Minden amit vegánként tudni akartál a B-12 vitaminról!

Sokan azt gondolják, hogy a növényi életmód mellett nem fedezhetőek a szervezet számára szükséges fontos tápanyagok, mint például a B-12 vitamin, bevitele sem. De vajon miért aggódnak sokan emiatt és mit érdemes erről tudni?

Szakemberek álláspontja

A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia a következőket vallja: „A megfelelően megtervezett vegetáriánus vagy vegán étrend egészséges, táplálkozási szempontból megfelelő. Továbbá egészségügyi előnyökkel járhat bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. Ezek a diéták az életciklus minden szakaszában megfelelőek, beleértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort, a serdülőkort, az idősebb felnőttkort és a sportolókat is. 

növényi étrend

Mi is az a B-12 vitamin?

Más néven kobalaminnak nevezik, amely egy esszenciális vitamin, azaz a szervezet számára elengedhetetlen. Fontos szerepe van, hiszen támogatja az idegsejtek normál működését és hozzájárul a DNS szintézishez és a vörösvértestek képződéséhez. A B-12 vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy feloldható vízben és átjuthat a véráramon. A többi B-vitamin könnyedén kielégíthető növényi étkezéssel, azonban a B-12 vitaminnal más a helyzet.  A szervezetünk képes tárolni ezt a vitamint, amely akár évekig is fennmaradhat, a kobalamin felszívódási képességünktől és a fizikai helyzetünktől függően. Mivel a szervezetünk nem képes előállítani magától ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a folyamatos pótlására. A B-12 vitamin továbbá rendkívüli szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav csökkentésében, amely azért is fontos, mert ennek magas értéke olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a stroke, az Alzheimer kór vagy a szívelégtelenség. 

Honnan származik a B-12 vitamin?

Mikrobákból, főleg baktériumokból származik, amelyek többnyire a vízben, talajban és az emésztőrendszerben találhatók meg. Korábban nem volt gond ennek a szinten tartásával, hiszen kútvizet használtak a felmenőink és a megtermesztett zöldségeket sem kellett annyira megmosni, mint manapság. Sajnos a mai világban, amikor mindent klóroznak és erősen szennyeznek, jobban megmossuk a zöldségeinket is. Az erősen sterilizált termőtalaj szintén negatívan befolyásolja azt, hogy természetes módon fedezzük a szükséges bevitelt. Hiába található olyan baktérium a vastagbélben, ami ezt szolgálja, mivel a vékonybéltől messze helyezkedik el, ahol a tényleges felszívódás történik.

Mennyit fogyasszunk belőle?

napi ajánlott bevitel felnőtteknek napi 2,4 mcg, terhesség alatt napi 2,6 mcg, szoptatás alatt pedig napi 2,8 mcg. Ez az értékhatár leginkább az 50 év alatti emberek csoportjára vonatkozik. 

A WebMD szerint naponta a következő mennyiségben kell bevinni a B-12 vitamint:

 • Csecsemők (6 hónapos korig): 0,4 mcg
 • 7-12 hónapos csecsemők: 0,5 mcg
 • 1-3 éves gyermekek: 0,9 mcg
 • 4-8 éves gyermekek: 1,2 mcg
 • 9-13 éves gyermekek: 1,8 mcg
 • 14-18 éves tizenévesek: 2,4 mcg 
 • Felnőttek: 2,4 mcg (2,6 mcg naponta várandós és 2,8 mcg naponta szoptatás esetén)

Tartsuk be a szükséges adagolást, valakinél nagyobb dózis csak súlyos hiány vagy rossz felszívódás esetén szükséges. Dr. Michael Greger szerint a B-12 vitamin túlzott bevitele esetén sem okozhat problémát, vizelet formájában távozik a felesleges adag a szervezetünkből.

Kevés fiatal szenved a hiányában, így főként az idősebb korosztályt érinti. A 65 év felettiek akár 62%-nál is előfordulhat a hiány. A felszívódásában a gyomorsavnak kiemelkedő szerepe van, mivel szükséges ahhoz, hogy az élelmiszerben található B-12 vitamin mennyiség hasznosulását támogassa. Ez a kor előrehaladtával romlik, ezért kiemelten javasolt táplálékkiegészítő formában történő pótlása. A várandós nőknek van még magasabb B-12 vitamin szükségletük, így az áldott állapot ideje alatt különösen figyelniük kell erre. Az alacsony szint az anya szervezetében előidézhet a csecsemőknél születési rendellenességet, mint pl. az alacsony születési súly. A terhesség alatti 2,6 mcg javasolt értéket diétával teljesen szinten lehet tartani. Mivel a B-12 vitamin nélkülözhetetlen a kisbabák idegcső képződéséhez és a gerinc, valamint az agy fejlődéséhez, kiemelten fontos a terhesség alatt a vitamin szint ellenőrzése és a megfelelő adag bejuttatása a szervezetbe. A folsavval együtt működik közre a vörösvértestek termelésében és az idegeket is támogatja.

A két legfőbb támogató hatás

 • Energiaszint növelő hatása van
  Azok az emberek, akik B-12 vitamin hiányban szenvednek, mindenképpen javasolt az étrend kiegészítők bevitele, amely emeli az energiaszintet. 
 • Memória és hangulatjavító hatás
  Hosszútávon kimutatható, hogy a depresszió esetén segít megelőzni a visszaesést. A vitamin fogyasztása javítja a memóriát és a hangulatot.

happy

Mellékhatások

Mivel ez egy vízben oldódó vitamin, azt jelenti, hogy a szervezet vizelettel választja ki azt, amire szüksége van. Előfordulhatnak a szedés közben bizonyos mellékhatások is, ami nem mindenkinél jelenik meg, de érdemes odafigyelni erre.

