a dohányzás, egészségtelen táplálkozás és a fizikai inaktivitás. Ha ezek a szokások rögzülnek és tartjuk magunkat ehhez a fajta életvitelhez, akkor nagyban károsíthatja vele az agyat is, ami pedig, hatással van az egész szervezetre.

A legfontosabb, hogy ne essünk kétségbe, ha most ezeket olvasva azt gondoljuk, hogy valóban rossz úton járunk. Mindig lehet változtatni. Az agy egészségét tartsuk szem előtt. Lainey Younkin– regisztrált dietetikus néhány tanácsa annak érdekében, hogy a kognitív képességeket és az agy egészségét, hogyan lehet a legjobban megőrizni és állapotát javítani.

 • Fontos a sok mozgás. Rendszeresen mozogni kell, ha tehetjük, legyen beépítve a rutinba az edzés. Akinek erre nincs módja, már a rendszeres sétával is sokat tehet az egészsége érdekében
 • Legyünk tudatosak!  Kerülni kell a stresszt, és törekedni arra, hogy mindig a jelen pillanatban legyünk. Ebben sokat tud segíteni, ha minden nap meditálunk.
 • Elegendő és minőségi alvás. Az alvás szorosan kapcsolódik az egészségi állapottal. Az agynak szüksége van arra, hogy pihenjen és töltődjön, ezt pedig a legjobban azzal tudjuk számára biztosítani, ha eleget alszunk.
 • Használjuk az agyunkat. Olyan ez, mint a mindennapos torna, az agyunknak is szüksége van edzésre. Ez lehet akár olvasás, rejtvényfejtés vagy bármilyen társas tevékenység, ahol egy tartalmas beszélgetést tudunk folytatni valakivel.
 • Figyeljünk a vérnyomásra. Ha tudjuk, akkor rendszeresen ellenőrizzük.

testmozgás

Az élelmiszerek hatása az agyra

Több kutatásban és vizsgálatban is igazolták, hogy a nem megfelelő táplálkozás negatív hatással van az agyra, ezáltal pedig a memóriát és a hangulatot is jelentősen befolyásolja. Egyes becslések azt mutatják, hogy 10 éven belül akár több, mint 65 millió embert is érinthet a demencia. A demencia a kognitív funkciók hanyatlását jelenti, és egyfajta mentális károsodásnak is nevezik. Ez szoros kapcsolatban áll az agy működésével.

Ahogy korábban említettük a táplálkozás kulcsfontosságú. Nézzük meg, melyek azok az ételek, amelyek káros hatással vannak az agyra.

 • Finomított szénhidrátok

Elsősorban a fehér liszt, a feldolgozott gabonák és a cukrok a legkárosabbak. Ezeket a szervezet gyorsan megemészti, mert magas glikémiás indexszel rendelkeznek, ami pedig az inzulin-, és vércukorszint megemelkedését jelenti. Komoly kimutatásokkal igazolták, hogy azoknál, akik sok finomított cukrot fogyasztanak, jelentősen csökkent a memória aktivitás.

 • Erősen feldolgozott élelmiszerek

Az ilyen csoportba sorolható élelmiszerek sok hozzáadott cukrot, sót és a szervezet számára nem túl egészséges zsírokat tartalmaznak. Főként az előre elkészített, instant tészták, chipsek, boltban kapható szószok és az édességek nagy része sorolható ide. Magas kalóriatartalmuk miatt, jóval kevesebb egyéb tápanyagot biztosítanak. Így az ezzel járó súlynövekedés a testben abszolút negatív hatással van az agy egészségére. Mivel ezek az élelmiszerek rossz irányba befolyásolhatják az agyműködést, ezért csökkenthetik az agyból származó neurotróf faktor (BDNF) nevű molekula termelését. Ez a molekula az agy fontosabb részein található, ideértve a hippocampust, amely a hosszú távú memória, tanulás és az új neuronok érdekében kulcsfontosságú. Ennek érdekében pedig minden negatív hatást ki kell küszöbölni. A legjobb teendő ennek érdekében, a friss és teljes értékű táplálékok fogyasztása, pl. zöldségek, gyümölcsök, magvak és hüvelyesek. Ezek mellett pedig a mediterrán étrend az, amely a legjobb hatással lehet az agy működésére.

 • Aszpartám

Az aszpartám egy mesterségesen előállított édesítőszer, amely az egyik legkárosabb a szervezet számára, több cukormentes termékben is szerepel. Igazából nem kifejezetten cukorbetegek számára készült.Kutatásban kimutatták, hogy az ilyen tartalmú ételek fogyasztásával az emberek ingerlékenyebbek lettek, és magas volt a depresszióra való hajlam. Ennek következtében pedig a mentális képességek is romlottak. A legjobb, ha a mesterséges édesítőszereket és a cukrot kiiktatjuk az étrendből amennyire lehet.

