5 fontos szabály, hogy felkészüljünk a télre kívül-belül!

Kicsit megkésve, de beköszöntött a hideg idő is, azonban fontos, hogy nem csak a téli kabát felkutatása időszerű… Nézzük, hogyan készíthetjük fel magunkat a mínuszokra “belül” is!

Ősszel, s télen arra lehetünk figyelmesek, hogy sokkal jobban kívánjuk a tartalmasabb ételeket. Persze, hiszen ki akarna nyáron, negyven fokban pörköltet enni?! Azonban ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy most zsírosabbnál zsírosabb ételeket kell magunkhoz venni…

1.Folyadékpótlás

Ez bizony télen is elengedhetetlen, úgyhogy figyeljünk rá kellőképpen! Ahány ember, annyiféle cikk olvasható a témában arról, hogy minimum három litert vigyünk be a szervezetünkbe, valaki azonban arra esküszik, hogy kilóink számával arányosan kell vizet innunk – én azt mondom: ami jól esik. Ha valakinek sehogy sem csúszik le az a bizonyos három liter víz, de a két és féllel könnyedén megbírkózik, semmiképpen sem kell megerőszakolnunk magunkat.

2.Vitaminbevitel

Fontos, hogy még idejében neki lássunk a megfelelő vitaminpótlásnak és az immunerősítésnek. Többször is hangsúlyoztuk már, hogy kiemelten fontos a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is. A téli hónapok során persze jóval nehezebben jutunk hozzá a friss vitaminforráshoz, de nem lehetetlen! A teljesség igénye nélkül néhány kiváló példa: cékla, sárgarépa, zeller.

vitaminpótlás télen

3.Magok! 🙂

Jöhet bizony mandula, dió, tökmag és persze asztalt gyümölcsök is! Ha igazán jót akarunk magunknak – mondjuk már korán reggel – akkor továbbra is elmaradhatatlan ételünk, kell hogy legyen a Viblance granola! 🙂

 

Ettél már Mézeskalácsos granolát? Itt találod!

4.Kevesebb zsiradék és cukor!

Tudom-tudom, úgy tűnhet megzakkantam így karácsony előtt egy ilyen kijelentéssel, de fontos, hogy a tél beköszöntével nem kell rögtön leterhelünk a szervezetünket csak azért, hogy “befűtsünk”. Maradjunk a zsírszegény és sovány húsoknál, desszertek esetén is vannak egészséges nassolnivalók. (Ötletbazárnak mutatnám Orsi receptjeit a Viblance boszorkánykonyhájából!)

5.Vissza a természetbe!

Bár nem mindig olyan barátságos az arcpirító hideg vagy éppen az eső, de tényleg oda kell figyelnünk arra, hogy mozgásban maradjunk. Ha eddig nem futottál maratonokat minden nap, nem azt mondom, hogy azonnal télen állj neki edzeni rá, de egy kis séta este nem árthat meg! Ha csak annyival tudsz hozzátenni a történethez, hogy két megálló helyett csupán egyet mész a munkába menet, már az is remek kezdés!

Ha el akarjuk kerülni az újévi fogadalmakat a kínzó fogyókúrákról, akkor ideje már novemberben résen lenni és odafigyelni! 🙂