“Életem formájában voltam, kívülről mégis azt kaptam, nem vagyok elég jó.” Őszintén az evészavarról

Idén szeretnénk Titeket – Viblance fogyasztókat, igazi granola őrülteket – közelebbről megismerni. Kíváncsiak vagyunk rá, kik vagytok, mi a történetetek, hogyan segítik vagy segíthetik a termékeink a mindennapi étkezéseiteket, milyen kihívásokkal álltok szemben nap mint nap, és hogyan inspirálódtok a hétköznapokban az életetek bármely területén. 

Ági hosszú utat tett meg az életmódváltása óta. 2022-ben Ironman lett. Idén azonban picit visszavesz a tempóból és a falászavarból történő gyógyulására fókuszál. Mi az a falászavar, hogyan ismerhető fel és milyen megoldások vannak rá? Kiderül a teljes cikkből…

Úgy látom az oldalaidon sokat kommunikálsz az életmódodról és a sportolásról. Hogyan kezdődött ez az egész nálad és mi motivált arra, hogy elkezdj sportolni, futni és hogy az élményeidet, tapasztalatodat másokkal is megoszd?

Amikor életmódot váltottam – ki sem számolom, hogy hány évvel ezelőtt – egyértelműen az hajtott, hogy lefogyjak. Akkoriban még “csak” edzőterembe jártam, jógáztam és néha úsztam valamennyit a wellness részleg medencéjében. Ezzel egy időben elkezdtem figyelni az étkezésemre is és Instagramon privátban elkezdtem naplót vezetni arról, hogy miket eszem, hogy meglegyenek, és legyen mihez nyúlni, ha épp nincs ötletem. 

Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogyha még egy salátát meglát nálam, akkor kikövet, és így indult a “nyilvános” Instagram fiókom. Nem volt szándékomban ennyi követő bevonzása, ők egyszercsak lettek körülöttem, mert mások is szerettek volna ihletet szerezni azokból az ételekből, amiket posztoltam.

Később, amikor a súlyzós edzések mellett a futás is az életem része lett, elkezdtem arról is több mindent megosztani. Apropó futás: annyira megtaláltam magamat ebben a keresztedzésben, hogy végül szerepet cseréltek a kondival, és a súlyzós edzések lettek a futóedzések kiegészítői. Amikor már elég magabiztos voltam a futásban, akkor megvalósíottam azt, ami már régóta a fejemben motoszkált: elkezdtem Triatlon versenyekre készülni. Először “csak” egy sprint távra, de már az első szezonom elején tudtam, hogy az nem lesz elég nekem, hanem az egészet akarom. Így lettem 2022 nyarán Ironman. Ehhez 3.8 km úszást, 180 km biciklizést és 42.2 km futást teljesítettem. Amióta rájöttem, hogy mennyire élvezem az aerob mozgásokat, a fogyás, mint cél háttérbe is szorult. Ma már inkább azért sportolok mert imádom csinálni, és nem tudnám elképzelni a mindennapjaim sport nélkül.

“…elkezdtem Triatlon versenyekre készülni. Először “csak” egy sprint távra, de már az első szezonom elején tudtam, hogy az nem lesz elég nekem, hanem az egészet akarom. Így lettem 2022 nyarán Ironman.”

A kezdetek óta eltelt néhány év. Azóta a futás némileg háttérbe szorult, idén egy Aquabike versenyed lesz és mellette olyan alacsony intenzitású sportokat is beemeltél a rutinodba, mint a jóga. Hogyan néznek ki most a hétköznapjaid?

Igen az idei szezonban nagyobb hangsúlyt szeretnék helyezni a pihenésre. Mindössze egy verseny szerepel a felkészülési tervemben, ami egy féltávú Aquabike Podersdorfban. Az elmúlt két évem nem a lelki magasságokról szólt, újra előjött a falászavarom, emiatt szinte mindent visszahíztam, amitől életmódváltásom óta megszabadultam, így az a helyes döntés, ha idén az alacsony intenzitású sportokat helyezem előtérbe. Ilyen az úszás és a biciklizés – ez a két szakág van az idei versenyben is. Mellette tavaly októbertől elkezdtem jógázni heti – kétheti rendszerességgel, ami hihetetlen módon feltölt, szeretem. Januártól elkezdtem újra konditerembe járni erősíteni, hogy újra visszaépítsem azt az erőt és fizikumot, amivel korábban rendelkeztem és ez lehessen a valaha volt legjobb verseny szezonom.

