4 reggeli szokás a hosszú élethez

Manapság egyre nagyobb hangsúly van az öregedésen és azon, hogyan élhetünk hosszú, egészséges életet. Egészséges étkezéssel, mozgással, önfejlesztéssel és egy állandó rutin kialakításával sokat tehetünk a hosszú életért. Dr. Reuben Chen tudományosan alátámasztott reggeli szokásai segíthetnek  ebben. 

  • Dr. Reuben Chen szerint reggel fel kell készítenünk a testünket fizikailag és mentálisan is. 
  • Fontos, hogy reggel tápláló ételeket együnk és figyeljünk a hidratálásra. 
  • A reggeli rutin állandósítása elősegíti az egészséges, hosszú életet. 

Reuben Chen sportorvoslásra és fájdalomkezelésre szakosodott orvos, a Sunrider International vezető orvosi tanácsadója. Jól megtervezett reggeli rutinja sokaknak segíthet abban, hogyan éljenek hosszú életet. Néhány apró változtatással te is sokat tehetsz az egészségedért. Olvass tovább, hogy megtudd, mely tudományosan alátámasztott reggeli szokásokra esküszik Dr. Chen!

Készítsd fel a testedet a napra!

A napi teendők, feladatok gondolata gyakran leterhelő tud lenni. Ezt megelőzheted azzal, ha reggelente egy kis időt szakítasz magadra és felkészíted magadat a nap kihívásaira testileg, lelkileg. Dr. Chen minden reggel 10-15 percet meditál, elmondása szerint ez megnyugtatja őt, oldja a szorongását és így jobban tud fókuszálni a nap folyamán. 

Ezután a sportorvos a ‘személyes tanulás’, önreflexió felé fordul. Szerinte fontos, hogy a reggeli rutinunkban időt szánjunk az önfejlesztésre. Ez lehet nyelvtanulás, önsegítés vagy egy rituálé, ami fejleszti az elmét. Dr. Chen reggeli szokásai között a naplóírás is szerepel. 

Hogy a testét fizikailag is felkészítse, Dr. Chen reggelente legalább 30 percet edzéssel tölt, általában kardiót vagy a súlyzós edzést választ néhány perc nyújtással. Az orvos néhány szokását Hal Elrod The Miracle Morning című könyve ihlette, amit ajánl mindenkinek, aki jól akarja indítani a napját. 

Ne feledkezz meg a tápláló reggeliről!

Az orvos fehérjében és telítetlen zsírokban gazdag ételeket ajánl reggelire, mert magas a tápértékük és egyenletes energiát biztosítanak a nap folyamán. Ilyen az avokádó, a különböző olajos magvak és magvajak, például a mogyoróvaj, a magok, például a tökmag, lenmag, kendermag vagy az olajok, mint az olíva- vagy a lenmagolaj. Próbáld elkerülni az egyszerű szénhidrátokat és a magas cukortartalmú ételeket, amik a vércukorszint gyors emelkedését okozzák. 

A Viblance webshopján találsz egészséges összetevőket, amikből tápláló és egyben finom reggelit tudsz készíteni. Ilyen összetevők például a zabpehely, magvak, liofilizált gyümölcsök, datolya. A Viblance proteinkásákkal könnyen be tudod vinni a szükséges fehérjét, a hozzáadott cukormentes Granola Mixszel pedig akár te magad is készíthetsz különféle granolákat otthon, amihez receptötleteket is kapsz az ingyenesen letölthető online könyveinkben Az egészséges étkezésről és a növényi étrendről további cikkekben olvashatsz.

Kulcsfontosságú, hogy megfelelően hidratálj a reggeli kávéd előtt!

Dr. Chen felhívja a figyelmet a hidratálás fontosságára, főleg, ha az egészséges életről van szó. Az orvos azt javasolja, hogy a napot azzal indítsuk, hogy kellő mennyiségű vizet fogyasztunk, az általános ajánlás szerint körülbelül 240 millilitert. Ezzel pótolhatod az éjszaka során elveszített folyadékot. Fontos, hogy ne a kávé legyen az első, amit megiszunk egy nap.

Születésünkkor a testünk körülbelül 80%-a víz. Az évek során a testünk víztartalma 55%-ra esik vissza, részben az életmódunk, részben az étrendünk dehidratáló hatásai miatt. A hidratálás különösen fontos meleg időben, edzés vagy alkoholfogyasztás után. A magas víztartalmú termények, például az uborka, paradicsom, dinnye, vagy a víztartalmú ételek, mint a levesek, segítenek még több folyadékot bevinni a szervezetedbe. 

Alakíts ki egy fix rutint, ez segít a stressz csökkentésében

Reuben Chen hétvégi reggeli rutinja nem sokban különbözik a hétköznapitól. Emiatt az orvos teste mindig tudja, hogy mire számíthat a reggel folyamán. 

A reggeli rutin egyike azoknak a kék zónabeli szokásoknak, amelyek hozzájárulnak a hosszú élethez. A kék zónák olyan területek, ahol a kutatások szerint legtovább élnek az emberek, sokan több, mint 100 évig. Ilyen területnek számít Szardínia, a kaliforniai Loma Linda, az Okinawa régió Japánban, a görög Ikária és a Costa Rica-i Nicoya. Ezeken a területeken a lakosok nemcsak a hosszú élettartamuk és életerejük miatt tűnnek ki a tömegből, de az időskori életminőségük is jobb, mint a világ más tájain élő embereknek.

+1 Céltudat

A kék zónák lakói tudják, miért kelnek fel minden reggel. Azzal, hogy céltudatos vagy, 7 évvel hosszabbíthatod meg az életedet. A kék zónák lakóinak életviteléről, étkezési szokásairól ebben a korábbi Viblance cikkben olvashattok többet.

Dr. Chen javaslatait felhasználva sokat tehetünk az egészségünkért és azért, hogy hosszú életet éljünk. Egy állandó reggeli rutin kialakításával, mozgással, önfejlesztéssel, egészséges étkezéssel és hidratálással javíthatjuk az életminőségünket és akár évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket. 

 

Forrás

Easy 4-Step Longevity-Boosting Morning Routine | Well+Good (wellandgood.com)

Home – Live Better, Longer – Blue Zones

Should you Drink Water First Thing in the Morning-10 Benefits (drinkprime.in)