 • A B-12 vitamin injekciók használata bőr betegségekhez vezethet
 • 1000 mikrogramm feletti adagja vesebetegségben szenvedők szövődményinek tüneteit hozhatja elő
 • Az anyukák magas B-12 vitamin szintje összefügghet a gyermek autizmusra való hajlamával

Lássuk, hogy vegánként honnan tudjuk megszerezni a megfelelő mennyiséget.

B-12 vitaminforrások vegánoknak

 • Dúsított növényi alapú tej alternatívák
 • Dúsított gabonafélék
 • Nori nevű alga
 • Szárított shiitake gomba
 • Néhány fementált élelmiszer, pl. tempeh, japán fekete tea
 • Békalencse, vízlencse

További részleteket itt olvashattok.

2020-as évben a Parabel kutatói csoport növényi eredetű B-12 vitaminforrással kapcsolatos kutatásai igazolták, hogy a vízlencse 3 féle természetes bioaktív B12-t tartalmaz. Ennek következtében a világ legjobb táplálék forrásának tekintik, a magas vitamin-, fehérje-, és ásványianyag tartalmának köszönhetően. Elena Natker dietetikus úgy véli, hogy a vegánok az étrendjükbe sok gabonát fogyasszanak, akár reggeli gabonapehely, tészta vagy kenyér formájában. Ezen kívül még hatásos a sok zöldség, főként spenót, valamint a tápláló élesztő felhasználása is. Igazán jó tudni, hogy már több alternatíva is létezik a vegánok számára mellyel fenn tudják tartani a szervezetük számára szükséges vitaminszintet.

shiitake gomba

Azonban előfordulhat, hogy valakinek a szervezete hiányt jelez.

Vitaminhiány tünetei

 • zsibbadás
 • homályos látás
 • rossz memória
 • rendellenes járás
 • zavartság
 • hallucináció
 • anémia
 • székrekedés
 • fogyás
 • szédülés

Nem feltétlenül jelenik meg mindenkinél és az esetek többségében hosszabb idő is eltelik, hogy ezeket észrevennék. Ilyenkor mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni. Ez főleg a felnőttek esetében figyelhető meg, csecsemőknél sajnos ez hamarabb felüti a fejét, mert étvágytalanságot és energia hiányt okoz. Azonban gyorsan kell kompenzálni, mert súlyosabb betegségeket is előidézhetnek. Érdemes ezzel kapcsolatos vérvizsgálatot végeztetni. A rendes vérvizsgálat nem elégséges, hanem egy tényleges B-12 raktározásra vonatkozó vizsgálatot kell kérni a kezelőorvostól, amely a vérben megméri a homocisztein és metilmalonsav (MMA) szintet. Ha bármelyik érték magas hiány szintet mutat, azonnal el kell kezdeni a megfelelő étrendet és a pótlást a szervezet számára legjobb forrásból.

A szükséges vitaminforrást elsősorban a táplálkozás során tudjuk bevinni. Lássuk hogyan.

Vegán étrend a B-12 vitamin szinten tartásához

A szakmai konszenzus szerint, 100% növényi alapú étrenden a B-12 vitamin megfelelő szinten tartása étrendkiegészítők nélkül nem vagy csak rendkívüli odafigyeléssel lehetséges.  Ezért a vegán étrendet követők számára erősen ajánlott a B-12 étrendkiegészítőkkel való bevitele. A Nature folyóirat cikke szerint a vegánok 86%-át érinti a B-12 hiány! De a szakemberek azt mondják, hogy napi 6 mcg vitamin adag megfelelő lehet a számukra. A dúsított élelmiszerek mellett a táplálékkiegészítőkkel 100% növényi étrenden is könnyedén a szükséges szintent tarthatjuk B-12 szintünket. 

étrend-kiegészítő

B-12 vitamin egészségre gyakorolt előnyei

 • segít a születési rendellenességek megelőzésében
 • támogatást nyújt a vörösvértestek képződésében
 • csökkenti a makula degenerációt
 • segít a csontritkulás megelőzésében
 • pozitívan hat az agyműködésre
 • csökkenti a depresszió tüneteit és segít a jó hangulat megteremtésében
 • növeli a szív egészségét
 • egészséges hajat és körmöket biztosít
 • feltölt energiával a mindennapokban

A B-12 vitamin kulcsfontosságú életünk szempontjából. Számos testi funkcióért felelős és jótékony hatással van az egészségünkre és a fejlődésünkre. Ezért kiemelten fontos, hogy a szervezetünk megkapja a számára szükséges mennyiséget akár vegyes, akár növényi étrendet követünk. 


Forrás: 

https://nutriciously.com/how-much-b12-should-i-take/

https://www.healthline.com/health/vitamin-b12-foods-for-vegetarians

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-dosage

https://www.healthline.com/nutrition/7-supplements-for-vegans#2.-Vitamin-D

https://www.mindbodygreen.com/articles/vitamin-b-foods

https://www.vegansociety.com/resources/nutrition-and-health/nutrients/vitamin-b12/what-every-vegan-should-know-about-vitamin-b12

https://www.vegansociety.com/resources/nutrition-and-health/nutrients/vitamin-b12

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-benefits

Fotók:

https://www.freepik.com/