Milyen cöliákiás gluténérzékenyként élni a hétköznapokban? Ismerjétek meg Napsi történetét

Idén szeretnénk Titeket – Viblance fogyasztókat, igazi granola őrülteket – közelebbről megismerni. Kíváncsiak vagyunk rá, kik vagytok, mi a történetetek, hogyan segítik vagy segíthetik a termékeink a mindennapi étkezéseiteket, milyen kihívásokkal álltok szemben nap mint nap, és hogyan inspirálódtok az életetek egyes területein. 

Ismerkedjetek meg Napsugárral, azaz Napsival, aki cöliákiás gluténérzékenyként éli mindennapjait. Napsi elmeséli, hogyan étkezik, milyen alternatívákat talál, amik megkönnyítik a mindennapjait és azt is megtudjuk hogyan lett szkeptikus zabkása fogyasztóból Viblance Szuperkása rajongó.

Gyógytornászként dolgozol és ennek kapcsán előfordul, hogy a vendégeid ehető ajándékkal kedveskednek neked, ami a gluténérzékenységed miatt kihívást szokott jelenteni. Mesélnél röviden arról, hogy mi az a cöliákiás gluténérzékenység? Milyen tünetei vannak?

A cöliákia egy autoimmun folyamat, ami az immunrendszert érinti, tehát nem sorolható a klasszikus értelemben vett allergiák vagy intoleranciák közé. Akár egy kis mennyiségű glutén elfogyasztása is heves reakciót vált ki és a szervezet tulajdonképpen megtámadja saját magát. Gluténtartalmú étel elfogyasztását követően jellemző tünet az azonnali hasmenés, de felnőtteknél a több napos székrekedés is előfordul, valamint feszítő haspuffadás, nehéz érzés a gyomorszáj környékén. Az azonnali tünetek ellenére sokszor csak hosszabb távú megfigyelés után állapítható meg ténylegesen a cöliákia. Ilyenkor az emésztőrendszerben jelentkeznek problémák, előfordulhat gyomorgyulladás és a vékonybél falának károsodása, ami gátolja a tápanyagok megfelelő felszívódását, így könnyen hiány betegségekhez vezethet akkor is ha az illető eleget eszik. Sokszor laborleletekben is látható eltérés, például alacsony vasszint, vagy bőrön jelentkező elváltozások, pattanások, migrén, hajhullás. Ezek mind az emésztőrendszer nem megfelelő működését jelzik. Ezért is fontos, hogy időben megkapjuk a diagnózist, és betartsuk a diétát.

“ Sokan azt gondolják, hogy a cöliákiás gluténérzékenység csak egy divatdiéta. Volt egy-két olyan eset, amikor durvább beszólást is kaptam emiatt.”

 

Milyen ételeket nem fogyaszthatsz?

Kerülnöm kell minden gluténtartalmú gabonafélét, mint a búza és az abból készült termékek, árpa és a rozs, valamint minden lehetséges keresztszennyeződést. Például van a zab, ami alapvetően gluténmentes, viszont sokszor együtt termesztik a búzával, ezért oda kell figyelnem arra, hogy külön gluténmentes jelzéssel ellátott zabot és abból készült termékeket vásároljak. Előfordulhat, hogy valaki a zabot sem bírja, mert érzékeny a benne lévő aveninre – ezt egyénileg kell kitapasztalni. A gluténmentes ételek fontos kritériuma, hogy külön gyártósoron és külön konyhában készüljenek, teljesen elszeparálva minden glutén tartalmú alapanyagtól. Mielőtt egy termék megkapja a gluténmentes feliratot komoly vizsgálatokon kell átesnie.

A különböző ételérzékenységek és allergiák egyre több embert érintenek, mégis úgy érzed, még mindig akadnak információ hiányból fakadó nehézségek, félreértések. Voltak olyan helyzetek, amikor nehézségbe ütköztél ezzel kapcsolatban, vagy esetleg nem tudtál mit enni?

Alapvetően szerencsésnek mondhatom magam, mert a családi- és baráti körömben komolyan veszik. Eleinte voltak információ hiányból fakadó nehézségek, sokan nem tudják mely ételeket nem fogyaszthatom. Ami inkább nehézséget okoz az a különböző vendéglátóhelyek és rendezvények. Ma már szerencsére jobb a helyzet és sok helyen odafigyelnek erre, feltüntetik az allergéneket és kínálnak gluténmentes opciókat is. Egy-két olyan eset volt, amikor durvább beszólást kaptam, mert sokan azt gondolják, hogy ez egy divatdiéta vagy fogyókúrás módszer. Sokszor nekem kell alaposan utánanéznem, kérdeznem, hogy hogyan készül az adott étel, mit tartalmaz. Azt tapasztalom, hogy a pozitív változások ellenére még mindig előfordul, hogy a felszolgálók, boltosok nincsenek tisztában az allergénekkel és kérdés esetén sem feltétlenül tudnak információt adni az ételek összetételéről vagy a kínálatról. Sokszor összetévesztik a cukorbetegséggel vagy a laktózérzékenységgel, vagy éppen az elkészítés során nem figyelnek arra, hogy külön konyhában készüljön a gluténmentes fogás. Előfordul, hogy nincs számomra megfelelő étel, de már felkészült vagyok az ilyen helyzetekre, mindig van valami a táskámban, amit biztonsággal fogyaszthatok.

