6 bombabiztos motivációs stratégia, hogy eljuss oda, ahova szeretnél

A siker kulcsa a motiváció, azaz egy cél érdekében cselekedni. Ez tart minket mozgásban, ez visz minket előre, még akkor is, ha éppen úgy érezzük, hogy az egész világ összeesküdött ellenünk. Mivel a motiváció a tettek forrása, az ötletek szülőanyja, így nem csoda, hogy szakemberek folyamatosan újabb és újabb stratégiákat keresnek az emberek motivációjának javítására, legyen szó munkáról, tanulásról vagy az élet bármely területéről.

Mi történik akkor, ha elveszíted a motivációt?

Nem mindig könnyű erősnek, optimistának vagy motiváltnak maradni. Sőt, sokszor kifejezetten nehéz. Ilyenkor úgy érezzük, sokkal egyszerűbb elkezdeni valami újat, mint kitartani a régi mellett, különösen akkor, ha a cél nem világos, nagyon távoli vagy nehezen elérhető, és ez nem szül elegendő ösztönző erőt a folytatáshoz. Amikor feltámadnak bennünk a kétségek, könnyű elveszíteni a kezdeti lelkesedést és inkább feladni az egészet. De miért történik az, hogy amíg egyesek könnyen meghátrálnak, addig mások kitartanak és sikereket érnek el? 

A  szakemberek szerint a különbséget a motiváció eredetében kell keresni. A hosszútávon fenntartható motiváció ugyanis belülről fakad, jól meghatározott prioritások és célok támasztják alá, és erős személyes érzelmi töltettel rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy a kívülről érkező motivációs tényezők, például jutalmak, nem hatásosak, csak azt, hogy nem bírnak ugyanakkora erővel. 

Ebből következik, hogy hosszú távon saját magunkat tudjuk a leghatékonyabban motiválni. Szerencsére számos olyan technika és stratégia létezik, amelyek segíthetnek ebben, még a nehezebb időszakokban is. Összeszedtük nektek a mi hat kedvenc módszerünk a motiváció fenntartásához. 

1. Állítsd magad kihívások elé! 

Mi a motiválóbb, ha a feladat olyan, amit már százszor csináltál, és álmodból felébresztve, csukott szemmel is el tudod végezni, vagy ha olyan, amihez még sosem volt szerencséd azelőttt, és be kell vetni hozzá olyan erőforrásaidat is, amiket nem használsz minden nap?

Az ismerős, rutinszerű lehetőség nyilván kényelmesebb, de azzal, ha folyamatosan jóval gyengébb teljesítményt nyújtunk, mint amennyire képesek vagyunk – bár sok energiát megspórolunk – nem fogunk fejlődni, ez pedig idővel a motiváció  elvesztéséhez vezethet.

Ilyen esetekben segíthet, ha azon a területen, ahol szeretnéd megőrizni a lelkesedésed , folyamatosan újabb és újabb kihívások elé állítod magad. Nem kell nagy dolgokra gondolni, apró, fokozatosan nehezedő lépések is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy fenntartsd az érdeklődésed és a lelkesedésed. Például, ha tanulásról van szó, fordíts minden nap csak 10 perccel  több időt az elsajátítandó tananyagra, ha sportról, minden nap csak fél vagy egy perccel, vagy akár pár másodperccel próbálj meg javítani a részidődön!

2. Tűzz ki magad elé kisebb célokat!

Kutatások bizonyítják, ha az emberek apró sikereket érnek el, miközben a végső céljuk felé haladnak, sokkal motiváltabbak lesznek arra, hogy folytassák. A progresszió elfelejteti az érzékelt nehézségeket, például a rengeteg befektetett energiát és átvirrasztott éjszakát, és növeli a jövőbe vetett bizalmat.

Érdemes tehát a végső célod kisebb, beláthatóbb időn belül elérhető és teljesíthető célokra bontani. Például, ha arra az elhatározásra jutsz, hogy pályát váltasz, az évekbe telhet, de ha ezt kisebb mérföldkövekre osztod, például hetente megtanulsz csak egy dolgot, amelyre az új szakmádban szükség lehet, az életben tarthatja a motivációdat. Ha nincsenek apró győzelmek, akkor útközben elveszítheted a lelkesedésed, a kis sikerek viszont motiválni fognak arra, hogy a végsőkig kitarts.

