Élj te is hulladékmentesen- a zero waste életmód a főzésben, és amit tudni érdemes róla

Manapság elég sokat hallani a világban zajló pazarlásról. A tömegtermelés akkora méreteket öltött mára, hogy mindenképpen valamilyen gyors megoldást kell találni, hogy segítsünk a Földnek. A legtöbben azt gondolják, hogy én ehhez kevés vagyok egyedül. Mi lenne, ha ezt megfordítanánk? Ha mindenki azt gondolná, hogy én elkezdek jobban odafigyelni és környezetkímélő rutinokat bevezetni a mindennapjaimban, az hozzájárul a változáshoz. Ezzel pedig tudunk másokat is inspirálni, hogy hasonló módon alakítsák az életüket. Ha pedig ezek mind összeadódnak, az már egy látványos pozitív változást hozhat. Mit tehetünk? Az egyik fontos tényező lehet, ha megpróbáljuk a lehető legkisebbre csökkenteni a hulladékot. Erre a gondolatra épül a zero waste is.

Mit is jelent pontosan a zero waste?

Ha röviden kellene megfogalmazni, akkor azt jelenti, hogy hulladékmentes életmód. Kicsit bővebben nézve itt egy teljes újra pozícionálásról szól, amely megpróbálja felülírni az eddigi életvitel alapjait. Egy olyan világban élünk jelenleg, ahol a Föld forrásait maximálisan kihasználja az emberiség. Mivel rengeteg termék előállítás megy végbe, amelyek felhalmozódnak. A feleslegessé vált dolgok végül a szemétben végzik, visszajutva a földbe. A zero waste egyik legfontosabb célkitűzése a körforgásos gazdaságra való átállás, melynek következtében a szemetet kiiktatjuk a létezésből. Ez egy természethez közeli szemlélet, ugyanis, ha jobban belegondolunk, akkor a természetben alapból nincs szemét. Így ahelyett, hogy a felhasznált erőforrásokat eldobnánk, igyekezzünk visszahelyezni a rendszerbe és újrahasználni.

„Csökkentsd, használd újra, használd újra.”
Ez a következőket jelenti:

 • csökkentés: minél kevesebb összetevőből alkossunk, és kisebb adagokat főzzünk, hogy ne legyen felesleges maradék
 • újrahasználat: az ételmaradékokat hasznosítsuk újra
 • újrahasznosítás: a megmaradt ételt komposztáljuk vagy keressünk fel ételmentő szervezeteket, hogy ne vesszen kárba

Természetesen, mint mindenhol itt is vannak, akik nem értenek egyet ezzel a gondolkodásmóddal. Így ezt a nézőpontot képviselők inkább a hatékony hulladékgazdálkodásra bíztatnak a teljes megszüntetés miatt.  Azonban a kulcs az lehet, hogy mindenki tegye meg a tőle telhető legtöbbet és a maga környezetében törekedjen a legjobbra. Ugye nem vagyunk tökéletesek, de ha elkezdünk tudatosan odafigyelni a hulladék csökkentésére, azzal már nagy hozzájárulást tehetünk.

Elsőként a főzésben jelenik meg a zero waste szerinti működési elv. Nézzük meg, hogy milyen pozitív előnyökkel járhat ez.

Zero waste alapján főzni

Nagyon fontos, hogy a főzés során minél kevesebb hulladékot termeljünk. Elhatározás kérdése, hogy szeretnék ezt alkalmazni a mindennapjainkban. Ilyenkor lemondunk korábbi szokásainkról és elkezdhetünk saját előállítású ételeket készíteni az előrecsomagoltak helyett. A bónusz ebben, hogy így még pénzt is megtakaríthatunk. Annyi féle klassz receptet találhatunk, hogy érdemes kísérletezni az ételekkel, mellesleg szerintem teljesen más az étkezésünk is, ha tudjuk, mi kerül a tányérunkra. 

Legfőbb előnyei a hulladékmentes főzésnek

 • csökkenthető a csomagolóanyagok és a műanyagok használata

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) tanulmánya szerint a szemét lerakóba kerülő szemét 23%-a a műanyag csomagolóanyagok és az egyszer használatos műanyagok. A hulladékmentes főzéssel mérsékelhetjük ezeknek a mennyiségét.

 • visszafogható az élelmiszer pazarlás

Egy kutatás kimutatta, hogy az Egyesült Államokban az évente megtermelt élelmiszerek 25-40%-át kidobják. Gondoljunk csak bele, hogy az USA mekkora részét határozza meg a világnak. Azért, hogy a pazarlást ne folytassuk, a legjobb, ha tudatosan kevesebbet vásárolunk, hogy ne maradjon felesleg.

 • a tápanyag bevitelt javíthatja

Sok esetben marad fel nem használt alapanyag a főzés során, amely sajnos a szemétben végzi. Törekedjünk arra, hogy ez ne így legyen. Ezáltal pedig az egészségünkre is tudunk hatni, hisz jobban odafigyelünk, hogy teljes értékű élelmiszereket használjunk az ételek készítéséhez.