Hogy látod, milyen megoldást, módszert lehet alkalmazni annak érdekében, hogy nagyobb figyelmet kapjon ez a téma? 

Szerintem a kulcs a kommunikáció, hogy mindkét fél nyitott legyen beszélni erről. Nem jó megoldás az, ha nem beszélünk róla, bezárkózunk, elkerüljük a közös étkezéseket és csak saját készítésű ételeket fogyasztunk. Fárasztó mindenkit türelmesen tájékoztatni, viszont sokkal könnyebb dolgunk van ha a másik fél megértéssel, segítőkészséggel fordul felénk. Egyre több filmben megjelenik a gluténérzékenység mint téma és sok mém is készül róla, amik szintén segítenek felhívni a figyelmet egy szórakoztató, befogadható formában

Nem jó megoldás az, ha nem beszélünk róla, bezárkózunk, elkerüljük a közös étkezéseket és csak saját készítésű ételeket fogyasztunk.”

Mit tanácsolsz azoknak, akiket frissen diagnosztizáltak és nem tudják merre induljanak, kitől kérjenek segítséget?

Amikor frissen diagnosztizáltak, a gasztroenterológusomtól azt a tanácsot kaptam, hogy vásároljak könyveket a témában, de sokkal nagyobb segítséget nyújtott nekem egy Facebook csoport. Csatlakoztam a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok nevű csoporthoz, aminek már csaknem 150.000 tagja van. Az érintetteken kívül bárki csatlakozhat és informálódhat a témában, ami azért is jó, mert nem csak a frissen diagnosztizáltak kaphatnak segítséget, hanem a hozzátartozók, barátok, vendéglátók és termékgyártók is. 

Úgy tudom alapvetően is foglalkoztat az egészséges táplálkozás és igyekszel olyan ételeket, snackeket választani, amik természetes összetevőket tartalmaznak és eltelítenek. Ennek kapcsán találtál rá a Viblance-re is?

Igen, egy időben elkezdett foglalkoztatni a teljes értékű növényi étrend, amiből néhány pluszt beépítettem a hétköznapjaimba. Nem táplálkozom 100%-ban növényi alapokon, viszont nem kívánom nagymértékben az állati eredetű ételeket, így ezzel sikerült egy jó egyensúlyt kialakítanom. A növényi étrend és a gluténmentes diéta párosítása nagy odafigyelést igényel, sok ételt nem fogyaszthatunk, így kevesebb opciónk van arra, hogy minden szükséges tápanyagot fedezni tudjunk. A Viblance termékekben az tetszett meg, hogy szinte az összes tartalmaz olyan összetevőket/superfoodokat, mint a lenmag és hogy nem rizs, vagy kukorica alapúak, mint a legtöbb gluténmentes termék a piacon, hanem a fő alapanyag a zabpehely. Nagy könnyebbség nekem, hogy akkor is van mihez nyúlnom, ha éppen nem készültem előre étellel, mert a Viblance termékek közül bármelyiket biztonsággal be tudom illeszteni az életmódomba. Külön öröm, hogy vannak a Granola bonbonjaitok, amiket minden érzékenységgel élő vendégem és én is tudunk fogyasztani, így karácsonykor sem maradtunk ki az ünnepi desszertezésből.

A Viblance termékekben az tetszett meg, hogy szinte az összes tartalmaz olyan összetevőket/superfoodokat, mint a lenmag és, hogy nem rizs, vagy kukorica alapúak…”

Volt-e más márka, amit próbáltál? Végül mik voltak azok a pozitív tapasztalataid, amik miatt a Viblance mellett köteleződtél el?

Igen, több márka termékeit is próbáltam, a de azt gondolom, hogy minőségben abszolút kiemelkedőek vagytok. Próbáltam drágább termékeket, de semmi olyan pluszt nem tudtak adni, ami miatt megérte volna többet kiadni értük. Pozitív tapasztalat volt az ízélmény, az állag, korábban előfordult, hogy valaminek furcsa íze volt, vagy nagyon száraz állaga, ez nálatok nincs így. Úgyhogy szerintem ár-érték arányban nagyon jó választás a Viblance. Az abszolút kedvenceim a granolák, nagyon szeretem a ropogós dolgokat, viszont a Szuperkásákkal eleinte voltak fenntartásaim. Azt gondoltam, ezek is olyanok, mint azok a tipikus bolti műízű instant kásák, gyorsan felszívódnak és nem laktatnak de aztán pozitívan csalódtam és azóta rendszeresen fogyasztom.


Te is rendszeresen velünk reggelizel, nassolsz és nagy életmódváltáson mentél keresztül, esetleg elértél egy már régebben kitűzött célt? Megoldást jelentettek a Viblance termékek egy probléma kapcsán? Megosztanád velünk a történetedet? Írj nekünk egy rövid bemutatkozót a [email protected] címre.