3. Ne fantáziálj a sikerről, tegyél érte!

Az egyik leggyakrabban emlegetett tipp saját magunk motiválására az, hogy képzeljük el magunkat, amint sikeresek vagyunk. Viszont ez kifejezetten kontraproduktív lehet, mert a jövővel kapcsolatos idealizált fantáziák elszívják azt a rendelkezésre álló energiát, amit a céljaink elérésére fordíthatnánk, és elterelik a figyelmet arról, hogy mit tehetünk most, hogy megkönnyítsük a cél eléréshez vezető utat.

A fantáziálás helyett érdemes inkább maradj a jelenben, és a végcél helyett az odavezető útra figyelj, próbáld meg arra helyezni a hangsúlyt, hogy mennyi mindent tanulhatunk, és mennyi mindennel gazdagodhatunk menet közben. 

4. Készíts akciótervet!

Fogalmazd meg magadnak, hogy mit szeretnél elérni és készíts hozzá akciótervet. Pszichológusok által alátámasztott tény, hogy a nagyon általános célkitűzések, amik nem tartalmazzák a célhoz vezető specifikus lépéseket, nem hatékonyak. Például az „egészségesen fogok élni” célkitűzés önmagában kevés az életmódváltáshoz, ha nem térünk ki arra is, hogy ez pontosan hogyan is fog történni. Ezért mind a végcél, mind az odavezető út esetében fontos, hogy konkretizáljunk: mit akarunk pontosan elérni és mik azok a lépések, amelyek elvezethetnek odáig.

A célok konkretizálása után gyűjtsd össze azokat a potenciális nehézségeket is, amik felmerülhetnek, hogy előre ki tudd találni, hogyan kezeld majd ezeket. Az akadályok összegyűjtése után érdemes őket csoportosítani is aszerint, hogy melyikre van ráhatásod és melyikre nem, hogy ne pazarold az energiáidat olyan dolgokra, amik úgysem rajtad múlnak. Az akcióterv lényege, hogy keretet adjon az elképzeléseidnek.

5. Légy megértő önmagaddal szemben!

Rossz dolgok bármikor történhetnek, adódhatnak váratlan nehézségek, érhetnek minket kudarcok, amik mind letörhetik a lelkesedésünket , de ha ilyenkor önmagunkat kezdjük okolni és kritizálni, az csak tovább rontja a helyzetet. A kudarc nem feltétlenül a mi hibánk, sokszor rajtunk kívülálló történések eredménye. De még ha mi hibázunk is, akkor sincs értelme az önostorozásnak. 

Ilyenkor légy elfogadó és empatikus önmagaddal szemben! Gondold például végig, hogy mit mondanál egy barátodnak, ha ő lenne ilyen helyzetben, és támogasd saját magad is hasonlóan! 

6. Jutalmazd meg magad!

Ha úgy érzed, sikerült valami, legyen szó akár kicsi, akár nagy dolgokról, ünnepeld meg, csinálj valamit, ami örömmel tölt el,  jutalmazd meg magad. Ennek nem kell nagy dolognak lennie ahhoz, hogy pozitív hatást gyakoroljon rád, néha egy kellemes séta, vagy egy finom kávé is megteszi. Ezek az apró  jutalmak újabb lökést adnak a motivációnak, és lehetővé teszik, hogy az egész utunk során meg tudjuk őrizni a pozitív hozzáállásunkat. 

Gyakorlat teszi a mestert, próbáld meg alkalmazni ezeket a stratégiákat, tudj meg róluk minél többet, és legyél saját magad motivációs szakembere, mert TE vagy erre a feladatra a legalkalmasabb! 


Felhasznált források:

Verywellmind: https://www.verywellmind.com/surprising-ways-to-get-motivated-2795388 

Medium: https://medium.com/s/story/how-to-get-motivated-43d3d70a95d4 

Medium: https://medium.com/taking-note/why-the-journey-matters-more-than-your-goal-7aad1835093a 

Psychologytoday: https://www.psychologytoday.com/us/blog/understand-other-people/201603/5-foolproof-ways-stay-motivated