Több kutatás is vizsgálta az étrend kapcsolatát a környezetvédelemmel. Megállapították, hogy a nyugati étrend esetében egy fenntarthatóbb szokásokra való áttérés 70%-al csökkentheti az üvegházhatású gázkibocsátást és 50%-al a vízfelhasználását. Mi is tehetünk azért, hogy ezek az adatok a jövőben még kedvezőbben alakuljanak. Vizsgáljuk meg, miben tudjuk segíteni a Föld fennmaradását.

Hogyan csökkenthető az ökológiai lábnyomunk mérete az életmódunkban való változás következtében?

A következőket tudjuk tenni, hogy egy szebb és élhetőbb világban éljünk, amit örökül hagyhatunk az utódainknak.

 • Az étel pazarlást számoljuk fel

A világban egyre nagyobb méreteket ölt az ételpazarlás. Ez sajnos nagy arányban hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, mivel a kidobott maradék a szemétlerakóban bomlik le, metánt kibocsátva. A metán egyes felmérések szerint 34-szer nagyobb hatással van a globális felmelegedésre, mint a szén- dioxid. Ezért is kiemelten fontos az étkezések megtervezése, hogy a felesleges élelmiszer mennyiséget elkerüljük.

 • Kevesebb húsfogyasztás

Az ipari méretű húsfeldolgozás súlyos károkat okozott és okoz még mindig a földünknek. Az egyik legjelentősebb tényező, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha csökkentjük a fogyasztását. A teljes értékű növényi étrend nemcsak a testünkre van jótékony hatással, de a világot is kevésbé károsítja. Ha mégsem szeretne valaki teljesen leszokni a húsról, ha csak annyit is tesz, hogy legalább hetente 2-3 alkalommal elkerüli a bevitelét, már azzal rengeteget tehet.

 • Saját termesztésre való áttérés

A legjobb érzés, amikor az ember olyan ételt fogyaszt, amit maga termesztett otthon. Annyi lehetőség van már, nem kell feltétlenül kertes házban élni ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk. Kis lakásban, akár a balkonládákba vagy cserepekbe is ültethetünk fűszernövényeket. Ha többre vágyunk, akkor pedig a nagyvárosokban ott vannak a közösségi kertek. A gyümölcsök, zöldségek saját termesztése a műanyag csomagolóeszközök használatát is elhagyja. A kertben pedig lehetőség van komposztáló telepítésére, ahol a megmaradt zöldségeket újrahasznosíthatjuk. Tartályok igénybevételével pedig az esővizet foghatjuk fel, amely a növények locsolására kiválóan alkalmas.

 • Helyi élelmiszereket vásároljunk

Azzal, hogy a lakóhelyünkhöz közeli termelőknél szerezzük be az élelmiszert, nagyban hozzájárulhatunk a környezetszennyezés mérsékléséhez, és a nagy távolságok elkerülése mellett sokkal frissebb alapanyagokat fogyaszthatunk, amely a testünkre és az egészségünkre is pozitívan hat. Mindemellett jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a helyi gazdaságok fennmaradását támogatjuk. A legjobb, ha szezonális ételeket fogyasztunk, amik könnyen beszerezhetők a közelben lévő őstermelőtől.

 • Együnk több rostban gazdag ételt

A rostban gazdag ételek szintén támogathatják a szénlábnyom mérséklését. Amerikaiak bevonásával készült kutatás igazolta, hogy a legmérsékeltebb üvegházhatást okozó gáz kibocsátású étrend minden esetben tartalmaz valamilyen rostban gazdag élelmiszert. Mivel ezek elősegítik a szervezet számára a jóllakottság érzését, csökkentheti a magas széntartalmú élelmiszerek használatát.  A rostok pedig a bélbaktériumok egyensúlyát támogatják, ami megelőzheti a súlyosabb betegségek kialakulását.

A fenti információk alapján kiderült, hogy a hulladékmentes életvitellel nagyban hozzájárulhatunk Földünk megmentéséhez. Igyekezzünk tehát odafigyelni a napi szokásaink környezetbarát megváltoztatására és legyünk hasznos tagjai a bolygónknak.

Forrás

https://www.healthline.com/nutrition/zero-waste-cooking-eating

https://www.healthline.com/health/ciu/chronic-hives-sustainable-lifestyle

https://www.zerowaste.com/blog/the-benefits-of-zero-waste/

https://www.mindbodygreen.com/articles/what-life-is-like-when-you-havent-made-trash-in-2-years

https://zoldszokasok.hu/mit-jelent-pontosan-a-zero-waste-vagyis-hulladekmentes-eletmod/

https://www.goingzerowaste.com/

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-reduce-carbon-footprint#The-bottom-line