A multivitaminok és étrend-kiegészítők többsége felesleges pénzkidobás lenne? – 1. rész

Sokan csodaszerként tekintenek az étrend kiegészítőkre. A vitaminok, multivitaminok, immunerősítők, népszerűsége Magyarországon egyre nagyobb. 2016-ban körülbelül ötszáz új étrend-kiegészítőt hoztak forgalomba, tavaly több mint 1300 új termék került a gyógyszertárak és drogériák polcaira. Jelenleg már mintegy 22 ezer különböző étrend kiegészítő van forgalomban. Pácienseim is sok ezer forintot költenek étrend-kiegészítőkre. Ennek a pénznek a nagy részét fordíthatnák inkább gyümölcsökre és zöldségekre, sportolásra, amivel sokkal többet tennének az egészségükért.

vitaminok

Mit is értünk vitaminok alatt?

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben nem képes az előállításukára, ezért étkezésünkkel bevitt tápanyagokkal kell őket fedezni. A vegyes étkezés általában fedezi a vitaminszükségletet, valójában ritkán kell étrend kiegészítőket alkalmazni.
Pácienseim gyakran kérdezik, milyen étrend kiegészítőket használjanak és meglepődnek, milyen keveset ajánlok. Rendszerint a már szedett vitaminokból is szanálunk.

Mennyi vitaminra van igazából szükséged?

A magyarok többsége tehát szed vagy szedett már valamilyen étrend kiegészítőt úgy, hogy nem is tudja mennyi a valós szükséglete. A jól marketingelt termékek esetében elhitetik velünk, hogy minél nagyobb dózisban szedjük, annál jobb.

A vitaminszükséglet több tényezőtől függ: az életkortól, nemtől, testtömegtől, a fizikai aktivitás mértékétől, egyéni anyagcsere-jellemzőktől, speciális állapotoktól (pl. várandósság) és az anyagcserét befolyásoló egyes betegségektől. A napi irányadó bevitel (RDA) azt a mennyiséget jelöli, amivel az adott csoportban élő személyek 97,5%-ának fedezni lehet az adott anyagból a szükségletét.

Ide kattintva tudod megnézni a hivatalos adatokat. Az ajánlások az aktuális kutatási eredmények alapján folyamatosan változnak, finomodnak.multivitaminok

Akár túl is adagolhatod, ha nem vigyázol

Mikor átnézem a pácienseim étrendi naplóit, megdöbbenve látom, hogy sokan szednek indokolatlanul olyan multivitamin készítményt (sőt néha egyszerre 4-5 félét), amiben a napi szükségletük 100%-a vagy még több benne van és nem veszik figyelembe, hogy már az étrendjük is fedezi a szükségletet. Akár jóhiszeműen túl is adagolják magukat. A legtöbb vitamin esetében a napi ajánlást meghaladó bevitel nem okoz gondot, de egy bizonyos mennyiség felett már lehetnek toxikus hatásúak. Sokszor a marékszám szedett étrend kiegészítő áll a gyomorégés, reflux hátterében. Különösen a zsíroldékony vitaminok –A, D, E, K- megadózisai veszélyesek, mert ezek raktározódnak, könnyebben felhalmozódnak a szervezetben.

A vitaminoknak, ásványi anyagoknak van legfelső biztonságos szintje. A tolerálható felső beviteli szintet jelzi az UL érték (- Upper Level). Az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. Az UL kockázat becsléssel meghatározott, tudományos megítélés eredményeképp megállapított élettanilag tolerálható érték.

multivitamin

A vitamin hiány ma már nagyon ritka

A dietetikus szakemberként többek között az a feladatom, hogy olyan változatos, kiegyensúlyozott étrendet állítsak össze a páciensnek, hogy a szükséges vitamin mennyiséget biztosítsa.

A vitaminhiány ritka, főként felszívódási zavarokban, szélsőséges diéták, bizonyos máj- és bélbetegségek, megnövekedett szükséglet esetén fordul elő (pl. várandósság, versenysport).

Ha felmerül a gyanú, hogy vitaminhiányod lehet, ne kezdj el pánikból vitamint szedni, hanem fordulj szakemberhez. Ajánlatos egy rutin nagylabor vizsgálatot csináltatni, majd kikérni az orvos véleményét arról, valóban szükséges-e vitamin pótlás étrend kiegészítő formájában is vagy bőven elégséges az étrend átalakítása vagy a vitaminhiány okának kezelése.

Nem mindegy mikor, mivel veszed be az étrend-kiegészítőt!

Ha mégis szükségesek az étrend kiegészítők, akkor érdemes megbeszélni a dietetikussal, melyiket mikor vegyük be, hiszen némelyiket éhgyomorra, míg másokat evés közben, után javallott bevenni (pl. zsíroldékony vitaminok) a jobb felszívódás érdekében. Az sem mindegy mit mivel veszünk be. A vasat nem ajánlott tejjel, kávéval vagy fekete teával bevenni, emellett egyes gabonafélék korpájában lévő fitátok, illetve néhány növényben (pl. sóska, spenót, rebarbara) található oxalátok is akadályozzák a vas felszívódást. A C-vitamin felszívódásának viszont a savas ételek, mint a limonádé vagy az ecetes saláták, kedveznek. A D-vitamin segíti a magnézium felszívódását, így ezt a kettőt is érdemes lehet kombináltan alkalmazni.

Folytatás a következő cikkben!


Nyikos Ráhel dietetikus vagyok.  2013-ban diplomáztam a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Több év kórházi gyakorlattal a hátam mögött 2018-ban elindítottam saját vállalkozásomat, a Tudatos Diétát. Egyénre szabottan segítek hosszú távon is tartható, egészségmegőrző életmód kialakításában, testsúlycsökkentő étrendek vagy speciális gyógyterápiás diéták összeállításában. Szívügyem a fenntartható táplálkozás. Imádom az édességet, de fontos, hogy egészséges alternatívát válasszak. A Viblance termékei és a cég szemlélete pont ilyenek; természetes, transzparens, egészséges, finom. Örömmel fogyasztom, és ajánlom mindenkinek!

Viblance dietetikus


Forrás

https://robertroybritt.medium.com/multivitamins-and-supplements-a-waste-of-money-for-most-people-d14790456be0

Fotók

https://www.freepik.com