Melyik gyümölcs a leghatékonyabb a rákos sejtek ellen?

Kutatók gyümölcsöket vizsgálva keresték a választ arra, hogy melyek képesek hatásosan harcolni a rák ellen. Az eredményeket dr. Michael Greger orvos, író és nemzetközileg elismert táplálkozástudományi, élelmiszerbiztonsági és közegészségügyi előadó összegezte oldalán. Lássuk, mely gyümölcs bizonyult a leghatásosabbnak.

Antioxidánsok a növényi táplálékokban

A gyümölcsöket többféle módon, például antioxidánstartalmuk alapján is össze lehet hasonlítani. Miért lehet ez érdekes számunkra? Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, melyek egy része az emberi testben is képződik, azonban bizonyos részük csak növényi táplálékkal juttatható a szervezetbe. Emiatt érdemes vizsgálni a gyümölcsök antioxidánstartalmát, például a bennük előforduló C-vitamin mennyiségét. 

Egy alma mindössze 5 mg C-vitamint tartalmaz

Ha a két legnépszerűbb gyümölcsünket vizsgáljuk, akkor kimutatható, hogy míg egy almában mindössze 5 mg C-vitamin van, a banánban ennek duplája, azaz 10 mg található – dr. Greger összegzése szerint. Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy a banán kétszer olyan egészséges, mint az alma, ám ne feledjük, hogy a C-vitamin mindössze csak egy a gyümölcsökben és zöldségekben található több ezer növényi tápanyagból. Egy piros, ízletes almát vizsgálva egyértelműen látszik, hogy a benne előforduló C-vitamin kevesebb mint egy százaléka a teljes antioxidánstartalmának. Ez számokban annyit jelent, hogy míg csupán 5 mg C-vitamint tartalmaz, a teljes antioxidánstartalma 1500 mg. 

Természetesen a banánban sem csupán C-vitamin van

Egy harvardi tanulmányban szerepelt korábban, hogy nemcsak az áfonya és az eper, hanem a banán is jelentős antocianinforrás. Mint tudjuk, az antocianin egy erős antioxidáns, mely segít a káros UV-sugarak által létrehozott szabadgyökök elleni védekezésben, szóval ez az állítás remek hírnek bizonyult. Azonban később kiderült, hogy kizárólag a narancssárgától a lila színig pompázó vadbanánokban van antocianin, az általunk jól ismert, boltokban kapható, sárga változatokban nincs. Visszatérve az alma és a banán összehasonlítására egyértelmű, hogy utóbbi kétszeres C-vitamintartalmának ellenére, az előforduló antioxidánsokat tekintve győzött az alma a banán felett – dr. Greger szerint. Ezt a kis összehasonlítást követően lássuk, mire jutottak a kutatók, mely gyümölcs a leghatékonyabb a rákos sejtek ellen. 

Amerikai kutatók, 11 gyümölcs és vizsgálatok egész sora

Alma, banán, tőzegáfonya, grépfrút, vörös szőlő, citrom, narancs, őszibarack, körte, ananász, eper – ezt a 11 gyümölcsöt összehasonlítva jutottak az alábbi eredményekre a kutatók. A vizsgálatokat in vitro, vagyis élő szervezeten kívül, ellenőrzött körülmények között, kémcsőben és Petri-csészében végezték. Első lépésben tiszta vizet cseppentettek a rákos sejtekre, nem történt semmi, tovább növekedtek. Ezt követően a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök kivonatait juttatták a rákos sejtekre, a hatásokat lejegyezték és a kapott eredményeket a vizsgálat végén összevetették. Lássuk, ezek a gyümölcsök mennyire voltak képesek elnyomni a rákos sejtek növekedését. Szerinted melyik végzett első helyen?

Megdöbbentő eredmények

Az ananász, a narancs és a körte a rákos sejtekre juttatva nem sok változást eredményezett. Azonban az őszibarack koncentrációjánál a növekedésük körülbelül 10 százalékkal esett vissza. A banán és a grépfrút négyszer hatékonyabbnak bizonyult, 40 százalékkal csökkentve a növekedési rátát. Az alma, az eper és a vörös szőlő még jobb eredményt értek el, mivel 50 százalékkal csökkentették a rákos sejtek burjánzását. Végül maradt a két legjobban teljesítő gyümölcs, a citrom és a tőzegáfonya, melyek már kis dózisokban is drámai esést idéztek elő a rákos sejtek növekedésében. Ám még e kettő között is van különbség, így a kísérlet során a legjobb eredményt az utóbbi érte el.

Szóval egyértelműen kimutatható, hogy a vizsgált 11 gyümölcs közül a tőzegáfonya bizonyult a rák leghatékonyabb ellenségének

– olvasható dr. Greger összegzésében.

Az vagy, amit megeszel

Hosszú évtizedeken keresztül élt az az elképzelés, hogy az elfogyasztott ételeknek semmi közük nincs az egészséghez. Azonban a közelmúltban a modern orvostudomány elkezdte az ételek gyógyító hatását vizsgálni és úgy tekinteni az egészséges táplálkozásra, mint a betegségmegelőzés és a gyógyulás egyik fontos feltételére. Ma már bizton állíthatjuk, hogy tudatos táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel és sporttal sokat tehetünk egészségünkért. A dr. Greger által összegzett kutatási eredmények is egyértelműen mutatják, hogy a rákos megbetegedések elleni harcban is nagy szerepe van a növényi tápanyagoknak. 

 

forrás: nutritionfacts.org

képek: unsplash.com