“Az elmúlt két évem nem a lelki magasságokról szólt, újra előjött a falászavarom, emiatt szinte mindent visszahíztam, amitől életmódváltásom óta megszabadultam, így az a helyes döntés, ha idén az alacsony intenzitású sportokat helyezem előtérbe.”

Milyen mélypontok voltak az életedben, amiken át kellett lendülnöd? Említetted a falászavart…

Volt egy pár igen. Általában lelki nehézségek, amik a falászavarral párosulnak. De előfordult olyan is, hogy Coronavírusos lettem a maratonom előtt egy héttel. Kaptam nyilvános bántásokat az interneten, azért mert túlsúlyos vagyok, vagy túlsúlyosan futok esetleg azért mert lassú vagyok. A legutóbbi alkalommal már úgy éreztem, hogy nem vagyok elég én egyedül a megoldáshoz, így szakemberhez fordultam. Lassan két éve járok pszichológushoz, és életem egyik legjobb döntése volt elindulni ezen az önismereti úton. Alapvetően az étkezési zavarom miatt döntöttem, úgy hogy ideje van ennek, de nagyon sok minden másra is kitérünk a terápia során. Ezáltal tényleg azt érzem, hogy az életem végre előrefelé halad.

“Lassan két éve járok pszichológushoz, és életem egyik legjobb döntése volt elindulni ezen az önismereti úton.”

Mi az a falásroham, hogyan kell ezt elképzelni? Milyen kiváltó okai lehetnek, hogyan ismerhető fel és milyen megoldások vannak? 

Viccesen úgy szoktam fogalmazni, hogy nekem az evészavarok olyanok mint, a matricák, gyűjtöm őket egy albumba. De nyilván ennél azért sokkal komolyabb ez a téma. Nálam az evés- és a testképzavar kéz a kézben jártak az elmúlt években. Azt gondolom, hogy nem diagnosztizált falászavarom egész gyerekkoromtól kezdve van, mert pontosan visszaemlékszem a tünetek megjelenésére.

Gyerekkoromban sem voltam soha vékony, ezért a szüleim mindig nagyon odafigyeltek rá, hogy mit adnak nekem és sajnos rendszerint  megvonták tőlem az édességet. Volt, hogy apukám bántó megjegyzéseket tett a kinézetemre. Ezek a megélések mind ahhoz vezettek, hogy amikor karácsonykor, szülinapomra, Mikulásra, egyéb alkalmakkor kaptam édességet, azt azonnal, gondolkodás nélkül megettem, ameddig volt belőle. Akkor is amikor már tele voltam, fájt a hasam és nem is éreztem a csokik ízét. Amikor kaptam egy kis pénzt, azt általában édességre költöttem, és nem egy-egy csokiról beszélek, hanem besöpörtem az egész polcot a kosaramba. És tulajdonképpen egy falásroham az, amikor addig eszed az előtted lévő ételeket, amíg ott vannak. Nem számít az sem, hogy már annyira tele vagy, hogy azt érzed nem férne több a gyomrodba és a legtöbbször az ízét sem érzed semminek, csak falsz. Teljes a kontrollvesztés és ez már nem az éhség kielégítéséről, nem az élvezetekről szól. Ha egy ilyen falászavar nem csak egyszer – egyszer fordul elő, hanem mondjuk hetente az már probléma. Sőt velem olyan is volt, hogy naponta éreztem a késztetést. 

“Amikor karácsonykor, szülinapomra, Mikulásra, egyéb alkalmakkor kaptam édességet, azt azonnal, gondolkodás nélkül megettem, ameddig volt belőle. Akkor is, amikor már tele voltam, fájt a hasam és nem is éreztem a csokik ízét. Amikor kaptam egy kis pénzt, azt általában édességre költöttem, és nem egy-egy csokiról beszélek, hanem besöpörtem az egész polcot a kosaramba.”