 • Cukorban gazdag italok

Sajnos a cukros italok még mindig nagyon népszerűek és sokan fogyasztják őket napi szinten. Ide tartoznak az energiaitalok, a dobozos gyümölcslevek, szóda és a sportitalok. Ilyen italok rendszeres bevitele az elhízással van összefüggésben, ami a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát jelentősen növelheti, valamint az agyra is rossz hatással lehet. A vér magas cukorszintje pedig a demencia kialakulásához vezethet. A szervezet számára a legjobb ezek teljes elhagyása. Szerencsére sok alternatíva van, amely egészségesebb és finomabb, így könnyebb kiváltani. Fogyasszunk vizet,  friss zöldségleveket helyette.

 • Magas transzzsír tartalmú élelmiszerek

A transzzsírok azok a telítetlen zsírok, amelyek az agy egészségére ártalmatlan hatással vannak. Főként a zsírokban, margarinban, előre elkészített süteményekben fordulnak elő. Nagy mennyiségű transzzsír fogyasztása növelheti az Alzheimer kór kialakulását. Ennek érdekében ajánlott az omega-3 zsírok mennyiségét növelni a táplálkozásban. Olyan ételekben található meg leginkább, mint a lenmag, dió és a chia mag.

agy3

 • Alkohol

Az alkoholról amúgy is tudjuk, hogy nem ajánlott a rendszeres fogyasztása. Kis mennyiségben és jó minőségben természetesen egy kellemes kiegészítője lehet az étkezéseknek, de a mértéken van a hangsúly. A krónikus alkoholfogyasztás rendkívül romboló az agynak, megzavarhatja a neurotranszmitterek működését és az agy térfogatának csökkenéséhez is vezethet. Mivel a kommunikációs központunk is az agy, ezt jelentősen befolyásolhatja negatív irányba. Az alkohol az alvásra is kihat, hiszen a nagy mennyiségű bevitel a szervezetbe lefekvés előtt, kóros alváshiányhoz vezethet, amely teljesen felboríthatja az egész szervezet bioritmusát. Legjobb, ha mellőzzük az életünkből, de természetesen alkalmanként egy pohár bor fogyasztása jótékony hatással lehet.

Most már tudjuk, hogy milyen káros hatással lehetnek különböző élelmiszerek az egyik legfontosabb szervünkre. Mivel a célunk az egészséges és hosszú élet, nézzük meg, mit tehetünk azért, hogy jó állapotban maradjunk.

agy2

Agyunk egészsége

Az agyunk egészsége érdekében fontos tudni, hogy az alábbi dolgokat, ha megtesszük, azzal igenis a legjobbat adhatjuk neki és magunknak is.

 • Zöldség és gyümölcs nagyobb mennyiségű fogyasztásával csökkenthető a demencia és az Alzheimer kód kialakulása. Igazolták, hogy akik ezeket fogyasztják rendszeresen 76%-al  alacsonyabb volt, ezen betegségek előfordulása a vizsgált egyéneknél.
 • Ajánlott a tejfogyasztás kerülése, mivel magas hormonszintet mutattak ki a sovány tejben, ami a betegségek egyik kiváltó oka is lehet.
 • Szervezetünk számára szükséges omega- 3 zsírsavakat a legoptimálisabban növényi forrásokból nyerhetjük.

A táplálkozás még mindig kulcsfontosságú. Tekintsük át, mely ételekkel járulhatunk hozzá az agyunk életerős állapotáért.

Legjobb ételek az agy és a memória érdekében

Mindig próbáljuk az agyunkat csúcsminőségű állapotban tartani. Ennek érdekében figyeljünk oda, milyen élelmiszerekkel tápláljuk testünket.

Íme a legjobb élelmiszerek, amikkel javítani lehet a memóriát és a koncentrációt:

 • Kávé
 • Kurkuma
 • Áfonya
 • Tökmag
 • Brokkoli
 • Dió
 • Étcsokoládé
 • Narancs
 • Zöld tea
 • Leveles zöldek

 

agy1

Ha csak ennyit is tudunk tenni azért, hogy az agyunkra vigyázzunk és megóvjuk őt a károsodástól, akkor jó úton járunk. Reméljük ezekkel az információkkal segíteni tudtunk abban, hogy kirobbanó formában tartsuk az egyik legfontosabb szervünket és ezáltal sokáig szolgáljon minket. Legyünk nagyon tudatosak és vigyázzunk rá!


Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/worst-foods-for-your-brain?slot_pos=article_1&utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=generalhealth&utm_content=2022-07-20&apid=37566641&rvid=82dc4b42483b86d2d67b7d2e857c9a34f81e01fabba8bb1a502400b7e638ea43

https://www.mindbodygreen.com/articles/five-foods-that-cause-brain-fog

https://www.healthline.com/human-body-maps/brain#Symptoms-of-a-brain-condition

https://www.healthline.com/nutrition/11-brain-foods

https://nutritionfacts.org/topics/brain-health/

https://www.healthline.com/health-news/heres-how-to-keep-your-brain-healthy-as-you-age

https://www.eatingwell.com/article/7920294/foods-to-eat-every-day-for-brain-health/

Fotó:

https://www.freepik.com