A multivitaminok és étrend-kiegészítők többsége felesleges pénzkidobás lenne? – 2. rész

Az előző részben körbejártunk mindent amit a vitaminokról tudni érdemes. A következőkben pedig a leggyakrabban túladagolt étrend-kiegészítőkről ejtek szót. A pácienseim is hajlamosak túlzásokba esni egy-egy vitaminnal, ami nagyon fontos, hogy ha indokolt egy-egy vitamin pótlása, akkor is fontos betartani a szakember (orvos/gyógyszerész/dietetikus) által javasolt adagolást. Mutatom a leggyakrabban túladagolt étrend-kiegészítőket.

D3 vitamin, a napfény vitaminja

Napfény hatására bőrünk is képes szintetizálni, de ehhez legalább naponta 30 perces szabadban tartózkodás szükséges fedetlen fejjel és karral. Október végétől áprilisig valóban pótlásra van szükség. A szervezet D-vitamin-előállító képessége a korral csökken, ezért idősebbeknél különösen fontos a pótlása. D-vitamin hiányt figyeltek meg a túlsúlyosok és az autoimmun betegek körében is. Hiánya csökkenti a csontok ásványianyag-tartalmát, ezért könnyebben törhetnek, deformitások, csontritkulás és rachitis (angolkór) alakulhat ki. A pótlást viszont sokan túlzásba viszik.

D3-vitamin ajánlott napi adagja 1500-2000 NE, biztonságos adagja felnőtt embereknél napi 4000 NE (nemzetközi egység). A hazai D vitamin konszenzus álláspontja szerint toxikus adagja pedig hónapokon át adott napi 10 000 NE felett van.  

d-vitamin

K-vitamin – az egészséges bélflóra is előállítja

Hiánya bél- és májbetegségben szenvedőket érinthet gyakrabban, egészséges bélrendszer esetében szinte kizárt a hiánya. Zsíremésztési és felszívódási zavarokkal küzdőknek fokozottan oda kell figyelni az elégséges K-vitamin bevitelre, mert könnyen sérülhet a normális véralvadásuk. Hiány esetén szigorú orvosi felügyelet szükséges, mert egy komolyabb sérülés esetén az elvérzés veszélye is fennállhat.

Érdemes vigyázni a kombinált vitaminokkal. A D vitamint előszeretettel kombinálják K vitaminnal. K vitaminra sokkal kevesebb embernek lenne extra szüksége, kumarin tartalmú vérhígító esetén abszolút ellenjavallott.

C-vitamin – minél több, annál jobb?

Míg a D vitamin le nem letaszította a trónról, a legnépszerűbb vitamin volt, még most is olyan tudományosan nem igazolt hatásokat tulajdonítanak neki, mint a rákgyógyító hatás. Átlagosan napi 100-150 mg ajánlott belőle, ami már 3 deciliter frissen facsart narancslével elfogyasztható. Napi 400-500 mg-ot meghaladó rendszeres, hosszú távú fogyasztás esetén gyomor-bélrendszeri panaszok is jelentkezhetnek, ennél nagyobb dózisban pedig akár az arra hajlamosaknál vesekő képződésére hajlamosít. Krónikus vesebetegek számára kimondottan ellenjavallt.

c-vitamin

Ha vegán vagy, ne felejts el B12 vitamint szedni!

A B12-vitamin természetes, a szervezet számára jól hasznosítható formában, illetve jelentős mennyiségben csak és kizárólag állati eredetű táplálékokban található meg. A mikroorganizmusok képesek előállítani. Étrendi eredetű forrásai a húsok, halak, máj, tejtermékek és a tojás. Egyre népszerűbb pácienseim körében is a vegán életmód. Ők semmilyen állati eredetű ételt nem esznek, így a legkomplettebb vegán étrend mellett is  feltétlenül pótolni kell a B12 vitamint étrend kiegészítővel. Mi történik, ha ezt nem teszik meg?

Krónikus hiánya esetén vérszegénység, idegrendszeri elváltozások, izomgyengeség, izomgörcsök, szédülés, a koncentráció csökkenése, krónikus álmatlanság tapasztalható.

Króm – a szénhidrát anyagcsere szabályozója

Cukorbeteg, inzulinrezisztens és fogyni vágyó pácienseim körében eredményesen csökkentette az édességevés utáni vágyat. Egy hónap alatt jelentősen csökkentek a mért vércukor értékek a rendszeres krómpótlás és a megfelelő étrend segítségével.

Ha többfélét is tervezünk szedni…

Alaposan olvasd el a kiválasztott termékek csomagolásán az összetevőket, mivel könnyen túlzásba vihetjük egyes hatóanyagok bevitelét, aminek hosszabb távon mellékhatásai is lehetnek. A vízben oldódó vitaminok esetében a felesleget a vizelettel kiválasztjuk. A kalcium feleslege vesekőre hajlamosíthat, a vasé pedig székrekedést okozhat, míg a kismamák túlzásba vitt A-vitamin-felvétele a magzati fejlődést károsíthatja. Pajzsmirigy túlműködés esetén kerülendők a magas jódtartalmú étrend-kiegészítők.

Miért jobb az igazi étel mint amikor az ételből származó jó dolgokat egy kis pirulába csomagolják?

Sokan kényelmi szempontból választják a multivitaminokat, úgy gondolják, hogy így “letudják”, amit az egészségük megkíván. Azonban az egészséges étrendet soha nem helyettesíti egyetlen kiegészítő sem. A természetes, feldolgozatlan gyümölcsök, zöldségek együttesen tartalmazzák a vitaminok, fitokemikáliák, rostok és egyéb tápanyagok keverékét, amelyek támogatják egymás hasznosulását, felszívódását. A mikrotápanyagok kapszulás formában másképp hatnak a szervezetben, mintha természetesen, egy sor más étrend-összetevővel együtt fogyasztanánk el őket. Étrendi formában lehetetlen túladagolni a vitaminokat, míg kiegészítőkkel, ahogy azt fentebb írtam is, előfordulhat.

source of vitamins

Ha tudatosan akarsz tenni az egészségedért, akkor az egészségi állapotod rendszeresen ellenőriztesd az orvosoddal és ha felmerül valamilyen kockázat, akkor szakember bevonásával dönts a szükséges kiegészítőkről, azok mértékéről, formájáról.


Nyikos Ráhel dietetikus vagyok.  2013-ban diplomáztam a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Több év kórházi gyakorlattal a hátam mögött 2018-ban elindítottam saját vállalkozásomat, a Tudatos Diétát. Egyénre szabottan segítek hosszú távon is tartható, egészségmegőrző életmód kialakításában, testsúlycsökkentő étrendek vagy speciális gyógyterápiás diéták összeállításában. Szívügyem a fenntartható táplálkozás. Imádom az édességet, de fontos, hogy egészséges alternatívát válasszak. A Viblance termékei és a cég szemlélete pont ilyenek; természetes, transzparens, egészséges, finom. Örömmel fogyasztom, és ajánlom mindenkinek!

Viblance dietetikus


Források

https://hvg.hu/360/202225__szepsegvitaminok__bovulo_piac__antiaging_hatas__kapszulaba_zartszepseg

https://ogyei.gov.hu/az_elelmiszerekkel_kapcsolatos_tapanyag_osszetetelre_es_egeszsegre_vonatkozo_allitasok_

Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, ORVOSI HETILAP,  2012. 153. évfolyam, Szupplementum

Fotó

https://www.freepik.com/