A sportnak eddig csak a pozitív oldaláról beszéltem pedig, ha az ember nem megfelelő szakemberhez kerül, akkor lehet negatív oldala is. Főleg ha olyan sportot űz, amiről az a tévhit kering, hogy “minél kisebb a testsúlyod, annál gyorsabb leszel”. Volt amikor én is elhittem ezt, és akkor alakult ki nálam egy nem diagnosztizált bulimia. Az én esetemben nem a közismert fajtája volt jelen, amikor étkezések után az illető igyekszik minél hamarabb megszabadulni a bevitt ételektől, hanem az, amikor az evést ésszerűtlen mennyiségű sporttal kompenzálom. 

“Életem formájában voltam, magamhoz képest gyors is, olyanokra voltam képes, amire az életmódváltásom előtt gondolni sem mertem volna. És kívülről továbbra is azt kaptam, hogy dagadt vagyok, nehéz vagyok, fogynom kéne még.”

Őszintén beszélsz a kihívásokról, nehézségekről. Ez nagyon szimpatikus és ritka. Ha tanácsot adhatnál azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint te, mi lenne az?

Mindenképpen azt, hogy senki se hibáztassa magát, ne gondolja azt, hogy ez őrültség, hogy ő az egyetlen, akivel valami probléma van, minden viselkedésmintának megvannak az okai. Ha teheti, keressen fel egy szakembert (pszichológust/pszichiátert), aki segíthet rávilágítani az elakadásokra és hozzásegít azok feloldásához, megoldásához. Ehhez a folyamathoz te is kellesz természetesen, önmagában egy szakember nem tudja helyetted megoldani. Az is fontos, hogy milyen emberekkel veszed körbe magad a mindennapjaidban. Akik rossz hatással vannak rád, bántanak, visszahúznak, velük érdemes megszakítani a kapcsolatot. Nekem nagyon sokáig tartott felismerni és beismerni, hogy egy-egy barátom, ismerősöm rossz hatással van a viselkedésemre. Foggal-körömmel ragaszkodtam hozzájuk, miközben valamilyen szinten ők voltak a katalizátorai azoknak a dolgoknak, amiket igyekeztem volna magam mögött hagyni. Miután megszakítottam velük a kapcsolatot sokkal könnyebb lett, jobbra fordult az életem.

“Az is fontos, hogy milyen emberekkel veszed körbe magad a mindennapjaidban. Akik rossz hatással vannak rád, bántanak, visszahúznak, velük érdemes megszakítani a kapcsolatot. Nekem nagyon sokáig tartott felismerni és beismerni, hogy egy-egy barátom, ismerősöm rossz hatással van a viselkedésemre.”

Hol találkoztál először a Viblance-al, mi fogott meg bennünk? Hogyan tudod beépíteni a termékeket az életmódodba, melyek azok, amiket szívesen fogyasztasz?

Nagyon régóta ismerem a Viblance-t. Még az életmódváltásom elején kerestem kiegyensúlyozottabb alternatívát a csokigolyók helyett, illetve két barátnőm is Viblance nagykövet volt annak idején. Rengetegszer kaptam családon belül ajándékba is Viblance granolákat.

Mostanában azonban inkább a Granola szeletek a kedvenceim, hatalmas jolly jokerek. A simák jók edzés előtt, hogy legyen elég energiám végig csinálni, a fehérjések pedig edzés után. Az úszó edzéseim után általában van nálam egy, hogy azonnal hozzáférhető szénhidrát- és fehérje forráshoz jussak, így nem kaparom a falat az éhségtől egy reggeli edzés után sem. Ezen kívül a kis adagos kiszereléseket is imádom mind a granolából, mint a zabkásából, mert azokat is tudom vinni az irodába, amikor nem itthonról dolgozom.

Te is rendszeresen velünk reggelizel, nassolsz és nagy életmódváltáson mentél keresztül, esetleg elértél egy már régebben kitűzött célt? Megoldást jelentettek a Viblance termékek egy probléma kapcsán? Megosztanád velünk a történetedet? Írj nekünk egy rövid bemutatkozót a [email protected] címre.