Zöld termesztés házilag, avagy amit a mikrozöldekről tudni érdemes!

Mostanában nagy népszerűségnek örvendenek a mikrozöldek, és egyre többen próbálkoznak az otthoni termesztéssel. De vajon miért van ekkora sikere? A mikrozöldekről tudjuk, hogy kiváló tápanyagforrás és számos egészségügyi előnnyel is rendelkeznek. Általánosságban elmondható, hogy vasban, cinkben, káliumban, rézben és magnéziumban gazdagok, továbbá kiváló antioxidáns források. Kis méretük ellenére élénk, intenzív ízzel rendelkeznek. Finom íze miatt elsősorban saláta alapanyagként használják, azonban köretként is kiváló.

Milyen a tápanyagtartalma?

Az USDA – Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala egy tanulmányban megvizsgálta a mikrozöldek tápanyag tartalmát. 25 forgalomban lévő mikrozöldet vizsgáltak meg és kimutatták, hogy a vöröskáposzta, a koriander, a gránát amaránt, zöld daikon retek tartalmazza a legmagasabb aszkorbinsav, karotinoid, filokinon és tokoferol koncentrációt. Megállapították, hogy az érett leveleik magas tápanyag sűrűséggel rendelkeznek.
Dr. Michael Greger a NutritionFacts.org orvos munkatársa szerint a „mikrozöldek határozottan tápanyag dúsabbak”, mint más zöldek és a „házi készítésű csírák nagy valószínűséggel a legtöbb tápanyagot tudják nyújtani számunkra és költséghatékonyabbak is.”

Amit a kutatásokból megtudunk

Eddig valószínűleg nem tudtuk, hogy pl. a bébispenót magasabb fitonutriens szintet tartalmaz, mint maga az érett spenót levél. A mikrozöldek tápanyagsűrűsége tehát magasabb, mint az érett leveleké. A vizsgálatok során igazolták, hogy a vörös káposzta mikrozöldje 6-szor magasabb C- vitamin koncentrációt tartalmaz, mint maga az érett káposzta.
Nem baj, ha nincs kerted, akkor is tudsz termeszteni saját zöldséget. Elég egy tiszta üveg, tálca, kókuszrost és már csak a magok hiányoznak, aztán termesztésre fel!

Mi a különbség a csírák és mikrozöldek között?

Csírák

Mikrozöldek

A csíránál az egész termést megeszed

A mikrozöldeknél levágod a száránál

Kis hajtást növesztenek

Gyökereket és leveleket növesztenek

Nincs szükségük fényre a növekedéshez

Az elején pár napig teljes sötétség kell nekik, majd néhány nap múlva fényre van szükségük a klorofill termeléshez

Gyorsan megnőnek, akár 2-5 nap után már fogyasztható

Hosszabb idő kell nekik, általában 6-14 nap után lehet fogyasztani

Vannak olyan magok, amelyek csíraként és mikrozöldként is fogyaszthatóak

Sokféle opció van arra, hogy miben termeszthetjük őket:

 • műanyag edény
 • talajmentes tálca
 • csíráztató tálcák
 • textil zacskó
 • újrahasznosított kartondoboz

A csíráztatáshoz és a mikrozöld termesztéshez itt találtok egy kis segítséget.

csíráztatás

Nézzük a termesztést lépésről lépésre

 Csíráztatás

A legfontosabb a megfelelő mag kiválasztása, ugyanis nem minden mag csíráztatható. Ezért kifejezetten olyan magot kell keresni, ami csíráztatásra alkalmas. A kiválasztás után egy csíráztató edényre lesz szükség. Kifejezetten erre a feladatra való edényeket is lehet kapni, de akár befőttes üvegből is készíthetünk megfelelőt.

 1.  A magokat 6-10 órán át kell vízben áztatni. Ha van rá mód, akkor lehetőleg szűrt vízbe tegyük.
 2. Leöntjük róla a vizet és az üveget úgy fordítjuk, hogy a maradék víz ki tudjon folyni. Ha csíráztató tálban végezzük a műveletet, akkor  az alsó tálban legyen víz és a felette lévő kis lyukacsos tálban pedig maguk a csíramagok. A tetejét mindig takarjuk le az edénynek.
 3. Ezután, minden reggel és este át kell öblíteni a csírákat és megvárni, hogy fogyasztható legyen. Általában 3-4 nap alatt elkészül, de vannak olyan magok, melyeknek hosszabb időre van szükségük.
 4. Ha elkészült, akkor egy papírtörlőre öntsük ki és kicsit szárítsuk meg.
 5. Zárt edényben a hűtőben tárolva kb. 1 hétig eltartható.

Nem szabad direkt napfénynek kitenni és télen a hideg ablakpárkányt is kerüljük. Legjobb, ha egy közepesen világos és huzatmentes helyet keresünk neki.

LEGYÜNK TÜRELMESEK! 🙂 

Mikrozöld nevelés

 1. Készítsük elő az ültetőtálcánkat és 1 db kenderrost lapot/ kókuszrost téglát. A kenderrost lapot belehelyezzük a tálcába és tiszta vizet öntünk rá, hogy ellepje. 1-2 percig állni hagyjuk, majd a maradék vizet leöntjük róla. Kókuszrost esetén 2 kis korongot teszünk az edénybe és egy pohár vizet ráöntünk. Pár percig várunk, amíg megszívja magát vízzel. Ha még száraznak tűnik, addig ismételjük a műveletet, amíg teljesen nedves lesz. A felesleges vizet öntsük le róla.  A kókuszrostot egyenletesen terítsük szét.
 2. Szórjuk rá a magokat egyenletesen és sűrűn. Az ujjainkkal finoman nyomkodjuk bele kicsit.
 3. Permetező flakonban lévő vízzel alaposan locsoljuk be. Majd fedjük le valamivel, hogy sötétségben legyen.
 4. Reggel és este permetezzük meg mindennap.
 5. Amikor a kis csírák elérik a fedlapot, levehetjük róla és innentől már naposabb helyre tegyünk, és szintén naponta 2-szer permetezzük.
 6. Pár nap elteltével már fogyaszthatóak is a mikrozöldjeink.
 7. A gyökérzet felett kb. 1 centivel vágjuk le, de egyszerre csak annyit, amennyit elfogyasztunk.

A mikrozöldek termesztése nagyon egyszerű, azonban még így is bele ütközhetünk különböző problémákba. Nézzük meg, hogy mik lehetnek ezek:

 • Penészedni kezd a növény
  Ez főleg akkor fordulhat elő, amikor túl sok vizet adunk hozzá. Nem kell megijedni, elég, ha egy kis ruhával letöröljük a mikrozöldről a penészt. Utána célszerű végigmenni az egészen és az elszáradt, sárga leveleket eltávolítani. A locsolást egy kis flakonból érdemes végezni a növényre spriccelve.
 • Túl lassan kezdenek növekedni
  Mind a csírák és mind a mikrozöldek esetében lehetséges, hogy az elején nincs elég sötétség ahhoz, hogy a növények beinduljanak. Utána mikor már a világosban neveljük tovább, előfordulhat, hogy nincs neki elég fény.
 • Nem egyformán nőnek a kis növénykék
  Ez leginkább akkor történik, amikor túl sok magot tettünk a tálcára vetéskor, ezért a magok egymás növekedését gátolják. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen helyezzük el a magokat vetéskor.
 • Elkezdtek sárgulni
  Ez az egyenetlen napfény miatt lehetséges, így nem indul be az ideális fotoszintézis. A sárgulást a túlöntözés is okozhatja.
 • Ha elkezdenek a levelek száradni
  Ezt a kevés víz, valamint a túlzsúfolt magok mennyisége váltja ki. Inkább alulról öntözzük a növényeket.
 • Kellemetlen szagúak lesznek a növények
  Leginkább túlöntözés miatt alakul ki, amikor elindul a penészedés útján. Ezen felül a nem megfelelő páratartalom illetve a szélsőséges hőmérséklet okozhatja a problémát. A zöldek mindig legyenek nedvesek, de ne adjunk nekik túl sok vizet, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl magas a páratartalom.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor biztonsággal nevelhetjük kis növényeinket a lakásban akár egész évben. Ha kedvet kaptatok ti is, akkor próbáljátok ki.

microgreens


Forrás:

https://nutritionfacts.org/2013/05/02/are-microgreens-healthier/

https://www.arespectfullife.com/2020/10/27/microgreens-are-a-great-source-of-nutrients/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22812633/

 https://tisztanelni.hu/2019/12/04/mik-azok-a-fitonutriensek-a-polifenolok/

https://www.lovinglyplantbased.com/how-to-grow-sprouts-and-microgreens.html

https://www.microgreenscorner.com/common-microgreen-problems-and-how-to-fix-them/

https://legeldle.hu/utmutato-csiraztatas-es-mikrozoldseg-86

Fotók

https://www.freepik.com/